Benarlah kata orang, seorang ibu atau bapa boleh menjaga 10 orang anak tapi 10 orang anak tak mungkin dapat jaga seorang ibu atau ayah. 

Jika dulu, pusat penjagaan warga emas akan menempatkan individu yang tiada waris tetapi kini boleh dikatakan warga emas yang dimasukkan ke situ adalah yang dihantar sendiri oleh anak-anak dek kerana tidak sanggup menjaga mereka. 

Memang tidak dinafikan, menjaga orang tua memerlukan kesabaran yang tinggi. Malah ada kalanya, seperti menjaga budak kecil yang suka merengek namun adalah  tidak wajar untuk mengabaikan insan yang banyak berjasa dan berkorban untuk membesarkan kita ini di sisa usia sebegitu. 

Sewaktu kunjungan beberapa orang artis yang menziarahi warga emas yang ditempatkan di Pusat Jagaan Mahmudah, Semenyih Selangor, sempat mereka menemubual beberapa penghuni di situ. 

Setiap penghuni ada cerita tersendiri. Ada yang redha ditinggalkan disitu, ada yang memendam duka dan ada juga yang memilih untuk memendam segala rasa. 

Namun ada sesuatu yang mencuri perhatian dan meruntum jiwa, apabila ditanya kepada seorang warga emas lelaki yang baru sahaja seminggu berada di situ, “ Ada rindu sesiapa?”

IKLAN
@safwannazri7 Please la jaga MAK AYAH kita elok2😭😭 Sayu sangat2 bila kita tengok keadaan depa mcmni, depa semua oranh yang ditinggalkan keluarga, family yg dah malas nak jaga, family yang biaq diorang ni kat hospital, sebabtu diorang smua kat sini ! Allahu Soo harini Aku dengan team @kai_kaklong @nafidzrazak dan @kumpulan_megaklinik_zahran Pergi melawat pusat jagaan mahmudah aku happy sangat2 sbb dapat bagi diorang semua BAJU RAYA SET Sekali Sampin utk diorang BERAYA Tahun ni ! P/s : Btw pakcik yg menangis tu baru seminggu masuk sini😭😭 #PusatJagaanMahmudahMalaysia #MegaklinikZahran ♬ original sound – Safwan Nazri

Lantas pakcik tua itu terus menangis tanpa sebarang kata. Dari gerak gerinya sudah cukup untuk menggambarkan kedukaan dihatinya. 

Menurut pegawai yang bertugas disini, pakcik tersebut baru seminggu tinggal di sana dan masih berharap dapat balik raya dengan keluarga. 

Sewaktu semua pelawat mahu pulang, sekali lagi pakcik tersebut menitiskan air mata seakan berat untuk melepaskan. 

IKLAN

Menjengah di ruangan komen. ramai yang bersimpati dengan nasib warga emas di sana. Malah ada yang menitipkan pesanan agar yang masih mempunyai ibu bapa, jagalah mereka sebaiknya kerana merekalah insan yang banyak berkorban untuk membesarkan kita sedari kecil dulu. 

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua. 

@pusatjagaanmahmudah Penghuni terbaru… semalam semasa openday ramai yang menitiskan air mata 🥺🥺🥺🥺 #pusatjagaanmahmudahmalaysia #charity #adikberadikthemelvin #syatilaamelvin ♬ Tak Kan Hilang – 🌻🌈

 

IKLAN

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Sudah Seminggu Ditinggalkan Di Pusat Jagaan, Warga Emas Ini Masih Berharap Dapat Beraya Bersama Keluarga

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI