Berpeluang menjejakkan kaki ke tanah suci mekah adalah impian setiap umat Islam. Sular untuk digambarkan kata-kata apabila impian tersebut menjadi kenyataan.

Demikian juga dengan pemuda bernama Muhammad Iqbal Rosli, 23 tahun. Hasil membuka akaun simpanan Tabung Haji sejak lahir memberi peluang kepada pemuda berasal dari Kampung Taman Bakti, Pengkalan Chepa, di sini, untuk mengerjakan ibadat haji pada usia muda.

Tuah Buka Akaun Sejak Lahir, Pemuda Ni Dapat Panggilan Tunai Haji

Semua atas usaha ibunya, Ros Hanizah Hussein, 61, dan bapanya Rosli Hassan, 64, yang membuka akaun Tabung Haji selepas dia dilahirkan sehingga kini memberi ‘hasil’.

 

Katanya, telah menjadi rutin ibu bapanya untuk menyimpan wang yang diperoleh daripada saudara-mara atau kenalan yang menziarahinya ketika bayi termasuk duit setiap kali tiba Hari Raya Aidilfitri ke dalam akaun Tabung Haji

IKLAN
Tuah Buka Akaun Sejak Lahir, Pemuda Ni Dapat Panggilan Tunai Haji
Gambar sekadar hiasan

“Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata apabila saya berjaya merebut peluang yang dinanti-nantikan oleh setiap umat Islam ini terutamanya ketika saya baru berusia 23 tahun

“Saya akan bertolak untuk menunaikan haji pada 26 Jun ini dan akan pulang ke tanah air pada 7 Ogos depan,” katanya.

Bercerita lanjut, anak keempat daripada tujuh beradik itu berkata, beliau sebelum ini telah mendapat tawaran untuk menunaikan ibadat itu pada tahun 2012 ketika berusia 14 tahun, namun terpaksa ditolak memandangkan ketika itu beliau belum cukup umur.

Tuah Buka Akaun Sejak Lahir, Pemuda Ni Dapat Panggilan Tunai Haji

Bagaimanapun perkara itu tidak mematahkan semangat dan impiannya untuk menyempurnakan Rukun Islam kelima itu dengan membuat rayuan hampir setiap tahun kepada Tabung Haji selepas beliau berusia 18 tahun.

IKLAN

“Pada hujung tahun lepas saya mendapat surat daripada Tabung Haji memaklumkan saya ditawarkan untuk menunaikan ibadah haji. Sejak dari itu hampir setiap minggu saya akan mengikuti kelas serta kursus berkaitan ibadat ini untuk memantapkan ilmu yang ada.

Tuah Buka Akaun Sejak Lahir, Pemuda Ni Dapat Panggilan Tunai Haji
Gambar sekadar hiasan

“Alhamdulillah, selepas ibu dan bapa saya berpeluang menunaikan ibadat ini pada tahun 2008 kini giliran saya pula untuk mengikuti langkah mereka. Saya juga berdoa adik-beradik saya yang lain juga berpeluang menjadi tetamu Allah pada masa akan datang,” katanya yang bekerja sebagai pembantu kedai batik.

 

Muhammad Iqbal turut menasihatkan orang ramai terutama ibu bapa supaya membuka akaun Tabung Haji untuk anak masing-masing sejak kecil bagi memudahkan urusan menunaikan ibadat haji pada masa akan datang.

IKLAN

Sumber: Bernama


ARTIKEL MENARIK: “Muka Mummy, Perangai & Cara Cakap Baba.” Berlakon Jadi Doktor, Warganet Puji Bahasa Melayu Jebat Jayden

ARTIKEL POPULAR: “Teruja Nak Kongsi Berita Indah. Saya Hamil!.” Alahan Teruk, Dr Amalina Syukur Suami & Ibu Banyak Bantu

BACA INI JUGA : “Heykal Sakit Ke? Nampak Kurus Betul.Hampir Tak Kenal.” Penampilan Suami Faezah Elai Raih Perhatian


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI