Siap pasangan suami isteri inginkan sebuah perkahwinan bahagia supaya mereka dapat menjadi sebuah keluarga sakinah dan berkekalan hingga jannah!

Namun, untuk bahagia, setiap pasangan harus saling melengkapi antara satu sama lain.
Suami harulah membantu isteri supaya dapat meringankan kerja rutin menguruskan rumahtangga.

Akan wujud konflik apabila suami tidak mahu membantu isteri. Hakikatnya suami yang ringan tulang akan memberikan kebahagian. Ikuti padangan saudara Mohd Fhais di laman facebooknya.


 

 

Jangan Biarkan Isteri Stress Seorang Diri Buat 5 Tugas Suami Ini

Zaman sekarang kalau isteri tak bekerja ramai yang akan mengata. Tapi bila isteri dah bekerja, kerja di rumah masih isteri kena buat juga.

Double penat, double stress jadinya.

5 tugas suami yang selalu buat isteri stress.

1 – Stress mendidik anak-anak. Jangan biarkan isteri urus anak sorang sorang dan jangan lepas tangan. Anak ni tanggungjawab bersama, amanah sama-sama. Kena sama-sama jaga.

2 – Isteri mudah stress bila nampak kerja bertimbun kat rumah. Walaupun penat kerja di pejabat balik rumah tetap kena buat kerja rumah.

Tugas suami ringankan tekanan isteri tu. Buat kerja sama-sama, rehat pun sama-sama.

3 – Kos sara hidup makin hari meningkat. Sardin setin dulu boleh dapat 2-3 ringgit tapi sekarang setin 5-6 ringgit. Kalau suami tak usaha tambah pendapatan memang benda ni akan buat isteri sakit kepala. Suami tahu bagi duit je, cukup atau tak cukup tu isteri yang kena buat kira kira. Isteri ibarat menteri kewangan keluarga.

4 – Isteri dah kerja lebih masa. Setiap hari buat overtime, double duty semata-mata nak dapatkan duit lebih. Suami ada timbang rasa la. Bila tak bertimbang rasa tu yang isteri stress. Isteri kerja lebih di pejabat, di rumah pun isteri yang buat kerja lebih. Suami lebihnya memantau sahaja.

5 – Kena layan diri sendiri. Ini antara stress paling berat yang terpaksa para isteri tanggung. Dah la stress kat tempat kerja, beban kerja rumah, layan kerenah anak-anak suami pula tak ada untuk membantu. Bukan badan je down, tapi mental dan emosi boleh down juga. Risiko meroyan tu jadi tinggi bila mental dan emosi kerap down.

Tak salah isteri bekerja dengan niat nak bantu ringankan beban kewangan suami.

Tapi suami pun kena ada toleransi juga, kalau isteri boleh keluar bekerja maka suami pun boleh juga bantu isteri buat kerja di dalam rumah. Ini baru sehati sejiwa.

Badan kalau penat rehat lama sikit boleh hilang tapi kalau hati dah penat melayan sikap ego dan tak bertimbang rasa suami tu lama-lama boleh jadi pencetus bergaduh.

Wallahu A’lam,

Tinggalkan Komen