Apabila seseorang terlampau dibebani oleh kerja yang banyak, mula lah menimbulkan perasaan stress dan tekanan. Malah ada stress di pejabat secara tidak langsung terbawa-bawa sampai ke rumah sehingga menjejaskan hubungan sekeluarga. Keadaan ini boleh menyebabkan hubungan sesama keluarga menjadi renggang dan tidak mustahil anak-anak akan bermasam muka dengan ibunya akibat dimarahi.

Lebih menakutkan lagi, boleh menjejaskan kesihatan. Kajian diterbitkan Jurnal Perubatan: CirKajian diterbitkan Jurnal Perubatan: Circulation pada 2000 bertajuk Tekanan Mental Boleh Merosakkan Dinding Dalaman Salur Darah Seseorang menunjukkan tekanan berpanjangan yang tidak diuruskan dengan baik boleh menyebabkan kerosakan dinding dalam salur darah (disfungsi endothelial) selama empat jam.

Kerosakan ini membuatkan saluran darah rosak dan kolesterol lebih mudah mendap di dalamnya. Kesan jangka masa panjang akan menyebabkan saluran darah tersumbat dan akhirnya penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan strok akan berlaku.

Sebagaimana yang dibincangkan oleh Mala PhysiomobileMy mengenai permasalah ini.

STRESS VS SAKIT KEPALA

Tekanan Dan Sakit Kepala Saling Berkait. Hadam Info Kesihatan Ni Supaya Kekal Sihat.

IKLAN

Bagaimana ianya berlaku:

1. Ketika berfikir, otak manusia akan menerima satu signal dan akan menghasilkan satu hormon didalam badan kita untuk bertindak terhadap signal yang diberi oleh otak.
Secara ringkas untuk mudah difahami, hormon yang otak kita hasilkan itu saya beri nama sebagai “stress hormon”.

2. Apa yang “stress hormon” ni lakukan ialah dia akan mencetuskan suatu keadaan dalam badan kita untuk “fight or flight” atau kata nama lain ialah bertindak melawan dan melindungi badan kita dari segala ancaman.

3. Tekanan darah akan meningkat kerana otak memerlukan oksigen yang banyak dan kesemua otot dibadan kita akan mula mengeras dan kembali pada keadaan asal sekiranya stress telah hilang.

IKLAN

4.Walaubagaimanapun, sekiranya kita mengalami stress secara berterusan ianya akan mengakibatkan otot dibadan kita akan berterusan mengeras dan kelamaan menjadi ketat atau we call as “Muscle tightness and stiffness of the joint”.
Kesannya, badan kita akan mengalami beberapa masalah sakit sendi dan berbalik pada tajuk kita ianya akan mengakibatkan sakit kepala yang melampau dan berterusan.
Keseluruhan otot di bahagian tengkuk, bahu, dan belakang badan menjadi keras dan ketat sehingga menyukarkan pergerakan harian seperti ingin menoleh, menunduk, berasa lenguh dibahagian leher dan bahu.

LANGKAH PENCEGAHAN DAN KAEDAH RAWATANNYA:

Pencegahan:

IKLAN

Ketika membuat sesuatu kerja atau aktiviti sila pstikan postur badan dalam keadaan yang betul dan selesa.
Berehat daripada melakukan sebarang kerja atau aktiviti selepas 45 minit selama 5-10 minit bagi meregangkan badan.

Tekanan Dan Sakit Kepala Saling Berkait. Hadam Info Kesihatan Ni Supaya Kekal Sihat.
Minum air yang mencukupi bagi memastikan badan dalam keadaan segar dan oksigen yang dibekalkan ke otak mencukupi.

Rawatan:

Tekanan Dan Sakit Kepala Saling Berkait. Hadam Info Kesihatan Ni Supaya Kekal Sihat.
1. Menggunakan hot pack atau pek pemanas dibahagian yang terasa tegang selama 10-15 minit bagi melancarkan aliran darah dan melembutkan otot yang tegang.
2. Melakukan senaman regangan di bahagian otot tengkuk dan bahu sebanyak 3-5 kali ulangan, setiap pagi, sebelum tidur atau setiap 45 minit ketika melakukan kerja atau aktiviti.
3. Melakukan senaman menguatkan otot leher seperti “chin tuck”.
4. Sekiranya sakit berterusan sila berjumpa Fisioterapi bertauliah bagi mendapatkan nasihat dan rawatan.

Sumber: Mala PhysiomobileMy