Khasiat sayur sayuran dan buah-buahan sudah lama diakui terhadap kesihatan manusia. Namun adakah anda tahu bahaya semburan racun perosak dan kulat digunakan pada tanaman.

Jadi perlu tahu kaedah basuhan yang betul supaya sayur dan buah-buahan selamat dimakan.

Selain menggunakan kaedah alami seperti garam dan tepung, terdapat juga sabun khas untuk mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan.

Menerusi suatu perkongsian telah mendapat perhatian netizen apabila menggunakan sabun pencuci pinggan sebagai bahan untuk membersihkan sayuran dan buahan.

Ada yang setuju dan sebaliknya. Menerusi perkongsian ini telah menunjukkan tanda label bahawa sabun pencuci pinggan berkenaan dikatakan boleh digunakan untuk membersihkan sayur dan buah.

Apa yang pasti, ikut keperluan masing-masing asalkan sumber makanan dibersihkan dengan sempurna untuk mengelak keracunan.

Seterusnya ikuti perkongsian ini.

Baru tahu sabun pencuci Sunlight ni boleh cuci sayur dan buah jugak. Ingat pinggan jer

Cara-caranya : Letak 2-3 titik sabun dalam besen/bekas berisi air. Rendam sayur/buah dalam 5-10 minit macam tu. Kemudian bilas hingga bersih. Siap!

Nota: Wajib cuci dulu sayur/buah sebelum makan atau masak ye. Lagi-lagi musim wabak macam sekarang ni. Tujuannya untuk hapuskan segala kuman, bakteria atau virus yang melekat di permukaan buah atau sayur termasuklah Listeria, Salmonella dan E.coli.
Sunlight Nature ni boleh guna untuk cuci botol susu dan mainan anak juga sebab di packaging belakang botol dah tulis selamat untuk baby.

Pernah guna sangat mudah

Namun ada yang lebih gemar membersihkan sayur dan buah-buahan dengan mengunakan bahan alami. 

IKLAN

Sumber: Che Azawimie Che Zahari

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520