Kasih sayang seorang abang kepada adiknya tidak pernah pudar. Pemergian adik bongsu tersayang pada 12 Jun akibat kemalangan meninggalkan kesan mendalam di hati  pelakon dan pengarah, Datuk Afdlin Shauki.

Yang berkongsi kesedihan kehilangan adiknya, Jefri Adzman Aksan, beliau menitipkan ucapan sempena ulang tahun arwah adiknya. luahanan  dalam instagramnya bahawa tidak menyangka akan memandikan jenazah adiknya.

“Happy birthday adik… tiap-tiap tahun abg nyanyikan lagu birthday utk adik, tapi lagu birthday adik tahun ni abg dendangkan surah al-fatihah …”

 

Jefri…23 jun, hari ni… harijadi adik. Yeop abg sulong. Kau adik bongsu. Yeop dulunya berfikir “syukur aku ada adik lelaki yang jika yeop pergi dulu ada seorang yg boleh uruskan jenazah yeop, mandikan jenazah yeop dan bantu keluarga yeop di saat pemergian yeop”.

IKLAN

PERANCANGAN YANG MAHA BERKUASA

Tapi ternyata apa yg kita rancang dan fikirkan, bukanlah perancangan YG Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui…Bila yeop memandikan adik, pilu rasa di hati kerana pada yeop ini tak sepatutnya berlaku. Jef kau punya harapan dan perancangan yg sangat hebat utk masa depan mu. Kita pun merancang pelbagai projek utk memperbaiki kedudukan keluarga kita. Tapi sekarang perjuangan mu sudah berakhir. Tiada lagi perlu kau fikirkan dan risaukan. Yeop rasa lost kejap kerana kehilangan orang kanan yeop yg yeop sentiasa boleh harapkan. Kau sentiasa penuh keceriaan dan positivity yg kita akan berjaya bersama dan sebenarnya kau banyak mengajar yeop macam mana sebenarnya utk ‘live my life’.

IKLAN

PENGAJARAN JANGAN BERTANGGUH UNTUK BERSAMA KELUARGA

Semenjak pemergianmu barulah aku banyak mengenali kebaikan kamu sehingga aku kagum, bangga dan sedikit jealous. Walau bagaimana busy kau dik, you always have time for your family and people in general. Aku tabik kau dik, pasal pada abg itulah kelemahan abg. Balance tu… Berat kepada kerja sehingga kurang bersama family… Kau ajar abg, benda yg paling penting adalah mengekalkan silaturrahim dan ukhwah dalam hidup kita ni. Kita semua nak berjaya untuk family tapi selalunya meninggalkan family yg nak kita bahagiakan tu sehinggalah satu hari kita sedar yg kita sudah tidak ada masa. Kita tangguh-tangguh masa bersama keluarga dan satu hari Allah ambil masa tu dari kita. In Shaa Allah abg akan ingat pengajaran ni sampai bila bila dik. I love you so much and happy birthday. Semoga Allah menjaga roh mu dan roh mummy dan menempatkan kamu berdua bersama roh-roh orang yg beriman. Jaga mak dik. Nanti kita jumpa balik. Terimakasih adik ku yg sangat ku sayangi semoga kau tenang di sana, Terimakasih Allah SWT kerana meminjamkan jefri kepada kami utk 35 tahun. Sesungguhnya dia menjadi cikgu kepada kami abg dan kakak-kakaknya… Al-fatihah. Happy Birthday dik. #happybirthdayjefriadzman

https://www.instagram.com/p/BzBg-0yh3i2/?utm_source=ig_web_copy_link