rr

Setiap kali ramadan datang, pengakhirannya yang ditunggu bukan sahaja meraikan hari raya tetapi mencari malam Lailatul Qadar. Malam yang penuh istimewa yang mana manusia tidak tahu secara tepat waktunya cuma dikatakan pada malam-malam ganjil 10 akhir ramadan.

Pendapat masyhur mengatakan malam yang paling diharapkan adalah malam 21 dan malam 23, kemudian malam 27. Ketika 10 malam terakhir ini disunatkan mengimarahkannya bersungguh-bersungguh mencarinya dalam beribadah dan berdoa. Serta disunatkan sehingga terbit fajar. Malah sunat juga beribadah sungguh-sungguh di siang hari sebagaimana ibadah waktu malam.

Dalam kesungguhan kita mencari Lailatul Qadar, antara sebab disembunyi malam itu adalah supaya manusia bersungguh-sungguh mencari Lailatul Qadar setiap tahun.

Menerusi facebook seorang ustazah,Aminah Mat Yusoff Yusoff berkongsi amalan arwah ayahnya dalam mencari malam Lailatul Qadar.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Misteri Lailatul Qadar, apa yang patut kita lakukan?

Pernah suatu ketika dahulu..Amalan yang Almarhum ayahanda wajibkan.

1. Qiamullail

Ustazah Ini Kongsi Amalan Mencari Malam Lailatul Qadar Cara Arwah Ayah. Boleh Jadi Panduan. 

Di kampung saya setiap kali Ramadan mesti ada Qiamullail berjamaah. Jam 3 pagi terdengar alunan ayat-ayat suci Al-Qur’an, kejutkan orang yang sedang tidur.

Berduyun-duyun jamaah datang, kecik besar tua muda. Masa tu semangatnya luar biasa kerana jamaah ramai dan suasana meriah.

Mulai dengan solat sunat taubat, tahajjud, tasbih, hajat dan diakhiri witir.

Betul kata kebanyakan ulama’ orang yang sering melaksanakan solat malam akan miliki hati yang kuat, fikiran yang cerdas dan mempunyai jasad yang sihat serta bertenaga. Sepanjag hari kehidupannya sangat tenang dan terarah, tidak serabut. Satu lagi kelebihannya yang paling penting ialah menerangi kubur saat kita mati nanti.

2. Surah wajib

Ustazah Ini Kongsi Amalan Mencari Malam Lailatul Qadar Cara Arwah Ayah. Boleh Jadi Panduan. 

 

IKLAN

Al-mulk, al-waqiah dan As-Sajdah.

Selesai sahur jangan tidur, ambil Al-Qur’an dan baca. Percayalah.. akan hilang rasa mengantuk dan pening. Sepanjang hari tu kita rasa berkat, segala kerja buat kita jadi hebat.

3. Doa

Ustazah Ini Kongsi Amalan Mencari Malam Lailatul Qadar Cara Arwah Ayah. Boleh Jadi Panduan. 

Part niey macam2 versi doa yang kita dengar.
Semuanya bagus dan baik untuk kita. Doa yang paling terkesan ialah apa yang kita nak sangat minta dengan Allah. Paling penting sebutkan nama Allah semasa kita mohon doa daripada – NYA.

Ya Allahu Ya Bariii’.. Aku berserah kepadaMU Susun dan aturkan kehidupanku dengan sebaik-baiknya.

Ya Allahu ya Haafiiz..Jagalah diriku daripada sebarang penyakit, dari segala bahaya dan kejahatan makhlukMU, dari segala hasad dengki dan iri hati, dari segala rasa sombong dan tinggi diri.

Ya Allahu Ya Quddus.. Bersihkan segala kotoran dari tubuh badanku, bersihkan segala ketumbuhan yang ada dalam jasadku, bersihkan segala sihir dan fitnah yang boleh merosakkan hidupku, bersihkan segala racun yang boleh mendatangkan mudarat kepadaku untuk kekal kuat beribadah kepadaMU

4. Zikir yang menguntungkan

Ustazah Ini Kongsi Amalan Mencari Malam Lailatul Qadar Cara Arwah Ayah. Boleh Jadi Panduan. 

