Adakalanya memang tidak dapat dinafikan kita berasa seakan tidak larat hendak bangun sahur apatah lagi memikirkan perlu pula memasak hidangan untuk dimakan. Pun begitu, walaupun rasa malas dan berat hati untuk bangun awal, tidak mungkin pula kita sanggup melepaskan keberkatan bersahur begitu sahaja.

Oleh itu, apa kata anda bangun seketika untuk  menikmati roti bakar yang disapu dengan mentega kacang coklat. Bukan sahaja orang dewasa gemar rasanya apatah lagi anak-anak dan yang lebih penting mudah disediakan.

Dan tahukah anda sebenarnya mentega kacang coklat ini boleh disediakan sendiri? Kosnya lebih jimat berbanding yang sedia ada dipasaran. Jadi apa kata jika ada kelapangan, anda buat sendiri.

Resipinya mudah sahaja dan ini telah dikongsikan oleh Puan Salmy di dalam akaun fbnya. Jom semak.


“Ramai yang suka Peanut Butter Chocolate ni. Setuju tak? Jarang sangat lah yang tak suka. Kalau sapu kat roti ni mahu berkeping-kaping makan tanpa sedar.Bukan saja anak-anak, orang dewasa pun jadi ‘addicted’ dengan Peanut Butter Chocolate ..fuhh sedap weh!

“Tahu tak, sebenarnya kita boleh buat sendiri di rumah tau.Senang dan jimat.Sapa yang jaga kesihatan tu molek sangat la sebab kita pun boleh kontrol gula dan garam kita nak letak banyak mana.Ok, kat bawah ni kakmie bagi resepi Peanut Butter Chocolate yang kakmie buat sendiri di rumah”- Salmy Saznira

Bahan-bahan :

Kacang tanah

2-4 sudu besar gula (kakmie guna gula organik ORCS)*kakmie buat tak manis sangat.

1/4 cawan koko (kakmie guna natural unsweetened Hershey’s Cocoa)

2 sudu besar minyak (boleh guna minyak masak/minyak jagung/zaiton)

Sedikit garam (tak nak pun tak pe.)

Cara-cara :

1. Goreng kacang tanah tanpa menggunakan minyak. Bila dah masak buangkan kulit dan kisar hingga lumat.

IKLAN

 

2. Kemudian masukkan serbuk koko,minyak dan sedikit garam. Kisar lagi sampai tekstur kacang licin dan ‘smooth’.

 

3. Akhir sekali masukkan pula badam. Kisar sikit je untuk buat peanut kita crunchy.

IKLAN

 

4. Ok. Dah siap! Simple kan.

Resepi Peanut Butter Chocolate kakmie buat ni kurang manis dan kurang masin sebab kakmie dah kurangkan kuantitinya.

Kat pasaraya, susah nak cari peanut butter chocolate terutamanya yang kurang gula, garam dan rendah kalori. Kalau nak beli yang natural tak de garam tu lagi mahal, mahu belasan ringgit dan boleh capai puluhan ringgit pun ada.

Alhamdulillah, kakmie dah jumpa satu cara mudah, murah, sedap dan yang paling penting ia sihat!

Ekstra Info : Nak pastikan tahan lama, mesti letak dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti sejuk.

sumber : Salmy Saznira