Bermula 13 April, umat Islam mula menunaikan ibadah berpuasa di dalam bulan Ramadan. Termasuklah anak-anak yang sudah memulakan pengajian baik di sekolah rendah mahupun menengah. Berpuasa dalam situasi covid-19 ini mungkin sedikit berbeza pendekatannya.

Tidak hairanlah ada antara rakan-rakan bukan muslim ada yang tidak faham dan pelik, kenapa rakan-rakan muslim mereka tidak makan ketika waktu rehat.

Itulah situasi yang dialami sendiri oleh anak Dato’ Lee Chong Wei, Kingston. Kisah tersebut dimuat naik bekas pemain badminton nombor satu negara ini menerusi laman facebooknya.

“Papa, I ada soalan nak tanya” ditanya anak saya dalam perjalanan dari sekolah tadi.

“Tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa ?” Muka anak terus muram bagai kaca ditimpa batu.

Tidak sempat saya menjawab, dia terus sambung “Pastu I pon dinasihat cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan I. Apa salah say a, papa?”

Tergamam aku dibuatnya seketika. Salah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan bulan puasa sebelum ini.

“koko @kingstonleekc , you tak salah. Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa. Dan Cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda penghormatan kepada kawan-kawan yang tengah berpuasa tu. Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bertolak-ansur dan hormat sesama lain. ”

Sulung yang kini dah 8 tahun sudah start menunjukkan sikap memberontak. “Kenapa kena bertolak ansur ? Saya makan saya punya hal, dia puasa dia punya hal” .

Belum sempat saya marah, tangan penampar @wongmewchoo terus melanda ke atas tangan anak. Tahulah saya dia pandai smash gak, tapi memang laju tangan dia kali ni.

IKLAN

Sulung pun menangis bertanya sebab.
“Kalau kita tak bertolak ansur, koko tidak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tak bertolak ansur, koko main mercun semasa New Year mestinya dimaki. Jika tidak hormat, kawan India buat perarakan Thaipusam semestinya dihalang. Andainya tidak menghormati sesama lain, tak mungkin shopping mall KL ada Christmas tree masa Christmas”, jawabnya saya.

“Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bertolak ansur dan bersatu padu”, disambung saya.

Dengan muka menyesal, pendek sahaja jawapan anak saya “Saya mahu berkawan baik dengan Amli dan Syihan” .

Itulah cerita hari ni. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin memohon-maaf dan mengucapkan Selamat Berbulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam. Have a blessed puasa month.

IKLAN

Batu Covid pasti berudang,
Diharap bersabar sesama sembahyang;
Petunjuk Ramadhan moga diundang,
Semoga Raya di kampung tersayang.

Note : Nama bukan nama sebenar

#RamadanKareem2021

Datuk Lee Chong Wei

 

Sumber: Lee Chong Wei

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club