Balik-balik masak, ayam goreng. Anak pun selalu request, ayam goreng. Dah naik muak rasanya makan benda yang sama. Betul tak?
Cer jom tukar menu sikit, dari asyik makan benda sama je, kita cuba buat Ayam Bakar Blackpepper resepi dari Dani Shoppe’s ni! Tengok pun dah terliur, belum lagi rasa kan? Jom cuba!
Selamat berhujung minggu rakan mahn. Masak ape tuuuuu? Harini saya buat ayam bakar, tabur lada hitam skit. Mcm biasa la resepi ringkas je, boleh ubah suai bahan sesuai selera ye. Boleh jugak kalau nak pakai sos kimball tu, tp sy takde tu yg buat mcm ni.
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Ads
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Boleh kisar atau tumbuk.
Ads
Bahan C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Ads
Bahan D
Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.
Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jika ada kunyit berlebihan, bolehlah buat stok kunyit kisar. Daripada terbiar begitu sahaja, lama-lama kunyit akan menjadi buruk dan busuk. Lebih baik jika dikisar dan disimpan di dalam peti sejuk. Bila hendak guna boleh terus cedok sahaja.
Tip Buat Stok Kunyit Kisar Supaya Tahan Lama
Mudah sahaja hendak membuat stok kunyit kisar. Cara yang dikongsi oleh Linda Mokhtar lebih ringkas dan praktikal.
Warna Cantik, Bau Wangi, Ceduk Saja Bila Nak Masak
Bagi memastikan kunyit ini tahan lama ia cuma perlu dikisar halus. Kunyit kisar boleh tahan lebih daripada tiga bulan.
Ia boleh digunakan dalam pelbagai masakan yang menggunakan kunyit. Warna kunyit lebih cantik dan kalau digunakan untuk menggoreng ayam, ikan dan sebagai ia lebih wangi dan sedap.
Tapi untuk kisar kunyit ini ada caranya, boleh ikut cara yang dikongsi oleh beliau.
1. Basuh kunyit hidup dan kikis kulitnya. Kemudian potong kecil-kecil.
2. Masukkan dalam pengisar dan tuang sedikit air dan kisar hingga lumat.
3. Masukkan kunyit kisar dalam balang dan letak sekali beberapa keping asam keping bersama sedikit garam di dalamnya. Bahan inilah yang akan memastikan kunyit kisar tahan lama.
4. Kemudian boleh simpan dalam peti sejuk ruang biasa, bukan bahagian frozen ya. Kunyit ini boleh bertahan lebih 3 bulan dalam peti sejuk.
5. Bila nak guna untuk masakan cuma ceduk saja. Walau pun dah dikisar warna dan baunya kekal asli. Kalau guna untuk masakan goreng memang lebih sedap dan wangi.
Sumber: Linda Mokhtar
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nak cuba belajar buat kuetiau sendiri? Jangan bimbang, resipi ini cukup mudah. Hanya guna tiga bahan je, dan cara buat pun simple. Sesuai untuk ibu-ibu yang baru nak cuba.
Jom kita cuba buat dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh puan Hanita Isman ini.
Salam Jumaat semua.. Jom buat kwayteow(kuetiau) di dapur sendiri.. dijamin bersih.. suci dan halal. Nak bagi family makan pun senang hati kan? Nak resipi tak? Ke semua orang dah tahu? Cer komen sikit sape yang nak tu.. Atas permintaan ramai saya share resepi di post asal:
OK ni ya resipinya.. Mudah je..
Bahan-bahan: 500gm tepung beras 250gm tepung ubi 1.5L air
Cara membuat:
Bancuh semua bahan dan tapis.
Lepas tu, kukus dalam dulang macam kukus laksam tu 3 minit.
Angkat dan tunggu sejuk sikit baru keluarkn dari dulang.
Simple je kan ayatnya, tapi nak fikirkan tu malam sebelum tu dah kena perah otak supaya esoknya senang nak keluarkan awal bahan basah.
Kadang rasa bosan juga lah bila dah terfikir, menu yang sama pula diulang-ulang. Nanti mula lah anak suami pun songeh, ‘asyik lauk sama je!’. Time tu mula la mak-mak ni nak melenting, ‘orang tanya nak makan apa taknak bagi tahu, dah makan je!’. Pulakkk!
