Pengaruh gajet terhadap kehidupan hariann kanak-kanak dan remaja begitu membimbangkan. Lebih risau apabila anak-anak mula ketagihan permainan online, sudah tentunya ia memberikan impak tidak baik terhadap kehidupan anak itu termasuk cara pemikiran dan kecerdasan.

Bukan itu, sahaja, ibu-ibu tentunya boleh naik angin bila anak-anak dari pagi hingga ke petang asyik duduk main telefon tanpa melakukan sebarang aktiviti yang berfaedah.

Paling menakutkan, ibu bapa tidak tahu apa jenis permainan dan carian yang digunakan semasa menggunakan telefon.

Namun, perkongsian seorang wanita tentang sebuah link cara mengawal kegunaan telefon penggunaan boleh jadi panduan untuk ibu bapa mengawal anak-anak.

Ikuti perkongsian ini.

Assalammualaikum sahabat semua…seperti yg saya janjikan malam ni sy akan tunjukkan cara sy gunakan family link utk control hp ank2…bila dah install ibu2 blh lah kaji n belajar sendiri ye…nk terangkan sy x reti sngt..kalo depan blh ja sy ajarkan…kalo x faham blh tanyaka..nanti sy akan bls satu persatu ye..terima kasih..sy izinkan kalo sahabat suri rumah semua nk share..semoga bermanfaat untuk kita semua.

Ikuti langkah demi langkah ini.

1. First sekali log masuk
2. Pastu buat akaun
3. Untuk ank ye…sb hp ni utk ank..follow semua step2 nk cipta akaun google play utk ank..isi maklumat umo ank..sb secara auto google play akan sekat game or apa saja yg sesuai mengikut umo ank..
4. Akaun google ank akan di kaitkan dgn akaun google kita iaitu email kita…ikut ja step yg diberikan
5. Baca dan faham
6. Install family link kat hp ank dan hp ibu
7. Youtube secara auto tidak tersedia…so ibu bapa blh install youtube kids utk ank..
8. Peranti anda disambungkan
9. Ni family link kat hp anak
10. Ni family link kat hp ibu
11. Ni ank akaun google ank2 yg sy kawal dekat hp
12. Nama akaun anak 
13. Kita blh tetapkan apa saja melalui hp kita..
14. Bila ank2 nk install apa game akan keluar mcm ni..sama ada nk minta kelulusan melalui msg akan masuk ke email kita..atau blh tanya sendiri..
15. Bila tanya sendiri akan keluar mcm ni so kita ibu bapa blh tngk sama ada game ni sesuai ke tidak…nk luluskan ke x..terpulang.

RESPON YANG POSITIF GUNA FAMILIY LINK

Lock supaya anak masuk tidur awal 

IKLAN

Automatik telefon off

IKLAN

Boleh block game

Wow! Menarik perkongsian ini. Ibu ayah kena alert dan segera cuba buat link family ni. Barulah anak-anak mudah nak control!

P/S: Nak macam-macam info? Join channel Telegram Pa&Ma D Parents 

Kredit: Norhafizah Sebli