Bila sebut pasal hendak tanam pokok buah-buahan, perkara pertama kita fikirkan adalah kawasan hendak menanam. Sedangkan tanah laman di tepi rumah kita tidaklah sebesar mana. Jadi kita merasakan agak sukar untuk menanam pokok buah-buahan.

Namun ini ada cara menarik dan mengujakan, dimana perkongsian Ayoberkebun menunjukkan pokok betik boleh di tanam di dalam pasu dan mampu menghasilkan buah yang lebat.

Tak sabar nak tahu langkah-langkahnya, Jom semak satu persatu. Bila dah cuba dan tanaman berbuah lebat,dapatlah merasa hasil tanaman sendiri bersama keluarga.

1: Sediakan campuran tanah dalam polybag kecil isi dengan campuran tanah dan baja tahi ayam serta abu sekam, perbandingan seimbang atau 1:1:1. Taruh 1 atau 2 butir biji benih dalam setiap polybag, kemudianya siram dan tunggu hingga benih tumbuh, setelah itu asingkan 1 benih yang dianggap lebih besar… jadikan 1 polybag 1 tanaman. Siram sehari sekali dan bajakan dengan baja tahi kambing seminggu sekali.

2 : Setelah bertunas dengan anggaran ukuran 30cm tingginya, siapkan pasu dengan diameter 40cm, gunakan tanah yang berisi abu sekam (arang yang sudah dibakar, biasanya banyak dijual di kedai pertanian).

 

3 : Setelah anak pokok dipindah dari polybag ke pasu, letakkan di tempat teduh (tidak terkena cahaya matahari langsung) dan siram 2-3 kali sehari karana sifat abu sekam yang poros dan mudah kering.

 

IKLAN

4 : Setelah dirasa anak pokok tumbuh cukup baik, boleh dipindahkan ke tempat yang terkena cahaya matahari, penyiraman tetap rutin 2-3 kali sehari.

5 : Dengan media full abu sekam, biasanya pertumbuhan akar akan cepat menyebar ke seluruh pasu hingga tanaman tidak mudah tumbang.

IKLAN

6 : Pembajaan menggunakan NPK mutiara biru baja tahi kambing proses) campurkan dengan air 1 liter hingga 1,5 liter tiap kali siram dengan sukatan sesudu makan baja.

7 : Bila tanaman mula berbunga hingga berbuah, gunakan baja tahi kambing dengan kandungan yang lebih tinggi.

8 : Menggalakkan pertumbuhan tanaman boleh juga dibuat seperti ini dengan meletakkan air baja tersebut di dalam bekas berlubang kecil dan diletakkan di dalam pasu. Cara ini boleh juga digunakan untuk tanaman-tanaman lain… selamat mencoba…

Sumber : AyoBerkebun