Bersyukur selama 65 tahun ini, kita hidup dalam keadaan yang penuh harmoni dan bersatu padu tanpa mengira agama, bangsa dan juga budaya.

Sebagai bukti, jika ada sebarang masalah, pasti akan ada yang menghulurkan bantuan tanpa memandang perbezaan diri.

Misalnya seperti yang dikongsikan oleh seorang pengguna Tiktok yang dikenali sebagai Eqramm Azizi yang memuat naik video seorang pemuda berbangsa Cina yang mendapat bantuan dari seorang lelaki yang memberi pinjam baju berkolar miliknya.

Tak Boleh Ambil Ujian Sebab Pakai T-Shirt, Cara Lelaki Ini Bagi Pinjam Baju Raih Perhatian!

Ketika kejadian, pemuda itu tidak dibenarkan menduduki ujian memandu hanya disebabkan dia memakai baju t-shirt. Disebabkan itu, lelaki tersebut menanggalkan baju berkolar yang dipakai dan memberikannya kepada pemuda tersebut bagi membolehkannya memduduki ujian.

IKLAN

Apa yang lebih menarik perhatian adalah adab yang ditunjukkan apabila mengibas-ngibas dahulu baju dan melipatnya sebelum memberikan kepada pemuda tersebut.

@eeqramazizi ceritanya, seorang lelaki tidak dibenarkan menjawab exam memandu disebab baju tak berkolar apa apa pon terbaik malaysiaku #semangatmalaysia #f ♬ Saya Anak Malaysia (Mandarin Version) – Thomas & Jack & FS (Fuying & Sam) & Daniel Cheah & Haoren & Priscilla Abby & Pink & Ribbon Ooi & Michiyo Ho & Jeryl Lee

 Meninjau di ruangan komen, rata-rata memuji tindakan murni itu. Malah, kebanyakan mereka mengakui berasa terharu dengan bantuan yang dihulurkan oleh lelaki terbabit kerana membantu orang lain yang sedang memerlukan pertolongan tanpa mengira siapapun individu tersebut.

Tak Boleh Ambil Ujian Sebab Pakai T-Shirt, Cara Lelaki Ini Bagi Pinjam Baju Raih Perhatian! Tak Boleh Ambil Ujian Sebab Pakai T-Shirt, Cara Lelaki Ini Bagi Pinjam Baju Raih Perhatian!

IKLAN

Tambahan, anak perempuan lelaki itu turut menulis komen mengapa ayahnya memakai baju dua lapis.  Menurut gadis tersebut, bapanya memang memakai baju dua helai kerana keluar pergi bekerja seawal 5 pagi dan cuaca sangat sejuk ditambah lagi menunggang motosikal.

Dia juga sangat menghargai doa-doa yang diberikan kepada bapanya dan berharap supaya semua kata-kata baik itu berbalik semula kepada semua.

Tak Boleh Ambil Ujian Sebab Pakai T-Shirt, Cara Lelaki Ini Bagi Pinjam Baju Raih Perhatian!

IKLAN

Sumber: TikTok @eeqramazizi

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI