Seringkali juga ada yang kecewa setelah membeli buah tembikai bila dipotong isi di dalamnya tidak merah warnanya dan tidak manis pula rasanya. Malah semasa hendak membeli kita sudah beria-ria memilih. Angkat satu-satu buah tembikai yang ada siap ketuk-ketuk dengar bunyi buah tembikai yang ingin dibeli, tapi tetap juga tidak berhasil untuk mendapatkan buah tembikai yang manis dan enak rasanya.

Mungkin cara anda itu kurang tepat untuk kenal pasti kualiti buah tembikai, jadi apa kata anda perhatikan ciri-ciri ini sebelum membeli tembikai sebagaimana yang dikongsikan oleh saudara Zainal Hassan.

TIP MEMILIH TEMBIKAI

  1. Garisan

Jika line tembikai terlihat cantik, kemas dan tidak serabut itu bermakna antara ciri-ciri buah tembikai tersebut manis dan enak rasanya.

2. Tapak

Kemudian lihat juga pada bahagian bawah atau tapak buah tembikai. Sebaiknya pilih yang kecil kerana kebiasaanya tembikai yang mempunyai tapak yang kecil lebih manis rasanya.

3.  Bentuk

Selain itu lihat juga berbezaan bentuk buah tembikai tersebut. Biasanya ada dua bentuk, iaitu sama ada bulat atau lonjong. Perbezaan keduanya dikatakan sebaiknya pilih yang berbentuk bulat kerana kebiasaanya yang bulat lebih manis berbanding yang lonjong. Pun begitu jika anda mahukan yang lebih berair tiada salahnya untuk memilih yang lonjong namun rasanya kurang sedikit manis berbanding bulat.

4. Tangkai

Bahagian tangkai tembikai juga boleh dijadikan sebagai panduan untuk  memilih tembikai yang manis. Dikatakan tembikai yang mempunyai tangkai yang curly (kerinting) lebih manis berbanding yang mempunyai tangkai lurus.

Manakala contoh buah yang tidak manis adalah seperti gambar yang dikongsikan di bawah ini.

Lihat pada ciri utamanya, di mana  line yang terbentuk tidak cantik dan berserabut.

IKLAN

Begitu juga dengan buah tembikai di atas ini, terlihat bahagian bawah tapaknya bersaiz besar. Jadi elakkan untuk membeli buah tembikai yang sebegini kerana rasanya kurang manis.

Begitu juga dengan jelas buah tembikai ini mempunyai tangkai yang lurus, itu adalah ciri buah tembikai yang tidak manis.

Secara mudahnya, sebelum membeli tembikai lihat 4 ciri utama buah tembikai tersebut, iaitu garisan, bentuk, tangkai dan tapak buah. Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak memberi panduan dan diharapkan selepas ini kita sudah bijak memilih dan bukannya  pilih buah  mengikut  naluri atau agakan.

Selamat mencuba

IKLAN

Sumber : Zainal Hassan 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader CERIAKAN HATI DENGAN BUAT ROTI JALA VIRAL secara online, daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club