Hanya yang pernah alami sakit gastrik sahaja tahu bagaimana rasanya. Memang tidak selesa kerana akan rasa pedih ulu hati dan sakit perut yang melampau.
Antara penyebab penyakit gastrik ini boleh menyerang seseorang adalah kerana pengambilan makanan yang tidak teratur dan beberapa sebab yang lain berkaitan dengan pemakanan.
Ini secara tidak langsung boleh menyebabkan pesakit gastrik sukar untuk berpuasa di bulan Ramadan. Oleh itu, jangan biarkan gastrik terus ‘menyerang’ kesihatan anda, segera amalkan beberapa petua ini yang telah dikongsikan untuk kebaikan bersama. Jom semak!

“Caranya ialah ambil satu sudu teh biji selasih dan rendam di dalam segelas air sehingga kembang dan masukkan dua sudu plastik madu lebah asli kedalam gelas tadi, kacau dan minum sehingga habis biji selasih tadi dan amalkan setiap hari semasa bersahur.” Vee Zawiah Za

Manakala ini pula perkongsian Yus Nizam, Assalammualaikum.. Sekadar berkongsi petua.. Buat pengetahuan semua, saya pesakit gastrik yang agak kronik.. Macm-macam usaha dan ubatan saya mencuba tapi  belum jumpa penawar angin yang banyak di dalam badan saya”

Tak Larat Puasa Sebab Gastrik. Jangan Terus Menanggung Rasa Sakit, Ada Petuanya!

Sampai lah baru-baru ini seorang teman menyuruh saya mencari biji kedaung. Penawar untuk buang angin dibadan zaman mak-mak kita dulu. Saya tergelak.. Yang saya tau tuan tanah kedaung dalam cerita Do Re Mi tu jer..  Tapi selepas tanya mak.. Dia kata memang biji kedaung itu ada dan untuk buang angin dalam badan.

IKLAN

Saya mencari di kedai India. Saya sangai.. Kemudian nak kopek kulitnya memang susah sebab kulitnye keras. Tapi nak baik kena saya usaha jugak.

Tak Larat Puasa Sebab Gastrik. Jangan Terus Menanggung Rasa Sakit, Ada Petuanya!

IKLAN

Saya rendam dengan air panas. Saya minum macam minum air kosong. Semnggu saya amalkan.

Tak Larat Puasa Sebab Gastrik. Jangan Terus Menanggung Rasa Sakit, Ada Petuanya!

IKLAN

Alhamdulillah. berhasil… Cubalah.. In shaa Allah dan minta pada Allah juga… Doa itu ubat painlg mujarab.

Credit : Yus Nizam via MAHN


Tip Elak Gastrik Semasa Berpuasa

  1. Ketika berbuka jangan makan terlalu banyak.
  2. Lewatkan bersahur dan segera berbuka.
  3. Elak makan makanan yang boleh merengsakan perut seperti makana pedas dan masam.
  4. Ambil supliment jika perlu.
  5. Kurangkan minum minuman berkafien