Tip buat kerisik supaya tahan lama, bahan ‘rahsia’ kena letak waktu kisar. Kerisik adalah antara bahan penting dalam masakan tradisional Melayu, terutama dalam hidangan berasaskan santan dan rempah. Ia diperbuat daripada kelapa parut yang disangai sehingga keperangan dan kemudian ditumbuk halus sehingga menghasilkan tekstur berminyak.
Tip Buat Kerisik Supaya Tahan Lama, Bahan ‘Rahsia’ Kena Letak Waktu Kisar
Kerisik bukan sahaja menambah aroma yang harum, tetapi juga memperkayakan rasa makanan dengan unsur lemak semula jadi daripada kelapa. Kerisik memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.
Supaya puas hati dan menyenangkan kerja memasak di hari raya nanti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh supaya kerja menyediakan kerisik lebih mudah dan tahan lama.
1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.
2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.
3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.
Ads
4. Kisar kelapa parut sehingga halus.
5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.
Kerisik adalah bahan tradisional yang sering menjadi rahsia keenakan dalam masakan Melayu. Walaupun proses penyediaannya memerlukan sedikit usaha, hasilnya sangat berbaloi kerana ia memberikan aroma yang memikat dan rasa yang kaya.
Ads
Oleh itu, kerisik wajar digunakan sebagai bahan asas dalam masakan untuk mengekalkan keaslian dan keunikan cita rasa tradisional.
Kalau sebut je peria pasti ramai yang membayangkan rasanya yang pahit. Tapi sebenarnya pahit itu ubat.
Nak hilangkan rasa pahit tak susah mana pun. Jom cuba buat Peria Goreng Crispy ni. Simple je tapi memang sedap, crunchy dan pedas-pedas tepung tu membuatkan satu keluarga menyukainya. Jom cuba resipi yang dikongsikan Sheena Supramaniam
Hi semua… apa khabar…
Hari ni sy nk share recipe simple n sedap.
Peria goreng crispy.
Kalau ikut cara yg betul mesti blh dpt crispy2 gitu…
Resepi ada kat caption setiap gambar ye.
#sheenasupraskitchen #theangelskitchen
Cara membuat:
1. Peria katak potong nipis2. Cuci n Rendam dlm air garam selama 20min. Then bilas sekali lg 2. Masukkan garam n kacau sebati 3. 1½ sk s.kunyit
1½ sb s.cili
2sk s.lada putih
1½sb jintan manis tumbuk kasar
Kacau sebati 4. Biarkan selama 30min 5. 2sb t.jagung
2sb t.beras
Kacau sebati 6. Dah ready nk goreng… 7. Minyak kena banyak ye. Set api kecil dan tunggu minyak betul2 panas. Apabila minyak dah betul2 panas. Naikkan ke api sederhana atau sederhana besar dan boleh mula goreng. Ikut tips baru boleh dapat peria betul2 crispy dan tahan lama.
.
8. Siap… tunggu sejuk baru masukkan dlm bekas kedap udara ye. Rangup sampai ke mlm… Suam2 pun x blh… nnti lemau.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Selain biskut raya, kerepek serta snek ringan lain turut menjadi pilihan ibu-ibu untuk disajikan pada tetamu di pagi raya. Sebagai contoh, snek dari Cornflakes pedas ini juga boleh dimakan pada hari biasa selain raya.
Ha buat ibu-ibu yang nak cuba, jom lihat resipi yang dikongsikan oleh Rezal Mansor ini. Jom cuba!
Satu kuih raya dah siap.. Cornflakes pedas.. Taste dia sedap macam kerepek ubi pedas dan garing.. Tadi tiada daun limau purut, jadi gantikan dengan daun kari.. Ikan bilis tu saje nak menyedapkan rasa dan sedap lagi kalau bubuh kacang goreng jugak jika nak tambah..
Snek Cornflakes Pedas
Bahan-bahan:
40 gm bawang putih dicincang
40 gm bawang merah dicincang
2 sudu kecik minyak
60 gm pes cili
120 gm gula
3/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil kicap
4 helai daun limau purut dihiris halus
120 gm bijiran cornflakes
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
2. Tambahkan pes cili dan masak lagi selama beberapa minit.
3. Kemudian masukkan gula, garam, kicap dan daun limau purut dan masak lagi selama 2 minit.
4. Masukkan cornflakes dan kacau sehingga semua rata.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah selsius.
6. Letakkan cornflakes pedas dalam dulang pembakar dan bakar selama 5 hingga 6 minit atau sehingga cornflakes garing
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bila tiba musim durian, memang banyaklah idea-idea olahan yang difikirkan kan? Antara pencuci mulut yang sinonim dengan durian adalah bubur atau kek.
Kali ini menunya sedikit berbeza dan klasik iaitu seri muka durian. Kuih ini juga mempunyai tekstur yang lembut serta rasa durian yang lemak manis.
Jadi, bagi penggemar durian memang sangat disyorkan untuk mencuba resipi yang dikongsikan oleh Noraslinda Md Radzhi ini.
Seri Muka Durian
Bahan-Bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan beras pulut ( basuh dan rendam selama 1 jam)
2 cawan santan
2 sdb minyak masak
Garam secukupnya (beras pulut di tapis dan masukkan dalam loyang bersama bahan-bahan lain, kukus hingga pulut masak)
Lapisan Atas
1 cawan durian
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 sdb tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Cara-Cara:
– Blend semua bahan dan masukkan ke dalam periuk.
– Masak atas api kecil, kacau agak² periuk panas, angkat dan tekan-tekankan pulut dan padatkan
– Tuang bahan yang di masak tadi ke atas pulut tadi dan kukus 40 minit.
– Sejukkan dulu baru dipotong.
– Untuk nak kukus guna acuan, saya guna acuan lompang saiz besar dan acuan disapu minyak. Pulut dilenyek dan masukkan dalam acuan. Tekan-tekankan dan ratakan isi pulut separuh acuan.
– Air kukus dah didih, pulut dikukus dulu kejap dan tuang adunan lapisan atas.
– Kukus 10 minit pertama api besar, 5 minit last api sederhana. Kuih dah sejuk baru keluarkan daripada acuan. Selamat mencuba!