Sekarang ni banyak betul resipi yang diolah yang memudahkan mak-mak di rumah. Macam satu resipi kudapan ni, pernah terlintas tak maruku di buat dari mi kuning? Haaa tak pernah terlintas dek akal kan?

Percaya atau tak, dah ada dah orang buat. Sekaligus berkongsi cara nak buat ‘instant’ maruku ni! Walaupun rasa tak sama macam yang guna tepung, sekurangnya rasa dia boleh tahan sedap juga.

Jom lihat resipi yang dikongsi oleh Ariff Budiman Zainal Abidin di bawah. Semoga bermanfaat!

Tak Payah Uli, Guna Mi Kuning Je Boleh Jadi Maruku! Kudapan Ringkas Buat Keluarga

RESIPI MARUKU GUNA MI KUNING

Ads

Bahan-bahannya:

Mee kuning
Tepung bestari
Daun kari
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Basuh mee kuning dan toskan hingga kering.

Ads

2. Gaul dengan tepung bestari dan panaskan minyak.

Tak Payah Uli, Guna Mi Kuning Je Boleh Jadi Maruku! Kudapan Ringkas Buat Keluarga

3. Goreng mee dan taburkan daun kari.

4. Bila buih yang digoreng kurang, baru angkat dan biar sehingga sejuk. Sedap walaupun tak sama macam guna tepung muruku.

Ads

Tak Payah Uli, Guna Mi Kuning Je Boleh Jadi Maruku! Kudapan Ringkas Buat Keluarga

Tak Payah Uli, Guna Mi Kuning Je Boleh Jadi Maruku! Kudapan Ringkas Buat Keluarga

Kredit: Facebook Ariff Budiman Zainal Abidin

Dapatkan cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di

KLIK DI SEENI
Ads