Sejak kempen kibarkan bendera putih, tinjauan Majalah Keluarga mendapati bahawa sosial media di ‘hujani’ berita pelbagai pihak berkongsi memberi sumbangan kepada yang mengalami kesusahan ketika berdepan pandemik Covid-19,

Bukan untuk menabik dada bagi pihak yang menyumbang tapi perkongsian untuk memberi kesedaran bahawa jangan malu untuk meminta bantuan jika menghadapi kesulitan dalam kehidupan termasuk kehabisan bekalan makanan.

Begitulah situasi yang dialami oleh pihak polis IPD Sepang yang menerima aduan sebuah rumah pekerja kilang kehabisan bekalan makanan. Bukan melalui kibar bendera putih sebaliknya menerusi panggilan telefon.

Biarpun sibuk dengan tugas hakiki, pihak polis tidak lepas tangan apabila mendapat tahu situasi ini berlaku di kawasan sekitar mereka sebaliknya bergegas menghantar bantuan.

Apa yang pasti mesej ini telah berjaya membantu golongan yang terkesan. Barangkali sebelum ini ada yang sanggup ikat perut menunggu hari gaji. Namun dengan usaha ini telah memberi sinar baru.

Selanjutnya ikuti perkongsian IPD Sepang ini,

 

IPD Sepang, 03 Julai 2021.

Bantuan Kebajikan Makanan Kepada Seramai (14) Orang Yang Kehabisan Bekalan Makanan Oleh IPD Sepang.

Pada 03/07/2021 jam lebih kurang 2010 Hrs, Full Manning IPD Sepang (FM) telah terima panggilan telefon daripada (1) perempuan Melayu memaklumkan bahawa adiknya yang bekerja di sebuah kilang di Bandar Baru Salak Tinggi telah kehabisan bekalan makanan. Turut tinggal bersama adik pengadu ialah seramai (13) orang lagi rakannya. Mereka terdiri dari pekerja kilang yang sama dan telah dikuarantin dalam sebuah rumah di Taman Bunga Raya, Sepang.

IKLAN

Bertindak atas maklumat tersebut atas dasar keprihatinan dan tanggungjawab sosial, Ketua Polis Daerah Sepang iaitu YDH ACP Wan Kamarul Azran bin Wan Yusof telah mengambil tindakan susulan dengan mengarahkan supaya bantuan makanan segera dihantar ke rumah tersebut.

Pada 3/7/2021 jam lebih kurang 2115 Hrs, anggota tugas Unit MPV IPD Sepang (SL 1211) telah sampai ke premis tersebut dan menyerahkan sebanyak (16) bungkus nasi berlauk kepada penghuni rumah.

IKLAN

Wakil penerima mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak polis IPD Sepang di atas bantuan yang telah diberikan.

Sumber: Polis IPD Sepang

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club