Tak payah risau, kalau dah bosan makan benda yang sama je setiap hari, apa kata tukar selera cuba resepi dari negara jiran, Indonesia ni iaitu nasi ayam penyet resipi dari Adnilsam Apat! Best ni kalau makan panas-panas, memang terangkat. Jom cuba!
Resepi Ayam Penyet Pedas bersama Kremes Rangup
Mula2 kita buat sambal penyet berapi dulu ye..
Resepi Sambal Penyet Pedas Berapi
200gm cili api merah* ( boleh kurangkan cili api , dan lebihkan cili merah kalau tak suka pedas sgt)
3 biji cili merah *
2 biji tomato -dibelah2 kecil*
5 ulas bawang putih*
3/4 sudu besar belacan*
1/3 cawan ikan bilis yg dah siap goreng( dibuang perut & kepala terlebih dahulu)
Garam
Gula
Perasa
Minyak untuk menggoreng
Cara2:
– Panas kan sedikit minyak dalam kuali.. Goreng semua bahan2 bertanda sekali arung (*)
– Kemudian bila dah 80% layu semuanya angkat dan satu kan dengan ikan bilis goreng & lenyekkan @ tumbukkan dalam lesung.. (Saya guna lesung indon..teknik tenyeh2kan..😁)
– Bila dah 80% hancur tumis seketika dgn menggunakan kuali & minyak yg sama..
– Kacau2, perasakan dgn garam, gula & aji.. Lepas 5 minit tutup api dan angkat..siap..
Selepas itu boleh laa kita teruskan dgn penyediaan ayam pula..
Untuk Ayam:
Bahan2 A:
1 ekor ayam kampung- bersihkan, kerat 4 ( kalau takde ayam kg boleh guna ayam biasa tapi kalau boleh size agak kecil ye)
2 batang serai- ketuk
2 helai daun salam- guna yg kering pun boleh
1 keping hirisan lengkuas- ketuk
1 kiub pati ayam
Garam
Ajinomto
1 liter air
Bahan2 B (kisar halus):
7 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 sudu besar biji ketumbar
5 biji buah keras
Cara2:
– Perap ayam dgn bahan2 kisar terlebih dahulu.. Perap dalam 1-2jam.. Selepas cukup masa perapan sediakan periuk yg sesuai dan satukan semua bahan2 A dan bahan2 B dalam periuk tersebut dan rebus ayam hingga ayam masak.. Anggaran masa merebus dalam 20min..
– selepas 20min tutup api.. Angkat ayam dan toskan.. Air rebusannya jgn buang ye.. Tapiskan.. Ketepikan air rebusan, sbb nanti air rebusan ni kita nak guna untuk buat kremes pula..
– Sediakan kuali dgn minyak yg agak banyak.. Panaskan.. Goreng ayam hingga garing.. Angkat ketepikan.
Penyediaan Kremes:
4 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 biji kuning telur
700ml air rebusan ayam yg telah di tapis tadi
(Bahan perasa tak perlu ye sbb air rebusan ayam tadi dah cukup rasa semua..)
Cara2:
– satukan semua & kacau sebati..
– adunan ini mmg sangat cair..jgn panik pulak ye.. Kalau pekat kremes nya takkan menjadi..
– Panaskan kuali dengan minyak (minyak banyak) bekas gorengan ayam tadi.. Bila minyak dah panas curahkan 1 senduk (senduk kuah ) adunan.. Jgn risau, curah je mcm biasa, tak perlu ada teknik mencurah, sebab mmg adunan automatik akan kelihatan bersarang bila masuk dalam minyak gorengan.. Biarkan je seketika…Tak perlu kacau sehinggalah adunan 3/4 garing baru di kacau supaya garingnya sekata.. Bila dah sekata garing & berwarna keperangan bolehlah diangkat.. Letak dalam penapis gorengan terlebih dahulu supaya minyaknya betul2 tos.. Seterusnya teruskan menggoreng kremes hingga adunan habis..
– Jangan susah hati pulak masa2 mula angkat ianya kelihatan lembut sbb bila dah semakin sejuk kremes ni akan jadi semakin garing & sangat rangup kruk krak.. Hehehe..
– bila dah sejuk boleh laa ramas2kan dan taburkan diatas ayam goreng tadi setelah ayam dipenyetkan..😊