Biasanya kalau ada tepung segera cucur, apa lagi yang boleh dibuat kalau bukan cucurlah kan? Tapi lain pula bagi pengguna laman facebook ini apabila tepung cucur segera dijadikan snek untuk kudapan seisi keluarga. Menarik kan?
Katanya rasa macam kerepek bawang. Siapa yang favourite dengan snek tu boleh lah cuba! Senang je cara nak buat. Nak tahu macam mana? Meh tengok kat bawah ni!
Resipi Snek Cucur Ikan Bilis Mudah & Sedap
Bahan-bahan:
Sebungkus cucur bilis adabi
2 sudu makan tepung gandum (supaya tak masin)
Sedikit minyak
Air sejuk
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan, gaul rata menggunakan garfu saja.
2. Kemudian uli sampai doh tidak melekat pada tangan.
Dah bosan makan nasi, apa kata cuba menu western pula. Menu pasta yang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Salah satunya spaghetti.
Apa kata buat resipi Spicy Buttermilk Spaghetti.
Ini resipinya.
Bahan-bahan:
1. Butter 2 sudu besar
2, Daun Kari 10
3. Cili Padi 5 ( cincang )
4. Bawang Putih 3 ( cincang )
5. Susu Cair 1 atau 2 cawan
6. Tepung Jagung letak sikit then kacau tengok pekat kuah
7. Serbuk kunyit satu cubit
8. Udang/sotong
.
Cara-cara:
-Cairkan butter. Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau.
– Kemudian masukkan udang/sotong. Gaul sehingga lauk masak.
– Masukkan susu segar, kemudian masukkan tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat.
– Masukkan juga sedikit serbuk kunyit. Gaul sebati.
Selamat mencuba!
Kredit : ASH (Foodhunter)
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pergi bazar tengok nasi arab, nasi itu lah nasi ini lah sedapnya alahai! Nak beli, kenang ahli keluarga ramai, tak jadi lah. Nak makan biar puas, ye dak?
Alang-alang rasa teringin tu, boleh la cuba buat resipi Nasi Ayam Golek cikgu Afy AL Habibi ni! Nasi pun dah seakan nasi arab jadinya. Ayam pula ayam golek dah macam level jual kat bazar yang setiap kali tengok mesti telan air liur!
Bila masak sendiri ni, lagi rasa puas hati kan sebab boleh menambah lagi. Nak-nak airtangan mak, bila sedap anak suami puji mesti senyum sampai telinga! Jom cuba buat!
Ahai. Nak letak nama nasi ni bukan main payah. Ok la ya namanya Nasi Ayam Golek. Sebab menu ini dengan yang tu nampak sahaja sama. Tapi bahan-bahan cikgu ikut suka je nak bubuh apa.
Asal terlintas rupanya cikgu pun kira hentam sahajalah resepinya. Err suami cikgu makan menambah sampai tiga kali. Kira sedaplah tu.
Cikgu pula nasib baik sukat tiga sudu nasi siap-siap. Kalau tidak habislahhhh.
Nah buat kawan cikgu yang terasa nak buat juga hidangan berbuka macam cikgu nih bolehlah cuba ya.
RESEPI NASI AYAM GOLEK
A. REBUSAN AYAM
1. Panaskan air satu periuk. Agak-agak ayam tenggelam ya.
2. Perasakan dengan sedikit garam, satu kiub ayam dan 1-2 hiris halia. Tambah juga secubit dua serbuk kunyit. (Cikgu lupa letak)
3. Rebus ayam separa masak dan toskan.
B. RESEPI AYAM GOLEK
1. Campurkan kesemua bahan di bawah dalam mangkuk;
1 sudu besar serbuk bbq pedas
1 sudu kecil serbuk rempah sup Babas
1/2 sudu kecil serbuk Knorr limau @ yogurt plain
1 sudu besar rempah beriani
Secubit dua garam
Setitis dua pewarna oren
2. Lumur rata pada seekor ayam yang telah direbus tadi.
3. Perap satu jam.
4. Bakar dalam AF mengikut suhu yang sesuai.
Cikgu guna mode grill, suhu 160-170c masa 20 minit. Cikgu lumur sekali minyak zaitun untuk hasil ayam lebih cantik.
5. Ulang suhu yang sama untuk balikkan ayam kali kedua. Siap!
C. SALAD CAMPUR
1. Potong dadu semua bahan di bawah;
1 batang timun jepun
1/3 carrot
3 warna cili benggala
10 biji anggur hitam (optional)
1 biji bawang merah
2. Satukan dalam mangkuk. Tambah;
1 sudu besar yogurt plain
2 sudu besar mayonis kewpie original
secubit dua garam
3. Gaul rata. Simpan dalam peti untuk kekalkan kesegarannya jika dibuat awal.
D. SAMBAL AIR ASAM
1. Kisar lumat semua bahan di bawah dengan 1/4 cawan air;
1/2 sudu kecil asam jawa ektra tanpa biji
3 batang cili padi hijau
3 batang cili padi merah
setangkai daun ketumbar
1 batang cili merah
1/3 sudu kecil gula
1/3 sudu kecil garam
2. Masukkan dalam mangkuk. Kacau rata. Boleh tambah garam gula ikut citarasa sendiri.
E. NASI KURMA
1. Basuh beras basmathi ekstra panjang 1 pot.
2. Masukkan air sup secukupnya.
3. Kemudian masukkan bahan di bawah;
– 1 sudu besar marjerin Pelangi @ minyak sapi
– 1 sudu kecil rempah kurma cikgu afy
– secubit serbuk kunyit
– 2 helai daun salam
4. Masak nasi seperti biasa.
5. Selepas nasi mengering, masukkan setitik dua air bancuhan pewarna oren di atas bahagian nasi beberapa tempat.
6. Gaul nasi perlahan-lahan untuk elakkan bijinya patah.
Gambar terakhir yang akan dikenang sampai bila-bila buat pengubat rindu. Luahan hati, kakak mangsa, Pegawai Waran II Muhammad Faisol Tamadun, 36 , mengundang sebak wargamaya.