Tanggungjawab mengurus keluarga dan anak-anak pasti ada cabaran dan perlu diurus dengan sebaik mungkin secara berterusan.

Pastinya antara kita ada cara yang tertentu untuk melaluinya. Dan kali ini, ikuti perkongsian pengalaman dan amalan dari seorang ibu anak 5 ini, semoga bermanfaat.


Yeee…Saya memang sejenis yang “Kuno” dalam banyak perkara, dalam kehidupan, dalam mendidik anak5 dan dalam menguruskan rumahtangga. Itu cara saya dan saya yakin yang Allah adalah Pengurus saya. Biarlah orang nak cakap apa, tapi inilah yang saya pegang dalam hidup saya.

1-Nak keluar rumah, masuk rumah, naik kereta, bila rasa takut, kalau rasa neves dan ragu2 atau masa nak exam mesti baca Ayat Kursi. Kalau kitorang pergi bercuti pun, sebelum masuk bilik hotel memang dari lif pun kami dah baca ayat kursi..Dah terbiasa..Anak 5 pun sama..jadi spontan.

Gambar hiasan

2-Solat Dhuha jangan tinggal. Anak 5 tahu lepas subuh, nak buat apa-apa buat dulu tapi pukul 10 mesti solat Dhuha dan solat hajat.Sekejap je tak lama pun. Petua Murah Rezeki.

3-Saya memang sejenis sujud lama. Sujud terakhir tu. tak kire la kat ofis ke mana ke, memang lama (Tarik nafas tu dalam-dalam sikit bagi ada gerak-gerak takut kang orang ingat dah meninggal) Sebab masa sujud tu la saya mintak segala-gala kat Allah.Nak minta apapun mintaklah. Mintak hari-hari,satu hari mesti Allah kesian, Mesti DIA bagi Doa yang baik-baik, Doakan yang baik-baik untuk orang lain juga..Yakin je Allah makbulkan semua..Best Kalau sedih,nangis lah puas-puas, lepaskan segala-gala Kat sape lagi nak mengadu free kan.

4-Lepas Setiap Solat, mulut automatic akan baca Ayat 1000 Dinar. Dari kecik sampai la ke sekarang.Yakin Allah limpahruahkan rezeki. Pastu baca doa Pembuka Ijabah (boleh tengok gambar2 kt bawah tu nanti). Kita baca doa2 pendek je,senang. Sesambil bukak telekung dan lipat sejadah tu baca je la sulamkan dengan zikir.

Gambar hiasan

5-Lepas subuh, suka bukak semua tingkap dan pintu (tinggal grill je) pastu pasang Diffuser Lemon+Peppermint YL dan buka Bacaan Ayat Quran..Rasa tenang dan happy je. Lagi satu yang paling penting, rumah kene sentiasa bersih.Pintu toilet sentiasa tutup. Suami dan Anak5 memang tau kepantang mama kalau rumah tak bersih. Kalau rumah kotor, rezeki pun menyampah nak masuk..Macam kita jugak kan.

6-Kalau tiba2 rasa mula nak meninggi diri,rasa macam cepat nak marah dan rasa mcm mood tak stabil, saya akan buka Ayat Ruqyah kat fon. Bagi dengar satu rumah. Kita tak tau “apa” yang ikut kita balik dan mungkin ada org yang tak puas hati dengan kita..syaitan ni nak menjahanamkan kita ni banyak naw cara..so ruqyah je dengan ayat-ayat Quran..kt Youtube ada.

7-Saya suka dengar ceramah motivasi hihi..suka amalkan yang baik2. Mudah percaya kalau ustaz@ustazah tu kata “bacalah ayat ni untuk…….,In Sha Allah dimakbulkan dan……” uishh kemain suka..mesti saya buat lepas tu. Rasa meluap-meluap semangat.

Gambar hiasan

8-Masa tengah masak @ buat apa-apalah makanan ke air ke untuk anak5, saya akan baca “Inna maa amruhu izaa aroo da syai ann ayya kuu lala hu…(sebut nama anak5)…kun faya kunn” pastu hembus dengan niat Allah lembutkan hati mereka, mudah dengar kata, mudah dijaga dan diuruskan,In Sha Allah.

