Dalam satu perkongsian, doktor Dan juga influencer, Dr Say Shazril memuatnaik topik berkenaan isteri wajib masak jika mahu suami sayang.

Bapa kepada dua orang cahaya mata ini terkejut bila mana ada yang meninggalkan komen kepadanya supaya meminta isterinya memasak. Dengan cara itu akan membuatkan Dr Say bertambah sayang.

 Tidak dinafikan, setiap pasangan suami isteri punya cara tersendiri untuk mencipta bahagia. Namun, bukanlah yang boleh mengundang stres kepada pasangan.

“Baru2 ni sy dapat comment berbunyi begini “Dr Say suruh lah Dr Azu belajar masak, mesti nanti lagi sayang”. Terduduk sy dibuatnya sebab ingat tahun 1992 je orang fikir gitu, tak sangka 2022 masih lagi ada comment sebegitu.

Jujur mengakui, isterinya Dr Azura sememangnya pandai memasak. Bukan sahaja menu biasa bahkan jika dia meminta memasak sesuatu resipi pasti akan ditunaikan.

Namun, sebagai suami dia tidak mahu menambahkan tekanan dalam diri isterinya memandangkan dia sudah penat dengan kerja dan belajar.

“FYI, bini sy pandai je masak. Nasi ayam, nasi lemak, mee goreng, ikan stim u name it, she can cook it. Cuma sy yg suruh dia takyah masak. Why? Bini sy bekerja, doktor & at the same time ambil Masters. 

“Sy tengok dia berhempas pulas, stress2 maka logik akal sebagai seorang manusia & suami, adakah sy nak suruh dia masak lepas susah2 semua tu? Semestinya tak.

Kata Dr Say lagi, tidak semestinya untuk menambahkan rasa sayang suami, seseorang isteri itu harus memasak. Sebaliknya banyak cara lain yang boleh dilakukan.

“Kalau dia ada free time dia masak ja untuk sy. Dia masak sy ok, dia tak masak pun sy ok. “Tapi kalau wife masak sure husband lagi sayang”. Ahaa kat situ Bintu silap ye Bintu. Ada baaanyak lagi cara lain seorang isteri boleh membuatkan suaminya menyayanginya.

“Bagi sy, sy happy sesangat dah kalau wife always around physically & emotionally. Nak ajak dia lepak shopping/ tengok movie, dia ada. Nak ajak dia brain storm topik2 ig sy, dia ada. Dia tolong jaga anak masa sy tengah karang cerpen ni pun sy bersyukur sesangat dah.

Tambah Dr Say lagi, di dalam agama sendiri tidak menyatakan tugas isteri untuk memasak. Sementelah zaman sekarang isteri bekerjaya dan pulang ke rumah sudah lambat dan penat.

“In a nutshell, dalam agama takde menyatakan bahawa tugas isteri adalah untuk masak. Zaman sekarang ramai isteri2 yg bekerjaya. Balik kerja dah lambat, nak kemas rumah (yg juga bukan tanggungjawab seorang isteri ye), nak jaga anak, lepas tu nak suruh dia masak lagi, dah bila masa husband & wife nak berbonding?

“Sekarang ada Food Panda, Grab Food make use of that. Jadi janganlah rigid sangat dalam perkara ni yg penting makan sekali as a family dah memadai. Ape pendapat korang? Ke bagi korang isteri wajib pastikan ada makanan bawah tudung saji tu? Open discussion please.

Pandangan Dr Say ini mendapat respond daripada pengikutnya. Rata-rata bersetuju dengan apa yang disampaikan oleh Dr Say.

IKLAN
ain.alif.ya.shin.haJika semua lelaki berfikiran demikian, nescaya kadar kebahagiaan rumah tangga bagi seluruh rakyat Malaysia akan aman dan damai. Penuh dengan mawaddah, Sakinah wa Rahmah. Aamiin.
afiqahali__ Sy sokong dr.. kesian perempuan.. dah la kena kerja sama mcm lelaki.. sama menghadap jem mcm lelaki.. kena mengandung, pastu bersalin pulak..eh lepastu kena pulak masak untuk tambah kn syg suami. Penat eh jd perempuan.. 🥲
fyrakhairi_ Good one dr.say 👏 husband i jenis tak kisah . I house wife jaga 2 org anak . Kalau ikutkan boleh sangat nak masak . Tp husband saya jenis yg kalau u penat , u bg tau . So kita makan luar/tapaw je 😂 dia xkisah kalau balik kerja ada makanan bawah tudung saji ke tak . Thank God i dpt suami yg memahami ❤️
mc_yaa “Mesti nanti lagi sayang”. Dahtu ada isteri yg always memasak, kenapa ada jee si suami yg asyik kondem & tak hargai masakan isteri? Boleh jwb tak? Dia ingat masak tu kebahagiaan rumahtangga agaknya.
asnie.mohdnoor Suami sy tak paksa sy memasak, tp sy yg paksa diri belajar memasak. dari zero, dah pndai memasak dah sekarang. depends kot pd tuan badan masing2. sebab org dulu2 pon cakap, air tangan isteri adalah kunci kebahagiaan. tp x tau lah statement ni valid ke tak zaman moden ni. rasa macam dah tak valid 😅
Sumber: say_shazril