Dalam mendidik anak-anak ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik dengan mematuhi segala ajaran agama dan ini sudah tentu akan mempengaruhi anak-anak dalam proses pendidikan tersebut.

Sebagaimana Firman Allah SWT bermaksud: “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang dan suruhlah berbuat kebaikan serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah daripada perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.” (Surah Luqman, ayat 17)

Ibu bapa adalah cermin kepada anak-anak. Berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda bermaksudnya: “Tidaklah dilahirkan seorang anak itu melainkan dia lahir dalam keadaan fitrah. Maka kedua ibubapanya yang menjadikannya beragama yahudi atau menjadikannya beragama nasrani atau menjadikannya beragama majusi.” (Hadis Riwayat Muslim, No 4805)

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

IBU BAPA BUAT PERSEDIAAN AWAL DIDIK ANAK

Ustaz Wadi Anuar Tegur Ibu Ayah Lambat Didik Anak Tentang Fardu Ain 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

IKLAN

Pendakwah terkenal, Ustaz Wadi Anuar menegur dan memberi nasihat bahawa lebih elok jika ibu bapa membuat persediaan agar anak-anak ini lembut hati, lebih mudah dipujuk dan senang diajak untuk melakukan perkara fardhu ain seawal usia.

“Umur tujuh masih tak latih. Orang hari ini umur 10 tahun masih pakai skirt lagi. Anak umur sembilan, 10 masih beri pakai seluar pendek lagi yang lelaki. Perkara itu salah kerana pada umur tujuh tahun perlu latih dah tutup aurat. Kalau perempuan beli tudung dah bagi dia pakai.

“Dia cukup 10, 11 tahun dia tidak akan langkah kaki keluar daripada rumah kecuali dia pakai tudung walaupun mak tak suruh. Umur 12 pakai seluar ketat lagi. Sampai umur 45 pakai seluar ketat. Ibu bapa hairan kenapa macam itu kerana dah doa. Tapi tak sedar mereka mula lambat. Nabi dah ajar latih dan didik anak anda untuk solat, puasa dan tutup aurat pada umur tujuh,” katanya menerusi sebuah klip ceramahnya.

 

IKLAN

Ustaz Wadi Anuar Tegur Ibu Ayah Lambat Didik Anak Tentang Fardu Ain 

Malah, bagi Wadi Anuar jika ingin mendidik dan mengajar anak-anak untuk melakukan perkara fardu, penghargaan perlu diberi kepada mereka atas usaha yang telah dilakukan seawal usia masih di setahun jagung

“Kalau nak didik dari awal, contoh berpuasa penuh, jadi pada tanggal 1 Syawal bagi penghargaan, beri duit raya. Dalam Islam tak salah beri penghargaan. Budak akan lebih bersemangat apabila usaha mereka dihargai.

“Tolong jangan mula lambat, pada umur tujuh dah mula pakai pakaian yang sempurna, solat. Walaupun umur tujuh, kita boleh suruh dia solat tepi kita walaupun pelbagai ragam akan dihadapi. Anak ini kalau kita latih dari umur tujuh untuk berpuasa, dia tidak akan tinggalkan puasa. Itu adalah perangai ibu bapa cerdik akhirat.”

Sumber: Ustaz Wadi Annuar & majoriti.com.my

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Ustaz Wadi Anuar Tegur Ibu Ayah Lambat Didik Anak Tentang Fardu Ain 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI