Siapa sangka perkataan ‘unboxing’ yang sebelum ini digunakan untuk hastage membuka kotak atau bungkusan kini menjadi trend apabila digunakan oleh pengantin baru dengan hastage ‘unboxing pengantin by husband’ atau ‘unboxing pengantin.

Viral beberapa hari lalu  menerusi perkongsian pengguna di laman TikTok, ia seakan trend yang menjadi ikutan dikalangan wargamaya.

Video yang dimuat naik memaparkan aksi pengantin lelaki membantu pengantin perempuan membuka tudung dengan menanggalkan aksesori bahagian kepala. Masih berpakaian pengantin, aksi itu dirakam menerusi cermin oleh pengantin perempuan.

Biarpun, ia nampak biasa dari padangan kasar, namun ia boleh melangkau imaginasi jika ditonton oleh remaja dan kanak-kanak.

Sejak ia menjadi trending, rata-rata wargamaya memberikan pelbagai reaksi mengenai aksi begitu.

Sehingga kini, ia menjadi carian popular di sosial media. Cakna mengenai hal ini, Pensyarah Fakulti Pengajian Quran & Sunnah, Dr. Ahmad Sanusi Azmi menegur tindakan yang tidak wajar itu.

Beliau menjelaskan bahawa ia perbuatan yang bercanggah dengan prinsip asas Islam agar memelihara kehormatan kaum wanita.

Katanya lagi, melahirkan rasa bimbang ia akan menjadi budaya yang tidak sihat dikalangan masyarakat.

Seterusnya ikuti lanjut perkongsian beliau. Moga muhasabah diri agar perbuatan ini tidak berulang. Ibu bapa juga berhak menegur anak-anak yang baru melangsungkan perkahwinan mengenai adab dan pergaulan suami isteri.

“Suami Jangan ‘Unboxing’ Isteri”. Bercanggah Dengan Prinsip Islam, Pensyarah Pengajian Quran & Sunnah Beri Peringatan.

Suami Jangan “Unboxing” Isteri

IKLAN

1. Telah menjadi trend terkini pula di TikTok, pasangan pengantin baru menjalankan upacara “unboxing isteri”. Akhbar Kosmo melaporkan: “Video yang dimuat naik itu memaparkan pengantin lelaki akan membantu membukakan tudung pengantin perempuan dengan menanggalkan setiap aksesori yang terdapat pada bahagian kepala pengantin terlebih dahulu.”

2. Upacara ini adalah bercanggah dengan prinsip Islam secara asasnya. Rasulullah memerintahkan para suami agar memelihara kehormatan dan penampilan para isteri sekalipun di hadapan seorang lelaki yang buta.

3. Perhatikan bagaimana Rasulullah memerintahkan isteri Baginda agar memakai hijab sekalipun di hadapan seorang yang buta. Saranan ini diucapkan kepada Saidatina Ummu Salamah dan Saidatina Maimunah apabila datang seorang buta ke rumah Baginda. Kata Rasulullah:
احْتَجِبَا مِنْهُ، فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ أَلَيْسَ هُوَ أَعْمَى لاَ يُبْصِرُنَا وَلاَ يَعْرِفُنَا؟ فَقَالَ رَسُولُ اللهِ: أَفَعَمْيَاوَانِ أَنْتُمَا أَلَسْتُمَا تُبْصِرَانِهِ
“Hendaklah kamu berdua memakai hijab.” Lalu isteri Baginda berkata: “Bukankah dia seorang yang buta wahai Rasulullah? Dan dia tidak boleh melihat kami.” Lalu Rasulullah menjelaskan: Bukankah kamu berdua boleh melihat dia? (HR al-Tirmizi)

4. Apa yang lebih membimbangkan sekiranya video upacara sebegini menjadi perhatian kepada anak-anak muda yang masih bersekolah sehingga mereka terkeliru dalam merasakan perbuatan tersebut boleh dipraktikkan yang berpotensi menjadi budaya.

5. Atau perbuatan tersebut diikuti pula oleh pasangan suami isteri lain yang turut mendedahkan aksi mesra mereka. Bukankah kita tidak mahu menjadi pencetus kepada kemungkaran. Sabda Rasulullah:
وَمَن سَنَّ في الإسْلَامِ سُنَّةً سَيِّئَةً، كانَ عليه وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَن عَمِلَ بهَا مِن بَعْدِهِ
“Dan barangsiapa yang melakukan perlakuan jahat di dalam Islam, sehingga diikuti oleh orang lain, maka dia beroleh dosa dan menanggung dosa mereka yang melakukan perbuatan tersebut.” (HR Muslim).

7. Malah, istilah “unboxing” ini juga tidak layak untuk digunakan pada isteri yang bukan material atau barangan semata-mata. Nasihat ini hanyalah berpandukan kepada al-Quran dan Sunnah Rasulullah demi kebaikan sesama muslim.
Semoga Allah membimbing kita.

Link berita: https://www.kosmo.com.my/…/netizen-kecam-trend…/

IKLAN

Meninjau di ruangan komen, rata-rata wargamaya  meluahkan rasa bimbang dengan trend sebegini.

“Suami Jangan ‘Unboxing’ Isteri”. Bercanggah Dengan Prinsip Islam, Pensyarah Pengajian Quran & Sunnah Beri Peringatan. “Suami Jangan ‘Unboxing’ Isteri”. Bercanggah Dengan Prinsip Islam, Pensyarah Pengajian Quran & Sunnah Beri Peringatan.

 

Sumber: Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Mesti baca: “Tak Sangka Rezeki Ni Yang Sampai.” Jemputan Percutian Mewah Bersama Tan Sri Vincent, Hairul Anggap Rezeki Anak-Anak.

Artikel berkaitan: “Rumah Kayu Pun Kena Curi, Tak Terfikir Dek Akal.” Lelaki Luah Rasa Kecewa, Netizen Pula Tak Keruan.

IKLAN

Artikel popular: Setahun Menabung Dapat 12K, Cara Wanita Ini Bikin Netizen Inspirasi!

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Jom tonton video menarik adik-adik Bintang Kecil di Scream Park Sunway Lagoon.

“Suami Jangan ‘Unboxing’ Isteri”. Bercanggah Dengan Prinsip Islam, Pensyarah Pengajian Quran & Sunnah Beri Peringatan.