Tak dinafikan, kerjaya sebagai surirumah ini tidak pernah putus tugasnya. Manakan tidak nak uruskan anak-anak, uruskan rumah, masak, dan sebagainya. Lebih-lebih bagi wanita bekerjaya, hanya ada masa beberapa jam sahaja nak siapkan semua itu!

Lebih-lebih lagi, dalam banyak tugas tu, memasaklah yang paling sukar. Nak kena fikir nak masak apa, nak prep bahannya sebelum masak, kadang buntu dibuatnya!

Berikut adalah perkongsian dari seorang pengguna Facebook iaitu Izyan Alias yang memberikan tip untuk jimat dan pantas memasak walaupun tiada masa.

Mungkin korang boleh cuba dan amalkan. Semoga memberi manfaat dan memudahkan kerja harian di dapur.

1. Barang Basah

Beli barang basah 1 atau 2 kali sebulan secara pukal. Ayam pulak saya beli ayam organik (whole, rangka dan dada ayam)

2. Buat Stok Pes

IKLAN

Setiap 2 hujung minggu sekali, sediakan segala jenis sambal dan pes bawang. Senang nak masak, tinggal cedok je.

Pes Bawang:
Bawang merah, besar dan putih, kisar dengan minyak masak. Jangan letak air langsung. Kalau bawang 3/4 blender, minyak boleh letak 1/3. Kemudian blend halus. Tumis sampai naik minyak guna api perlahan.

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

Pes Cili Kisar:
Potong kasar cili kering, rebus. Tapis. Kemudian, kisar dengan minyak masak jugak. Tumis sampai naik minyak.

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

IKLAN

Pes Sambal Penyet:
Potong kasar cili besar, cili padi, bawang merah dan bawang putih, goreng sampai bawang perang sikit. Sejukkan. Kemudian kisar bersama minyak gorengan. Lepas tu tumis balik sekejap lagi bersama garam gula secukup rasa untuk keringkan sikit lagi air. Kali ni tumis kejap je.

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

Sambal Nasi Lemak:
Tumis bawang kisar dulu sampai kering air, baru masukkan cili kisar. (Ni kalau guna bawang dan cili yang belum dimasak di nombor 3 dan 4) tips ni untuk elakkan sambal tumis merecik menggila. Jangan lupa masukkan daun pandan, asam keping dan bilis tumbuk. Masukkan garam gula secukup rasa. Tambah air 2-3x dan tumis sampai kering setiap kali tambah air.

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

IKLAN

Bawang Goreng:
Boleh simpan bawang goreng bersama dengan minyaknya sekali. Letak bawang dan minyak atas sup atau bubur, memang wangi!

Wanita Kongsi Cara Pantas Memasak Walaupun Tiada Masa, Lauk Berbeza Setiap Hari!

Semoga bermanfaat!

Sumber : Izyan Alias