IKLAN

-Sebelum berbuka

یَاعَظِی۟م، یَاعَظِی۟م، یَاعَظِی۟م، اِغ۟فِر۟لِي الذَّن۟بَ ال۟عَظِی۟مً، فَإِِنَّهُ لَایَغ۟فِرُ الذَّن۟بَ ال۟عَظِی۟مَ إِلَّاال۟عَظِی۟مَ

-Pagi dan petang

Wirid ya Allah 100 kali
Lailahaillallah 300 kali
Salawat 100 kali
Istighfar 100 kali
Basic

Yg lain tambah

Lahawlawala quwwata illa billah 100 kali…Jika tidak mampu amalkan 10 kali pagi 10 kali petangpun boleh. ( Bilangannya saya ambil dari amalan Almarhum Tuan guru Ismail Kamus sebab saya tak pernah tanya bilangan yang tepat semasa ayahanda masih ada)

Zikir ini penenang hati. Jika hati kita berat nak ibadah, berat nak bersedekah, berat juga nak bangkit Qiamullail.. Amalkan zikir ya Allah banyak-banyak. In sha Allah.. Jika Allah yang diseru segala kebaikan akan singgah dalam hidup kita.

5. Bukan sekadar mencari

Ustazah Ini Kongsi Amalan Mencari Malam Lailatul Qadar Cara Arwah Ayah. Boleh Jadi Panduan. 

IKLAN

Ada kiraan bagi menentukan malam Al-Qadar. Antaranya ada disebut tentang jumlah lafaz yang ada dalam surah al-Qadr. Jumlah lafaznya adalah 30. Manakala lafaz hiya dalam ayat yang terakhir merujuk kepada Lailatul Qadar. Lafaz ini adalah lafaz yang ke 27, maka dihukum bahawa Lailatul Qadar berlaku pada malam 27 Ramadan.

Dalam kiraan yang lain, disebut bahawa lafaz Lailatul Qadar dalam tulisan Arab terdiri daripada sembilan huruf. Lafaz Lailatul Qadar disebut sebanyak tiga kali dalam surah al-Qadr, maka sembilan darab tiga menjadi 27. Maka hukumnya Lailatul Qadar berlaku pada malam 27 Ramadan.

Kesemua pendapat ini hasil ijtihad para ulama. Untuk melengkap lagi kefahaman tentang Lailatul Qadar, ada beberapa hadis sebagai pedoman. Antaranya sabda Nabi SAW maksudnya:

“Maka carilah Lailatul Qadar pada sembilan, tujuh dan lima.” (riwayat al-Bukhari).

Menurut satu tafsiran hadis, sembilan, tujuh dan lima merujuk kepada 29, 27 dan 25 Ramadan.

Kesemua pendapat ini adalah baik bagi menerangkan hakikat malam Lailatul Qadar. Bagi sesetengah kelompok masyarakat pula, Lailatul Qadar tetap pada satu malam sahaja iaitu malam 27 Ramadan.

Kepelbagaian pandangan para ulama dalam penentuan Lailatul Qadar memberi isyarat jelas bahawa tiada kesepakatan dalam masalah ini. Maka Lailatul Qadar menjadi rahsia. Ijtihad ulama dalam lontaran pandangan hanya sekadar ijtihad yang ada masanya betul dan ada masanya silap.

HIKAH DISEMBUNYIKAN LAILATUL QADAR

Maka di sini nyata hikmah disembunyikan Lailatul Qadar agar umat Islam lebih berusaha mencarinya.Terserah kepada kita umat Islam untuk memilih mana-mana pandangan selagi mana ia berdasarkan dalil dan hujah.

Maka tidaklah menjadi keperluan untuk bertegang urat dalam masalah penentuan malam ini. Apa yang penting, bagaimanakah amalan kita.

Moga Allah temukan kita dengan malam Al-Qadar.

Doa saya untuk sahabat semua..

Moga Allah kurniakan pengakhiran kehidupan yang terbaik, jauhkan dari fitnah dajjal, memelihara diri dan seluruh ahli keluarga sebagaimana Allah menjaga hambaNYA yang soleh dan solehah.

Moga Allah luaskan pintu rezeki, dikurniakan kehidupan yang berkat dan penuh keredaan. Miliki hati yang bahagia dan sentiasa cinta dengan suruhan Allah SWT.

Sumber: Aminah Mat Yusoff

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI