Nak didik anak untuk cintakan agama bukannya mudah. Apa lagi mendidik untuk akur dan patuh dengan tiang agama yang satu ini, iaitu bersolat.

Baik yang kecil atau sudah semakin remaja, liat bukan main bila disuruh solat setiap kali masuk waktunya. Puas diajak, disuruh cara baik malah dipaksa, anak-anak semakin menjadi-jadi malasnya. Sudahnya ibu ayah buntu. Geram dan sakit hati sendiri. 

Pendekatan psikologi antara yang boleh dicuba ibu ayah untuk mengajak anak bersolat. Pada masa yang sama wajib cuba doa paling mustajab yang diajarkan oleh Ustaz Iqbal Zain ini. Sama-sama kita usaha.

TIPS SUPAYA ANAK-ANAK SOLAT DENGAN KESEDARAN TANPA DISURUH-SURUH


Bagaimana membuat anak-anak solat dengan kesedaran mereka sendiri tanpa perlu disuruh dan dimarah?

Seorang sahabat bercerita: “Aku menceritakan satu kisah yang terjadi padaku. Anak perempuanku yang berumur 16 tahun, solat baginya adalah hal yang sangat berat . Pada suatu hari aku berkata kepadanya :

Susahnya Nak Ajak Anak Solat, Ustaz Iqbal Kongsikan Doa Paling Mustajab,  Tak Perlu Di Suruh Lagi!Susahnya Nak Ajak Anak Solat, Ustaz Iqbal Kongsikan Doa Paling Mustajab,  Tak Perlu Di Suruh Lagi!

“Bangun solat subuh..dan aku mengintainya dengan ekor mataku. Aku melihatnya mengambil sejadah, kemudian melemparkannya ke lantai sudut biliknya. Lama kemudian ia keluar. Aku bertanya kepadanya : “Apakah kamu sudah solat .. ?” Ia menjawab : “Sudah”

 

Kemudian aku mencubitnya. Kerana berbohong

Aku benar-benar marah padanya, aku denda dia dan aku menakut-nakutkannya akan siksa Allah ..tapi ternyata semua kataku itu tidak ada yang menakutkannya.

 

IKLAN

Suatu hari, seorang sahabatku bercerita suatu kisah…
“Suatu ketika ia berkunjung ke rumah seorang saudara dekatnya, ketika datang waktu solat, semua anak-anaknya langsung bersegera melaksanakan solat tanpa diperintah

 

Ia berkata :
Aku berkata padanya “Bagaimana anak-anak kamu solat dengan kerelaan mereka tanpa disuruh.

“Ia menjawab :

Ada satu doa, sebelum aku menikah aku selalu amalkan dan sampai saat ini pun aku masih tetap berdoa dengan doa tersebut dalam sujudku, saat sebelum salam , ketika solat witir  dan di setiap waktu-waktu yang mustajab .

 

Demi Allah wahai saudara-saudaraku, anakku saat ini telah bekerja sejak aku berdoa dengan doa itu, anakku itulah yang rajin membangunkan kami dan mengingatkan kami dan adik-adiknya untuk solat.

IKLAN

 

Alhamdulillah .. Mereka semua selalu menjaga solatnya. Neneknya bertandang ke rumah kami tercengang melihat anak perempuanku bangun pagi, kemudian membangunkan kami untuk solat subuh.

 

Jadi doa apa yang di baca?

Susahnya Nak Ajak Anak Solat, Ustaz Iqbal Kongsikan Doa Paling Mustajab,  Tak Perlu Di Suruh Lagi!

 

Doa dari surah Ibrahim ayat 40

IKLAN

رب اجعلني مقيم الصلاة ِﻭَﻣِﻦ ﺫُﺭِّﻳَّﺘِﻲ ﺭَﺑَّﻨَﺎ ﻭَﺗَﻘَﺒَّﻞْ ﺩُﻋَﺎﺀ )

Rabbij’alni muqimassolati wamin zurriyati rabbana wataqobbal du’a e…..

“Ya Robbku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yg tetap melaksanakan solat .. Ya Robb kami ,perkenankanlah doaku” (QS. Ibrahim : 40 )

 

Ya saudara-saudaraku semua berdoalah untuk anak kita semua, sebagaimana kita semua tahu bahwa doa adalah senjata seorang mukmin. Kirimkan tulisan ini agar lebih ramai orang yang mengambil iktibar. Semoga Allah merahmati orang yang bersedia untuk dikongsi bersama.

 

Bacalah selalu doa ini untuk anak-anakmu, biidznillah mereka akan selalu berada dalam penjagaan dan perlindungan Allah Ta’ala .. Aamiin Allaahumma Aamiin. 

 

Kredit: Ustaz Iqbal Zain

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI