Tidak mungkin ada antara kita yang tidak mahu hidup senang, duit banyak dalam simpanan dan boleh nikmatinya bila berhajat. Namun hakikatnya yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang; rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya.

Berkat usaha yang berterusan dan bijak pula mengurus kewangan yang ada, tentu sahaja  kedudukan kewangan  akan berada dalam keadaan yang stabil. Hal ini dikongsikan oleh seorang gadis bernama Nur Aliah Mohd Nor yang juga merupakan CEO Cheetaki Omey Sdn Bhd.

Tak sangka baru-baru ni ramai juga yang mesej Lia nak belajar menyimpan. Sejak daripada posting kereta itu la ramai juga yang tekad nak buat simpanan dengan bersungguh-sungguh dan nak belajar macam mana Lia tingkatkan simpanan walau hanya menjual produk dan servis orang.

Jadi Lia kongsikan 5 tips di sini. Moga-moga kita semua dapat praktis mulai hari ini.
1. Letakkan matlamat nak ada berapa banyak simpanan dan bila nak capai. Tahun 2015 Lia pernah conteng dekat duit RM1 jadi nampak RM1,000,000.
Dan Lia tampal dalam bilik ofis supaya hari-hari kita nampak 1 juta tu. Rasa mustahilkan? Namun jika kita betul-betul pasang impian ianya pasti boleh menjadi kenyataan.

2. Buat list komitmen kita setiap bulan. Lagi terperinci lagi bagus. Dari situ kita nampak apa perkara yang perlu dibuang dan yang perlu dikekalkan.
Contoh sebelum ni ada komitmen untuk bayar astro RM50, lepas ni boleh stop dan keluarkan dari list dah.

3. Cuba belajar berjimat cermat. Tahap berjimat cermat Lia ni sampai langsung tak kisah orang pakai handbeg apa, handphone apa. Dan Lia jenis kalau dah guna sesuatu barang itu, Lia akan guna sampai barang tu tak boleh guna dah.
Contoh selagi kasut berjalan Lia tu boleh pakai, Lia akan pakai sampai ada yang kata kasut Lia dah lusuh betul. Suruh tukar. Bila nak tukar tu pon rasa berat je sebab sayang masih boleh pakaikan. Haha.

4. Buat simpanan 30% dari gaji kita. Sebenarnya 10% sahaja. Cuma siapa nak follow Lia, memang ini la caranya. Extreme sikit.
Tapi InshaAllah ianya sangat berbaloi sebab simpanan kita akan cepat jadi banyak. Lagi-lagi siapa yang berniaga tu, Lia percaya pasti boleh buat simpanan lagi cepat dan lagi banyak.

5. Ni yang paling utama sebenarnya. Iaitu banyakkan bersedekah dan jangan lupa untuk bayar zakat juga. Lebih banyak kita memberi, lebih banyak ganjaran yang Allah kurniakan. Janji kita beri itu dengan niat betul-betul ikhlas nak bantu dan nak tolong kerana Allah Taala. That’s it.

Cukuplah dulu 5 point tentang simpanan ini. Yang penting terus buat dan praktis ya.

Kawan-kawan,
Lia selalu pesan pada diri sendiri tentang ini.
Waktu kita tak ada apa-apa ini didiklah hati ini agar terus jadi orang yang humble, orang yang baik dan orang yang merendah diri. Sebab bila kita dah berjaya nanti, kita tetap jadi orang yang sama.

Jangan sombong, jangan riak dan jangan bandingkan sesiapa pon. Paling penting kita nak hidup kita ni rasa bahagia, rasa tenang, rasa damai dan rasa best sahaja.

Lia doakan agar kita semua capai money freedom, bebas dari hutang, dan simpanan kita berkepok-kepok dekat semua jenis pelaburan yang ada seperti ASB, Tabung Haji, Emas, Unit Trust dan lain-lain. InshaAllah.

Sumber : Nur Aliah Mohd Nor,
Suka simpan untuk masa depan

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:“Untuk Bahagia Kita Perlu Membahagiakan…” Cikgu Ni Kongsi Pengalaman Hidup, Jadikan Inspirasi.

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

.