Menyusahkan dan memenatkan! Itu mungkin tanggapan negatif segelintir ibu dan ayah yang terasa ingin mengerjakan umrah apabila membawa anak kecil bersama-sama. Pun begitu, hakikatnya melalui perkongsian pengalaman oleh puan Nadia Sakinah ini mungkin boleh dijadikan panduan untuk kita lebih berlapang dada untuk membawa anak-anak bersama.

Banyak info dan tip dikongsikannya dan bolehlah dijadikan inspirasi untuk suatu hari nanti kita juga dapat membawa anak-anak bersama ke tanah suci. Jom semak perkongsiannya ini.


Umrah dengan anak kecil

Isteri Aliff Syukri dah share tu kan? Tapi Nadia nak share pengalaman Nadia sendiri, moga ada kebaikan yang dapat dikongsi bersama.

 

Alhamdulillah, Allah juga yang mudahkan dan menjaga kami di sana. Proses umrah tu sendiri penat dan susah, tapi perlaksanaan keseluruhan Allah mudahkan sangat. Jangan la expect everything smooth, sebab kalau semua terlalu mudah, tak akan ada didikan yang kita dapat betul?  Bayangkan nak heret budak 3 tahun dan 11 bulan tawaf dan sa’i?

Tapi memang rasa sangat penjagaan Allah buat kami. Aatif meragam mengantuk sebelum masuk rawdah, bayangkan masuk je rawdah, even kena tolak sesak dengan orang, Aatif terus tidur, nyenyak sampai siap solat dan keluar dari rawdah. Malam lepas kita orang habis umrah, hujan lebat, tapi sebab dah lewat so kitorang redah je balik hotel. Memang lencun, tapi kuasa Allah, anak-anak tak demam pun.

1. Solat
Tentang solat di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram, rugi kalau kita tak solat di masjid just sebab ada anak. Bukan mudah kan nak dapat pahala berganda-ganda tu. So apa yang kami buat, kami gilir. Sorang solat di masjid, sorang lagi jaga anak. So salah seorang akan dapat pahala berjemaah dan solat di masjid. Sorang lagi dapat pahala solat di masjid je la. Next waktu solat, tukar la bagi pasangan lagi sorang berjemaah pulak kan. Tapi kalau anak jenis tak merayau merata, boleh je dua-dua solat berjemaah di masjid tu. Tapi get ready la nak kena kutip anak-anak main tah mana-mana. Allah jaga je diorang, time Nadia solat serentak dengan suami, anak-anak dok main kat kawasan tong air zamzam je. Boleh juga solat dukung anak (yang kecik).

2. Tawaf 
Ketika tawaf, based on Nadia tanya ustazah, InsyaAllah boleh je dukung baby and bawa dia sekali tawaf. Jangan risau sangat, baby kan pakai pampers. Plus Islam ni mudah je, tolong la jangan rumitkan k. Kalau anak yang dah boleh berjalan, make sure pegang tangan dia kemas-kemas atau pakaikan kid harness ye sebab ketika tawaf, kalau ramai orang, memang risiko anak dibawa arus tu ada. Suami Nadia angkat Daniel bawak atas bahu dan Nadia dukung Aatif. Sebab time kitaorang buat umrah tu dah lewat malam so Daniel dah penat sangat so kesian nak bagi dia jalan sangat.

IKLAN

Elakkan tawaf sunat atau tawaf umrah betul-betul sebelum dan selepas waktu solat sebab orang akan ramai time tu. Better pilih time lapang sikit untuk tawaf dengan anak-anak. Dalam bilik hotel dan kat lobi hotel akan ada live feed keadaan di kaabah, so boleh refer TV tu sebelum ke kaabah.

Time tawaf sunat, ramai sangat orang. So Daniel memang suami dukung ketika tawaf sebab risau terpisah. Sebab ada kes time kitaorang kat situ, tengah-terngah tawaf ada budak takde mak bapak. Tak sempat pun nak tarik budak tu, dia dibawa arus ke sana ke mari. So be careful and take care of your kids ye.

3. Sa’i.
Yang ni especially sangat sangat penat. Sebab jauh tau Safa dan Marwah tu, dengan lantai dia somehow sakit tapak kaki bila pijak, plus dukung baby kannn. So bayangkan lah macam mana Hajar di tengah panas dengan anak kecik berlari berulang kali cari air untuk anak? Memang time tu reflect sangat .

4. Makanan.
Make sure dalam beg sentiasa ada bekal makanan untuk anak-anak. Sebab diorang kurang meragam bila kenyang kan? Boleh je nak makan snack dalam masjid, tapi kemas la balik lepas diorang makan tu. Nadia lupa bawak makanan untuk Daniel, duduk tepi tu tunggu waktu solat. Polis masjid tu datang dan bagi oreo untuk niel dan kurma sepuluh bijik ha. Banyak orang bersedekah kan kat sana. Boleh juga bagi diorang minum air zamzam kerap, free flow kan.

IKLAN

5. Mainan.
Bawak bekal mainan anak-anak supaya diorang tak bosan tunggu kita berdoa dan solat. Daniel sepanjang masa kat tangan ada hotwheels, habis semua tempat jadi track dia. And dia suka sangat main sana sebab lantai di masjid kan luas. Baby pulak asyik merangkak and suka pulak bila orang kejar nak ambik dia.

6. Contact.
Be prepared kat sana nanti ramai orang akan tegur, agah, pegang dan nak cium anak kita. Kadang tu Nadia bagi je, tapi kadang tu risau jugak sebab anak-anak kan, takut diorang dapat infection pape. So bawa wipes, sterilizer spray tau. Daniel sampai marah bila orang asyik nak pegang rambut dia.

Betul, pengalaman di tanah haram ni berbeza-beza bagi setiap orang. Ujian dan cabaran nya berbeza mengikut keperluan dan situasi setiap manusia. Jangan pernah compare dengan orang lain, sebab Allah uji dan bantu kita mengikut keupayaan dan kelemahan kita kan?

Pesanan mak saya yang Nadia nak pesan juga pada readers, di sana nanti jaga mulut, jangan marah anak beriya dan doakan anak banyak-banyak.

Jangan takut nak pergi umrah dengan anak kecil. Macam Nadia share, penat, tapi Allah mudahkan perlaksanaannya.

sumber : Nadia Sakinah Mohd Shukri