Boleh dikatakan antara kita ramai yang maklum dengan wujudnya golongan ‘scammer’. Namun saban hari ada sahaja kes-kes penipuan dilaporkan.

Adakah mangsa yang tidak berhati-hati?  Atau hakikatnya golongan scammer ini tidak pernah atau tidak akan berputus asa dari mencari helah untuk memperdayakan orang lain. Begitu licik!

Hal ini turut memberi kesan kebimbangan di hati kita, apatah lagi bila mengenangkan ibu ayah yang baru sahaja bersara. Wang pencen yang diperolehi, besar jumlahnya dan ini sekali gus bimbang andai turut menjadi mangsa scammer. Moga dijauhkan!

Terkini, sebagaimana yang dilaporkan Sinar Harian seorang pesara kerajaan mengalami kerugian berjumlah RM202,500 selepas terpedaya dengan sebuah pelaburan saham tidak wujud.

Wanita Ni Di invite Dalam Group Telegram, Akhirnya Lesap Duit Persaraan Ratusan Ribu Ringgit!

Labur 1K, Pulangan 10K Dalam Masa 3 Jam

Mangsa yang dikenali sebagai Ika, 61, dari Sikamat berkata, kira jam 2.30 petang pada 16 Julai ketika berada di rumahnya, dia telah dijemput masuk ke dalam satu kumpulan telegram untuk menyertai pelaburan saham.

Wanita Ni Di invite Dalam Group Telegram, Akhirnya Lesap Duit Persaraan Ratusan Ribu Ringgit!

“Saya kemudian telah berhubung dengan seorang lelaki iaitu pentadbir telegram kumpulan pelaburan berkenaan dan bersetuju untuk menyertai pelaburan itu dengan memilih pakej satu.

IKLAN

“Menerusi pakej tersebut saya perlu melabur sebanyak RM1,000 dengan pulangan keuntungan RM10,000 dalam tempoh lebih kurang tiga jam,” katanya ketika sidang akhbar di Pejabat Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Kepayang pada Jumaat.

10 Kali Buat Transaksi

Menurut Ika, dia telah membuat bayaran pertama RM1,000 ke dalam akaun bank seorang wanita sebelum membuat 10 kali lagi transaksi pelaburan kepada beberapa akaun berbeza bernilai antara RM5,000 hingga RM50,000 bermula 20 Jun hingga 30 Jun lalu.

“Bagaimanapun saya masih diminta membuat pembayaran sebanyak RM35,000, namun saya enggan membayarnya walaupun mereka mendakwa saya akan mendapat keuntungan bernilai RM1.5 Juta.

IKLAN

“Sehingga ke hari ini saya masih tidak dapat apa-apa pulangan wang atau keuntungan daripada pelaburan yang dibuat.

“Justeru saya telah membuat semakan di Facebook berkenaan dan mendapati syarikat yang menguruskan pelaburan itu adalah tidak wujud. Kejadian ini menyebabkan saya mengalami kerugian berjumlah RM202,500,” katanya.

Sumber : Sinar Harian 

ARTIKEL MENARIK :Ditipu Agensi. Berhabis RM76K Nak Pergi Haji, Namun Suami Isteri Ni Terkandas Di KLIA!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki 30 Hari Guna Kereta Bersama Anak Beranak!

IKLAN

Baca Ini Juga :“Mahu Lihat Anak Jadi Doktor…” Lisa Selesa Tak Libatkan Anak Dalam Dunia Seni!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Wanita Ni Di invite Dalam Group Telegram, Akhirnya Lesap Duit Persaraan Ratusan Ribu Ringgit!

Jika berminat boleh juga sertai event lawatan ke Escape secara virtual pada 6 Ogos ini. Bukan itu sahaja, malah banyak lagi aktiviti menarik menanti anda. Jadi jangan lepaskan peluang, segera hubungi nombor yang terdapat di dalam poster atau klik DI SINI

Wanita Ni Di invite Dalam Group Telegram, Akhirnya Lesap Duit Persaraan Ratusan Ribu Ringgit!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI