Jangan sangka, wanita ni tahu masak dan jaga anak aje, sebenarnya wanita juga boleh buat kerja-kerja yang lelaki lakukan.

Sebagaimana perkongsian seorang ibu kepada dua orang anak ini. Menerusinya facebooknya, dia menunjukkan cara membuat kolam mini di halaman rumahnya.

Lebih inspirasi, walaupun sibuk bekerja tetap melakukan diy buat sendiri kolam mini. Biarpun sebulan lebih baru berjaya menyiapkan mini kolam, namun hatinya tetap bangga dengan usaha yang dilakukannya sendiri.

Jom lihat cara beliau membuat kolam mini di halaman rumahnya.

Buat sendiri mini kolam di halaman rumah

Hikmah PKP. Saya bukan tukang yer,tapi sangat minat bertukang dan nak cuba buat sendiri. Hasil tangan kerja seorg mak anak dua.

2 hari seminggu je buat sebab bekerja,sebulan lebih baru setel semua. Banyak ilmu saya ambil dalam group ni,terutama bancuhan simen,cara elak leaking,cara susun bata,ada jugak yang saya buat ikot suke hati jer.

Untuk elak leaking saya hanya sapu bancuhan simen beberapa kali,sapu guna berus, sapu guna tangan (pastikan pakai glove). Lepas tu baru cat guna swimming pool epoxy (gambar last beli di shopee). Alhamdulillah dr siap pertengahan july sampai sekarang memang tiada kebocoran langsung.

Simen bancuh sendiri tapp bancuhan pertama ni agak cair.

Simen yang telah kering untuk dijadikan lantai kolam. Batu bata di susun pada bahagian tepi.

Proses susun bata hampir siap untuk membantuk mini kolam.

Salutan simen untuk kemasan.

IKLAN

Kali pertama isi air untuk test leaking

Kolam yang telah siap.

Pam beli di sini. Fountain Head Set Plastic Garden Waterfall Set for RM10.70 – RM14.90.  https://shopee.com.my/product/147270353/6440227868..

IKLAN

Manakala  lubang untuk air keluar juga ada pada bahagian bawah kolam.

Alhamdulillah akhirnya siap jugak taman mini

Untuk kolam, saya guna 1liter ni jer, 2 kali sapu..sapuan pertama tggu kering dlu,lepas tu sapu lagi skali. Juga untuk kolam ni saya mmg guna cat tu shj..xde pakai waterproof lain…tp sblom cat,sy bancuh simen agak cair n sapu byk lapisan pd dinding tu

Inspirasi, boleh cuba buat seperti wanita ini.

Sumber: Mieza Aziz via Tukang Apa Hari Ini