Untitled design (2)

Sakit mata lihat lantai dapur kotor , walaupun puas mencuci tapi tak hilang . Apa kata cuba petua yang dikongsikan ini. Dengan menggunakan dua bahan je cukup mudah dan menjimatkan.
Jom lihat perkongsian dari
Naquia Esir. Selamat mencuba!
Step By Step Cuci Lantai Kotor Hingga Bersih Berkilau. Guna Dua Bahan Je, Mudah & Menjimatkan!Quia share sikit pasal cara nak memurnikan kembali lantai yang dah tercemar ye. Mungkin yang mengalami masalah ini adalah golongan yang beli rumah subsale atau rumah lelong dan juga yang baru lepas renovate rumah.
Dan, sesuai untuk golongan yang ada masa dan kudrat untuk cuci rumah sendiri. Kalau nak upah cleaner pon no problem orait Ikut kekuatan kewangan masing-masing.
Yang anda perlukan adalah MOSAIC FLIUD (sejenis acid) dan SABUN. Both Quia beli di Hardware shop. Lebih tepat lagi di Hardware Shuang Lee, Gadong. Kat Nilai 3 pon ada. Both memang besar kilang kedainya. Banyak juga borong dari hardware ni untuk keperluan pembinaan rumah kami.
Mosaic fluid tugasnya untuk mencairkan simen, cat, cat minyak, dan noda² yang ada pada lantai.
Sabun untuk neutralkan balik acidity pada lantai.
Langkah keselamatan yang perlu dititik beratkan adalah, memakai glove dan boot/kasut. Dan juga mask untuk elak kita hidu asap/wap yang terhasil selepas kita tuang campuran asid+air pada tiles.
Kekuatan yang perlu adalah tangan yang kuat ye. Sebab nak taknak, u tetap akan sental noda yang agak kuat melekat pada tiles
Step By Step Cuci Lantai Kotor Hingga Bersih Berkilau. Guna Dua Bahan Je, Mudah & Menjimatkan!
1ST STEP : Basahkan lantai
2ND STEP : Tuang campuran acid. Acid tu dicampurkan dengan air untuk keselamatan kita dan lantai. Terlebih asid tiles boleh rosak ye. Hilang glossynya nanti.
Step By Step Cuci Lantai Kotor Hingga Bersih Berkilau. Guna Dua Bahan Je, Mudah & Menjimatkan!
3RD STEP : Sentallah. Mana yang tebal² nodanya kikis dulu. Elakkan penyental periuk yg besi tu ye. Rosak tiles nanti.
4RD STEP : Bilas dengan air
5TH STEP : Sental dengan sabun pula
Cuci bilas lantai bagi bersih, then SIAP!
Step By Step Cuci Lantai Kotor Hingga Bersih Berkilau. Guna Dua Bahan Je, Mudah & Menjimatkan!
Kebaikan yang u dapat, pengeluaran peluh yang banyak ye. Ikutlah keluasan rumah masing-masing mana
Kerja ni sepenuhnya dibuat oleh Quia ye. Ditemani oleh Wafiq, 2y10m. Sebab nak tunggu suami sokmo kerja je dia. So, ianya boleh sangat dilakukan oleh seorang ibu + ada anak. Anak tu pancinglah buat aktiviti ke, tengok kartun ke ok Jangan bagi duduk dekat dengan ibu yang tengah mengerah keringat.
Sharelah andai post ini dapat memberi ilmu dan manfaat pada orang ramai
Instagram : www.instagram.com/terangi.casa

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI