Teringin punya pasal, kenalah masak sendiri. Barulah puas hati. Soalnya bagaimana nak masak asam pedas yang sedap lagi power rasanya. Masak asam pedas memang senang tapi kalau ada bantuan bahan ini pasti buat rasanya lebih sedap. Resipi asam pedas ini dikongsikan oleh Makcik Miera Asam pedas resepi mak mentua laki makcik…
Jangan derhaka pada resepi ya…ikut je kalau nak rasa cara makcik masak…
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, masukkan halba 1 sudu besar dan serai titik dlm 2btg camtu laa…jgn lama2 takut hangus pahit laa asam pedas kau..1Jgn terkejut ya,ada yg x letak halba ni…sebenarnya halba ni letak ckit je pon utk wangi masakan kita ni…x Caya try laa cara makcik ni…Memg mbangkit rasa dah bau dia.
2. Selepas itu, masukkan bahan kisar. Lada kering, bawang merah, bawang besar (taknak pun tak apa), lada burung (kalau nak pedas). Sedikit belacan, sedikit halia, kunyit hidup (penting). Kisar sampai halus baru asam pedas nampak lembut je. Kemudian tumis sampai masak dan pecah minyak dengan cantik.
3. Haa ni tambahan rahsia kesedapan dia. Jarang orang letak bahan ni. Jangan banyak. 1 sudu besar rempah kari ikan cukup. Barulah asam pedas kita kaw. Jarang orang letak benda alah ni .
4. Masukkan asam keping, Jangan banyak, sebab nak masukkan asam jawa lagi. Letak satu keping sahaja. Lepas dah masuk semua. Step pertama, kacau biar sebati pecah minyak.
Ads
5. Dah cantik pecah minyak bolehlah masukkan air asam jawa. Ikut citarasa tahap masam yang diinginkan.
6. Kemudian masukkan air, jangan banyak nanti cair asam pedas kita. Asam pedas kalau cair tak rasa nikmat.
7. Bila dah mendidih. Masukkan gula, garam dan sedikit bahan perasa.
Ads
8. Bila dah mendidih, rasa dah cukup. Masukkan dulu separuh bunga kantan & daun kesom. Untuk sebati kan rasa dia dalam kuah tu.
9. Haaa ni la dia kepala ikan merah. Masukkan dalam kuah yang dah siap cukup semua rasa.
10. Pastikan ikan tu basuh dan rendam dengan air asam jawa. Baru laa isi dia tak hancur. Pejal dan cantik. Kita tutup jap. Perlahankan api.
Ads
11. Yeay dah hampir-hampir siap dah ni. Bau pon semerbak je satu rumah. Masukkan bahan tambahan ini. Tomato, baby corn, bendi, daun kesom, bunga kantan.
12. Nampak tak kejadian dia. Meriah kan. Bagi dia mendidih perlahan. Jangan lama-lama nanti layu sayur tu tak sedap pulak
Okey dah masak sempurna. Minyak pon dah cantik. Tu tanda masakan kita dah betul-betul masak. Boleh masak nasi dan makan.
Memanfaatkan kawasan laman rumah dengan menanam pokok bunga bukan sahaja memberi kepuasan kepada yang menggemari hobi ini malah dengan sendirinya landskap kediaman menjadi begitu sempurna.
Tidak dengan itu, jika aktiviti menanam dan menjaga pokok bunga ini dapat dilakukan oleh seisi keluarga secara bersama-sama pasti sahaja menjadikan aktiviti ini cukup menyeronokkan.
Jadi sebagai permulaan, mungkin boleh memilih untuk menanam pokok bunga ros. Di sini ada dikongsikan oleh Azni tentang tip berguna untuk pastikan tanaman ros berbunga lebat dan hidup segar. Nak tahu lebih detail jom semak.
Kena buang daun2 yg rosak tu. ada jek daun2 kuning kena cpt2 cabut buang. Pastu sy pn bila bunga tu dh telajak kembang sy gunting n cucuk kat tanah. Nanti dia siap keluar pucuk baru.
2. Saya ltk kulit telo jek. Kulit telo lps masak telo dadar or buat nasi lemak tu sy hancurkn pakai tgn jek pastu sy ltk jek lam pasu tu. bila ltk kulit telo tu daun pokok rose pn besar mcm mula2 beli dulu.
3. Satu lg bila beli jek dr nursery kena kuatkan pokok tu n tanam dlm pasu lebih besar. Biasanya dia ada dlm 4btg pokok dlm 1 pasu yg dijual so tanam balik 2btg dlm 1 pasu. Tu tips personal. Alhamdulillah hidup. Kalo biar jek lam pasu yg nursery bagi tu mmg xkan hidup.
4. Sy bg direct sunlight jek. Umah sy xde pokok besar lg. sbb kawasan baru. Siram tu kalo ujan sy xsiram lgsg. Hehe. Tp kalo panas mmg sy siram 2x sehari. Pagi n ptg.
5. Tp bab kena buang bunga sebelum ye layu tu mmg main peranan. Sbb sy penah tgl lama pokok ni n masa tu bunga tu dh kembang sgt2. Bila layu kt pokok dia akn effect pokok. Mati pokok saya tu.
Nak menyediakan kek tidaklah sukar seperti yang disangka. Mungkin bagi yang pertama kali buat tidak menjadi, tetapi jika berusaha 2-3 kali pasti lama-lama berjaya.
Bagi anda yang menggemari Japanese Cheese Cake atau Kek Keju Jepun, apa kata cuba resipi yang dikongsikan oleh puan AiLa yang berkongsi air tangannya menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).
Menurutnya, ini bukanlah resipi asalnya, sebaliknya selepas mencuba beberapa kali akhirnya dia berjaya.
kek keju jepun gerenti jadi….(insya Allah)
ni resepi bukan saya pemilik asal tapi saya dah cuba buat 3 4 resepi cuma yg ni elok sungguh kejadian..korang yang x pandai buat mesti jadi asalkan ada mixer dan oven..
bahan2 A ♥️8 keping keju slice.resepi asal 7 keping..saya guna cheesedale..atau boleh ganti 250g tatura cuma keju slice lagi sedap. carilah yang elok sikit..korang jugak yang nak makan kan ♥️75g butter..lebih kurang 3 sudu ♥️200ml susu segar..1 kotak susu
yang ni guna kaedah double boiler utk panaskan susu..koyak2 cheese tadi masuk sekali..kacau2 sampai sebati pastu masuk butter sampai cair….
bahan B ♥️4 biji telur gred A asingkan terus putih dan kuningnya ♥️½ sudu teh cream ot tartar ♥️75g gula kastor..utk yang x ada penimbang saya dah sukatkan siap2..dia ½ cawan lebih sikit minum petang yg ada piring macam dalam gambar tu…ye,separuh..x paham tanya je.. ♥️tepung naik sendiri 75g..lebih kurang 5 sudu makan..contoh dalam gambar. ♥️esen vanilla
yg ni tadi putih telur tu pukul sampai kembang letak cream of tartar dan gula kastor sampai kembang telungkupkan x jatuh…yg kuning tu pun pukul jugak tapi bekas asing2 lah..letak esen vanilla sikit. siap yg ni tadi masukkan bahan A dalam kuning telur tu..tapis tau…pastu kacau guna senduk je..jgn guna mixer pulak…..bila dah sebati elok masukkan tepung..pastu baru letak putih telur tadi sikit2…kacau guna senduk je manja2..jgn kasar2 tau….senang je kan….
ok nak masuk dalam loyang ni saiz 8″ just nice lah..letak kertas minyak kat bawah..tepi tu letak pun ok..saya x letak pun..jgn oles minyak kat tepi tu..kek dah masak nanti dia kecut sendiri..
guna kaedah water bath..suhu ikut oven masing2.. saya letak 160 tadi..masa saya lebih kurang sejam gak..
toping di just cream cheese,sesudu lemon,susu pekat je pukul sebati….kek ni ada orang nak beli gini rm30…sedihhhh…
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kalau ditanya apa ibu-ibu sedang sibuk buat sekarang, pasti jawapannya biskut raya selain menjahit baju raya bagi yang ada kemahiran tersebut.
Biskut raya memang juadah yang wajib ada setiap kali Syawal tiba. Namun bukan semua kanak-kanak menggemarinya. Ibu bernama Yatie Eimra berkongsi cara kreatif untuk menyediakan biskut buat anak-anak dengan corak Ultraman. Ibu-ibu yang lain mungkin boleh mencuba teknik ini.
Inilah yang dikatakan kisah kegigihan seorang ibu buat biskut raya comel berakhir dengan biskut marble.. ? ———————————————————————
Orang lain buat biskut raye tak sempat nak tunggu raye anak asyik makan je.. Fydh ni tak suka sangat biskut raya bagai, tapi ummi dia teringin nak buatkan jugak.. Dah buat cookies ultraman & teddy pun tetap tak layan.. Last² buat corak marble je la sebab dah frust.. Hahah ?
Bagi mengubat kekecewaan di hati.. Meh saya ajarkan cara buat biskut ultraman ni. Walaupun anak saya tak layan biskut² raye, manelah tau kot anak korang suka kan? Tak guna acuan pun, guna straw jer ?
Fancy German Potato Cookies ========================= 150°c, 15–20minit ±130 pcs (jika gunakan 1 tsp)
Optional: Choco emulco atau 1½ sb serbuk koko (untuk separuh adunan)
Cara²: 1. Pukul butter, gula aising & garam hingga separa kembang (jika whisk dengan tangan, whisk hingga gebu dalam 3-4 minit). 2. Masukkan tepung sikit demi sikit. 3. Optional – jika nak buat perisa choc, asingkan separuh adunan & tambahkan choc emulco/1½ sb serbuk koko. 3. Rehatkan adunan sekejap supaya mudah untuk dibentukkan. 4. Bentukkan adunan mengikut bentuk yang diingini. 5. Bakar pada suhu 150°c, 15-20 min bergantung pada oven masing²..
*kalau tak suka rasa susu, boleh kurangkan susu tepung 1½ sudu besar. Atau skip susu & gunakan pure butter (anchor, lurpak, scs, dsbnya) *jika buat perisa ori je (tanpa campuran coklat), boleh kurangkan gula aising (90 gram) *sebaik²nya gunakan pewarna dari gel untuk elak adunan terlalu lembik *jika susah nak bentukkan, boleh masukkan adunan dalam fridge (bahagian chiller) dalam 10 minit.
Nota kaki ?: Ramai pulak cakap sis gigih.. ? Gigihnya cuma 80% jer.. ? Memula semangat nak buat sebab nak tarik minat anak jer.. Lepas dah bakar, dia makan seketul je & dah tak layan (buat memain pulak kepale ultraman tu) ?… Ummi dia frust & menangis tak berlagu kat bucu oven.. 20% lg semuanya jadik marble.. ? Pengajarannya, tak payah terlebih rajin nak buat biskut raye untuk anak kalau anak memang jenis yang tak suke biskut raye?