Sakit gigi antara tiga kesakitan tertinggi yang buat kita cukup menderita. Dapat mencabut gigi yang bermasalah sejak bertahun lama dulu umpama melepaskan bebanan yang tertanggung sekian lama.

Bagi mereka yang sudah mencabut gigi yang lama memberi masalah ini pasti terasa akan nikmatnya. Bebas dan tidak mampu diungkapkan dengan kata-kata!

Jadi mengapa ada sesetengah daripada kita, terutama sekali para suami enggan setiap kali diajak ke klinik gigi? Takut..itulah yang menjadi punca pada diri kita. Bila suami merungut atau kita sendiri yang mengalaminya, ubat tahan sakitlah ubatnya.

Namun ada baiknya kali ini kita cuba pula petua tradisional yang dikatakan cukup mujarab dalam menghilangkan masalah sakit gigi. Anda juga boleh tidur lena!

Suami Dan Anak Mengadu Sakit Gigi, Boleh Cuba Redakan Dengan 5 Cara Paling Ekspress,

IKLAN

1. Lemon Panas
Ambil secawan lemon panas dan minum airnya ketika masih panas atau suam. Asid dari sebiji lemon membuatkan kita merasa tenang selain bertindak balas pada gigi yang sakit. Nak hebat lagi, ambil lemon dan letakkan pada gigi yang sakit.

2. Garam Kasar
Tak perlu fikir panjang, ambillah garam kasar yang bersaiz besar dan letakkanlah pada gigi yang berlubang. Jika bukan berlubang, kumur sahaja dengan air garam dan biarkan seketika. Dengutan kuat pada gigi buat sakit reda. Kena buat!

Suami Dan Anak Mengadu Sakit Gigi, Boleh Cuba Redakan Dengan 5 Cara Paling Ekspress,

IKLAN

3. Bunga Cengkih
Ia umpama ubat bius bagi masalah gigi. Kunyah sahaja dan jadikan seperti snek ringan. Herba dengan kandungan eugenol ini bertindak seperti ubat pelali dan bius. Jadi sakit dapatlah dikurangkan. Kunyah sahaja tanpa banyak soal!

4. Teh Pudina
Mungkin bersifat sementara namun ia sangat membantu. Teh hitam yang pekat memiliki tanin astringen yang membantu menghilangkan sakit dan meredakan bengkak dengan pantas. Manakala teh pudina pula sesuai digunakan untuk berkumur. Kedua-dua jenis teh ini sangat membantu. Anda juga boleh gunakan uncang teh yang suam dan tuamkan pada gigi yang sakit.

Suami Dan Anak Mengadu Sakit Gigi, Boleh Cuba Redakan Dengan 5 Cara Paling Ekspress,

IKLAN

 

5. Bawang Merah
Bagi yang boleh mengunyah bawang merah mentah dengan jayanya mungkin tidak punya masalah. Ketika sakit gigi datang menyerang, kunyahlah bawang merah beberapa minit atau sehingga sakit kian reda. Bawang memiliki antiseptik yang boleh mengawal sakit gigi. Ia memberi kelegaan dan meredakan sakit.

6. Lada Hitam
Campurkan lada hitam bersama garam kasar dan tumbuk untuk dijadikan pes. Kedua-dua bahan ini mempunyai antibakteria, anti-radang dan pelali yang cukup baik meredakan sakit pada gigi. Letakkan pes ini pada gigi yang sakit dan biarkan beberapa minit. Buat ini setiap hari dalam masa beberapa hari.