Tidak dinafikan semenjak bergelar ibu, semua ibu mengalami masalah gangguan tidur. Selain anak yang bangun untuk menyusu di tengah malam, gangguan lain juga sentiasa membuatkan ibu tidak tidur dengan nyenyak.

Sepanjang malam adakalanya terjaga dan mata terus tidak mahu terlelap. Banyak penyebabnya masalah ini berlaku. Selain sudah mula terbiasa dengan rutin jadual baru, ibu juga adakalanya merasa berjaga-jaga sepanjang malam. Inilah yang membuatkan ramai wanita mula menghadapi tidur yang tidak berkualiti.

Bagi membantu mendapatkan tidur yang nyenyak, faktor ini kena dititikberatkan. Bermula dengan pakaian yang anda pakai semasa tidur, kebersihan tempat tidur, suasana bilik tidur, serta makanan yang anda ambil sebelum masuk tidur.

Jadi, untuk menyelesaikan masalah anda ini, terdapat beberapa makanan yang boleh membantu anda untuk tidur lebih nyenyak.

Sukar Tidur Dan Sering Terjaga Tengah Malam, Ibu-ibu Boleh Amalkan 4 Makanan Ni Untuk Tidur Lebih Nyenyak!

1. Kacang badam

IKLAN

Nutrisi yang terdapat pada kacang badam dipercayai membantu untuk melenturkan otot – otot tubuh dan saraf pada otak punca kepada insomnia. Beberapa kajian mendapati bahawa nutrisi pada almond MAMPU menjaga kestabilan paras gula darah ketika seseorang sedang tidur. Untuk dapatkan tidur nyenyak dan berkualiti, cubalah untuk mengamalkan kacang badam sekurang-kurangnya 5 – 7 butir setiap hari.

Sukar Tidur Dan Sering Terjaga Tengah Malam, Ibu-ibu Boleh Amalkan 4 Makanan Ni Untuk Tidur Lebih Nyenyak!

2. Buah pisang

IKLAN

Apabila anda ingin tidur nyenyak dan berkualiti setiap malam , amalkan buah pisang 2 atau 3 jam sebelum tidur. Buah pisang kaya dengan kalium, magnesium dan beberapa mineral yang baik untuk otot semasa tidur. Kajian juga mendapati, pisang sangat baik untuk membantu tidur lebih nyenyak.

3. Telur Rebus

Salah satu penyebab gangguan tidur adalah kerana badan anda kekurangan protein. Jadi, untuk mendapatkan tidur nyenyak dan berkualiti, pastikan anda memenuhi nutrisi protein dalam tubuh. Dan salah satu sumber protein tinggi yang paling MUDAH untuk didapati adalah telur. Dengan mengamalkan telur rebus sebelum tidur, ia akan membantu anda mendapatkan tidur nyenyak hingga subuh.

IKLAN

 

4. Buah Ceri

Siapa yang tidak kenal dengan buah ceri? Buah merah ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan rupanya. Ia menjadi salah satu buah-buahan yang boleh membantu seseorang untuk mendapatkan tidur nyenyak serta berkualiti. Minum segelas jus ceri sebelum tidur untuk lebih cepat mengantuk dan tidur nyenyak lebih cepat.

Perlu anda ketahui, selain makanan tersebut, anda boleh amalkan hidup yang sihat dengan bersukan, serta pola makanan yang sihat untuk mendapatkan tidur lebih nyenyak.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI