Sekarang isu jangkitan virus influenza memang menjadi topik utama. Lebih merisaukan, bukan sahaja jangkitan ini tetapi ada kes yang melibatkan kematian dan dikatakan vaksin untuk jangkitan ini kehabisan stok.

Ekoran itu, ramai yang memilih untuk tidak berada di tempat awam, namun walaupun kita berhati-hati, virus ini yang antaranya merebak melalui udara tetap menyerang mangsa tanpa mengira usia termasuk kanak-kanak.

Begitulah perkongsian oleh seorang ibu,  Veronica Hendry Justin di laman Facebook menceritakan detik cemas setelah anaknya dijangkiti virus influenza.

Lebih mencemaskan apabila vaksin sudah kehabisan stok dan penempatan wad pesakit. Mujur beliau cepat bertindak dapat ke hospital yang masih ada kekosongan wad. Ikuti catatan detik yang mencemaskan ini.

DEMAM DENGAN SUHU TINGGI MENDADAK

13.1.2020
Balik dr sekola lexie ckp dia pening sama rasa panas badan. Mmy cek suhu ok ja, xda demam. Lpas dinner mmy tingu lexie lemah tdur ja depan tv, cek suhu nah terus 38.5 terus kasi lap2, mlm tu naik sampi pg 39.4 Lepas bagi ubat turun suhu pg 37.6 masih demam. Sampaila pagi mmy tdur2 ayam jaga suhu lexie risau juga sawan.

POSTIVE INFLUENZA

14.1.2020
Mmy risau takut lexie kena tu influenza sebab musim kan. Jd mmy call banyk klinik yg ada kit utk buat test influenza. Mau 4 klinik baru jumpa yg ada kit test tu. Yg lain semua habis. Sampi klinik Dr. cek lexie terus ckp “ini bukan influenza ni, ini tongsil dia bengkak, xda perlu cek la sy bagi ubat. Lega la mmy habis bukan influenza biarpn rasa x sedap hati. Dapatlah ubat demam, selesma, batuk, tongsil, antibiotik. Sampi rumah bagi lexie mkn semua tu ubat lpas tu tetdur dia. Masa tdur tu demam dia makin naik, tiba2 lagi muntah. Memg petang tu smpil mlm suhu lexie 39 ke ats ja. Lpas 6 jam bagi lagi ubat demam nah naik juga sampi 39.9 terus pg 40.2. Laju sy bawa pg klinik yg sama, terus Dr lain sudah hbis tukar shif kali. Tu dr cek xlama dia ckp nah Positive Influenza A. Tekejut mmy. Terus Dr ckp, kamu kena cari ubat cepat di mana2 yg ada sebab habis stok. Sebab ubat yg kmu dpt sblm ni makan pn xda akan baik, demam xda akan turun. Kena cari ubat tamiflu.. Terus mmy bawa lexie balik rumah packing baju mau bawa pg hospt.

SEMUA HOSPITAL PENUH DAH UBAT TAK ADA STOK

Mula la misi mmy call hampir semua hospitl private/govt tnya ada ubat sama bilik kosong. Semua penuh ubat pn xda. Ada yg pm/call/wasap mmy ckp ada di penang,johor, spore,n9. Tapi befikir mmy mcm mau pg hbis husband outstation sampi minggu depan. Tingu jam dkt jam 1 pagi sda,lexie pn ttdur sda. Putus asa sda mmy terus ttdur. Risau hbis banyk kes sda yg meninggal sbb ni virus bah

AKHIRNYA ADA WAD 


15.1.2020
Pagi tu terus mmy bawa pg Prince Court dgn harapan ada ubat biarpn mmy tau bilik penuh. Malangnya lepas jumpa Dr.dia ckp dpt buat ini ja. Dr. tulis di slip nama2 ubat yg sy perlu cari utk lexie mkan sebab sana pn ubat habis. “Maaf pn, ini je dapat kami bantu”. Mmy ambil la slip tu keluar dgn perasaan sedih takut. Tingu lexie lemah sda, mcm2 mmy fikir terus di kereta. Mmy try lg cal beberapa hospt malangnya semua ubat hbis juga dan penuh.

Syukur bila call UITM Private Specialist Centre yg kawan sy suggest dia ckp ada 2 bilik kosong tapi siapa cepat dia dapat. Laju bah mmy drive dr Prince Court pg sana. Sampai sana Dr. cek demam 39.2. Laju kana kasi kasi drip air. Sbnarnya ubat di sana pn habis masa kami sampai tapi yg penting adala Dr. pantau lexie drpd bawa balik rumah. Lexie warded. Mlm tu nurse tu ckp sama Dr. ubat Tamiflu sampai sudah. Thanks God atas doa semua dpt juga ubat utk lexie. Mlm tu demam turun pg 37.5 demam tapi rendah sda. Mlm tu daddy sampi dr perak terus pg tempat lexie. Ringan sikit rasa bila laki ada sama2 ni.

IKLAN

MASIH ON DRIP

16.1.2020
Keadaan lexie masih on drip, demam masih on off tapi cergas sda sikit. Tgh hari tu mmy balik pg Klinik Taman Eshan pg cek baby bump mmy jd ddy jaga mmy jd ddy jaga lexie masa tu. Masa subuh2 ada 1 kali ja suhu dia pg 39.2 terus mmy kasi lap2 ja sama nurse bg ubat demam.

KEMBALI PULIH

 

IKLAN

17.1.2020
Xda demam,xda muntah, xda cirit birit terus Dr. bagi lexie balik. Influenza xda sudah cuma perlu continue beberapa ubat di rumah. Seksa bah duduk di hospital tu dlm keadaan mmy bawa perut lg..

PERINGATAN BERSAMA

Pesanan sy utk semua klu anak demam yg xpndi turun2 cepat2 kamu pg cek influenza test ah. Skg banyk habis sda tu . Mmy pn xpasti mana lexie kena jangkit, mgkin masa otw dr Sabah pg Kl kali. Nasib baik adik lexie xkena. Sepanjang sama2 lexie memg mmy pakai mask ja. Tdur pn pakai mask bah hbis pregnant mmy berisiko tinggi kn.

Mmy ucapkan ribuan terima kasih utk semua family dan kawan2 yg tlg mmy, dtg melawat lexie, yg dtg bawa mknan sedap terutama sup lihing c Wendy Sylvera. Thanks juga utk Latifah Zainuri yg carikan tempt utk kita, siapa2 mau cari insuran boleh contact dia ya.

Hendry Veron Jasmi Lexie Vea Hendry

#influenzaA #sharingiscaring #tqygsudibaca #tqsemuaatasdoakamu #24weekspregnant

Kredit: Veronica Hendry Justin