IKLAN

9-Ada je peluang, pastikan anak5 solat
berjemaah. Lepas solat wajibkan salam dan cium pipi dan dahi mama papa, adik-beradik..Mula dengan yang paling tua sampai ke paling kecik..haa nampak tak mama punye peraturan.mudah je tapi kene ikut..Kuasa Veto

10-Lepas solat,mesti mengaji..sikit pun jadilah.Nak berjaya, nak tenang, nak terang hati, jangan jauh dr Al-Quran. Bila dah biasa, kalau  tak mengaji, diorang sendiri rasa tak best..Alhamdulillah3 kakak2 semua dah khatam sebelum masuk darjah 5.

11-Sebelum tidur, masuk bilik, bukak bacaan ayat quran, pasang diffuser, salam semua orang, minta maaf dengan mama papa, mama papa pun harus minta maaf dengan anak5 (jangan ego,kita tak sedar yang kita pun banyak buat silap pada anak5), cium pipi dahi, maafkan semua orang, pastu baca Al-Fatihah, 3 Qul dan Ayat kursi..Mengucap dan tidur.

11-Saya suka buat Air Yasin. Dari kecik, perangai camtu..alaa bukan susah pon, amik air satu botol, bukak penutupnyer, baca la yasin macam biasa. Siap. Saya yakin bila minum air yasin ni sambil niat dalam hati nak bijak, nak sihat, nak cantik (ini poyo), Allah bagi semua yang kita niat tadi dalam air yasin tu. Tak yah dah makan vitamin2 chantek tu.
Kalau papa ada sini, papa yang akan buat air yasin, anak5 minum la tiap-tiap hari macam minum air masak tu kan..bila dah surut, tambah je air masak lagi. Kalau beli kereta ke motor baru ke,1st skali saya akan siram dengan air yasin sambil selawat dengab niat Allah pelihara dari perkara-perkara yang tak diingini sampai Salesman tu macam pelik apesal la minah ni..ehh sukatilah.

IKLAN
Gambar hiasan

12-Saya yakin dengan Power of Sedekah. Saya yakin dengan buat baik pada orang. Permudahkan urusan orang. Saya yakin dengan berkongsi rezeki dengan orang dan support orang yang rajin usaha cari rezeki. Bukan sebab saya baik tapi saya harapkan yang baik-baik je Allah datangkan dalam hidup saya. Alhamdulillah3 hingga ke harini, Allah permudahkan urusan sy..Allahu.

13-Saya memang suka sebut ayat-ayat yang baik2 yang best2 didengar mcm “anak5 bijak pintar soleh solehah” Suka comment doakan dan bagi semangat kat sahabat2, saya suka sebut sifat2 Allah dalam tulisan2 saya contohnya :”Aamiinn3 Ya Mujib Ya Bariq Ya Muhaimin” & “Sedappnyaa kitorang makan harini Masha Allah”..klau masak tak berape sedap pun jadi sedap tau haa. Pastu, tak yah balas apa yang orang buat tak elok pada kita, abaikan orang nak cakap apa pun, itu bahagian dia, ujian buat dia..Reti lah dia selesaikan. Allah kan Ada..Biar Allah kasi settle.

Gambar hiasan

14-Dan yang last sekali, jangan lupa bersyukur. Bersyukurlah atas semua Nikmat Allah yang kita ada ni.Nanti Allah tambah la lagi dan lagi. Sabar, Redha, Hargai dan Nikmati sisa hidup yang entah sampai bila je Allah pinjamkan untuk kita ni. Jangan persoalkan apa yang Allah belum bagi.Jangan dengki dengan apa yang orang lain ada. Yang negative2 semua tolak tepi, amik aura2 yang positive2 sahaja. Tak yah penat-penat berpura-berpura jasi baik..Jadi je orang yang baik walau kita tak dilayan dengan baik. Lambat laun nanti dia sedar la tu nanti. Kita? Teruskan Bahagia dengan cara sendiri.

Okeyy tu je nak share. Kemain panjang si Ecah tulis pagi ni. Takpelah kan, mana yang baik,kita kongsi sama2. Mana tau terjentik hati ada yang nak follow. Rezeki jugak tu kan. Moga Allah makbulkan semua doa-doa kita yang baik-baik tanpa satu pun yang tertinggal. Aamiinn3 Ya Mujib. WaallahuAlam.

Sumber : Aisha Shukor

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club