Sejak Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengumumkan bahawa pengguna jalan raya tidak perlu lagi mempamerkan cukai jalan sebagai langkah untuk memudahkan rakyat, ramai yang teruja dan menyambut baik perlaksanaan ini. Ini adalah kerana terdapat maklumbalas dari masyarakat yang mendakwa pelekatnya tidak berkualiti.

Oleh yang demikian, pelaksanaan sistem salinan lesen memandu dan cukai jalan secara digital menerusi aplikasi Jabatan Pengangkutan Jalan atau MyJPJ yang baru telah diperkenalkan oleh kerajaan.

Dalam keterujaan menyokong perlaksanaan tersebut, seorang lelaki sanggup meronda di beberapa kawasan untuk mencari sekatan jalan raya atau ‘roadblock‘ bagi mencuba keberkesanan aplikasi tersebut.

[TRENDING] Meremang Bulu Roma Dengar! Nyanyian Adik MZ Sekali Lagi Tarik Perhatian

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

Menerusi aplikasi TikTok, lelaki berkenaan Ajiq Caster memuat naik satu video memaparkan tindakannya memandu sambil melalui sekatan jalan raya sebelum ditegur oleh penguat kuasa JPJ yang bertugas.

IKLAN

“Lepas buang roadtax (cukai jalan) di cermin, kita ronda cari roadblock. Nak jadi cerita, jumpa roadblock JPJ. Bukan selalu JPJ nak puji nih,” tulisnya baru-baru ini.

Difahamkan, Ajiq yang telah menanggalkan pelekat cukai jalan kemudian segera memaklumkan penguat kuasa bahawa dia mempunyai aplikasi berkenaan sambil menunjukkan mod paparan digital dalam telefon bimbitnya.

IKLAN

Rakaman berdurasi 35 saat itu kemudian kedengaran suara penguat kuasa memuji usahanya yang menyahut inisiatif Kementerian Pengangkutan tanpa perlu memeriksa cermin kenderaan pada bahagian hadapan.

@namasayahaziq_ lepas buang roadtax di cermin,kita ronda cari roadblock..nak jadi cerita,jumpa roadblock JPJ..bukan selalu JPJ nk puji nih..🤣🤣🤣#jpjmalaysia #roadtaxmati #fypシ #kembanghidung ♬ original sound – Ajiq Caster

Teruja Nak Cuba MyJPJ, Lelaki Ini Sanggup Ronda-Ronda Cari Roadblock

IKLAN
“Waa bagus, ni orang pertama dalam Perlis (pengguna MyJPJ). Tunjuk.. tengok.. oh 26 Oktober 2023 (tarikh tamat cukai jalan). Terima kasih (sebab guna),” kata penguat kuasa tersebut.

Sumber: TikTok @namasayahaziq_

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Teruja Nak Cuba MyJPJ, Lelaki Ini Sanggup Ronda-Ronda Cari Roadblock