Masak apa hari ni ibu-ibu semua? Menu berat atau ala kadar saja. Atau ada yang tak tahu nak masak apa lagi.
Bagi yang tengah buntu fikir menu berbuka, jom kita tengok cara memasak sup gearbox. Bolehlah cuba nanti kan!
Resipi ini dikongsikan oleh Puan Hazirah Maulana menerusi facebooknya.
Hari ni tekak terasa nak makan tulang gearbox. Pekena pulak dengan sambal kicap pedas. pehh ya ampun sedap nya! Tetibe perut menyanyi lagu keroncong. . Hari ni masak awal. Guna pulak pressure cooker, campak campak terus tinggal. Dah masak nanti kompem isi dia lembut. Sekali gigit rapuh di mulut melekat di hati. . Nah lah kite bagi resepi je terus. malas nak describe panjang. Kang ade yg terliur terkenangkan isi sum sum dalam tulang tu yg boleh sedut guna straw ?
.
Ni lah dia sup gearbox cara mudah dan cepat untuk menu berbuka puasa. Selamat mencuba
Bahan-bahan:
Ads
Cara membuat:
Ads
Rebus sekejap dalam 15 minit pastu buang air nya.
2. Sementara gearbox direbus sekejap kite tumis bahan ni. Dah layu masukkan rempah sup.
Ads
3. Isi air dalam pressure cooker. Masukkan semua bahan tumis, gerbox, garam, perasa dan bawang goreng. Lepas 45 minit siap di masak. Dah masak, Letak kan carot dan tutup pressure cooker dalam 15 minit utk empukkan carot pulak. Tak leh letak carot awal kalau tak dengan carot carot layu di tasik madu. Kihkih
Tiada yang lebih membahagiakan seorang ibu selain melihat kejayaan anak-anak kan, demikian juga dengan pelakon dan pelawak Didie Alias.
Menerusi satu perkongsian di instagramnya, bekas finalis Dewi Remaja 1990 ini memuatnaik luahan hati usai anak perempuannya berjaya menggapai segulung Ijazah Sarjana ( Master). Lebih membahagiakan lagi apabila anaknya itu turut menerima anugerah Naib Canselor.
Masyaallah Ya Allah..
Syukur Alhamdullillah walaupun mumy tak dapat nk teman kakak utk hari istimewa kakak,mumy bangga ngan usaha & kejayaan kakak,doa mumy sentiasa dibibir mumy buat anak2 mumy.
Menerusi kapsyennya itu juga, Didie meluahkan rasa sebak dan menganggap kejayaan tersebut adalah hadiah yang paling berharga buat dirinya sebagai ibu.
Kakak nampak kesusahan kite selama nie,Allah bg hadiah yg paling berharga buat mumy.
Bila sepanjang hari kita seisi keluarga ada di dalam rumah, tentu sahaja 24 jam kita akan menggunakan tenaga elektrik dan tidak hairanlah ini akan menyebabkan bil elektrik akan melambung tinggi. Apatah lagi dengan cuaca panas ketika ini, dari siang hingga ke malam kipas angin atau pun aircond akan sentiasa dipasang.
Berkongsi tip untuk menjimatkan bil elektrik, Tenaga Nasional Bhd (TNB) berkongsi beberapa tip yang dilaporkan H.Metro bagi menjimatkan penggunaan tenaga elektrik sepanjang tempoh sekatan pergerakan penuh di seluruh negara yang bermula semalam (1 Jun).
Ketua Pegawai Runcit TNB, Datuk Megat Jalaluddin Megat Hassan dalam kenyataan berkata, ketika tempoh berkenaan, pengguna mempunyai cara untuk memantau dan menguruskan penggunaan peralatan elektrik di rumah bagi mengurangkan pembaziran tenaga.
Kredit : H.Metro
“Bagi lebih 1.2 juta pelanggan TNB dengan pemasangan meter pintar, mereka boleh manfaatkan data penggunaan elektrik harian menerusi aplikasi myTNB bagi memantau penggunaan tenaga elektrik di rumah,” katanya.
Beliau berkata, pelanggan TNB dinasihatkan supaya mengamalkan beberapa langkah seperti menutup komputer selepas digunakan, berhenti mengecas komputer riba apabila kuasanya sudah penuh, di samping memastikan semua pintu dan tingkap ditutup semasa menggunakan pendingin hawa.
“Selain itu tetapkan penentu tempoh masa pada pendingin hawa bagi mengurus dan menjimatkan tenaga, mencuci penapis pendingin hawa bagi mengoptimumkan proses penyejukan, dan gunakan cahaya semula jadi sebaik mungkin bagi mengurangkan kos pencahayaan.
Maklumat lanjut mengenai penggunaan elektrik dengan cara berjimat cermat boleh didapati di portal TNB https://www.mytnb.com.my. Pengguna juga boleh memantau penggunaan tenaga semua peralatan elektrik secara terperinci menerusi MAEVi yang boleh dicapai menerusi https://maevi.my/
Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS 1 cwn air* 1 sudu besar mentega/margerin 1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu) 1 sudu teh esen vanila* Secubit garam*
1 cwn tepung gandum 1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung. Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…) Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
SOS COKLAT °°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan 1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je) – cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm… Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu… Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee… Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas… Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…