Wabak Covid-19 gelombang kedua kian mengganas. sehingga kini sudah menyaksikan kes semakin meningkat kepada 93 kes. Jadi orang awam diingatkan terus kekal dengan amalan sebelum ini iaitu menjaga kebersihan diri seperti kerap membasuh tangan menggunakan sabun dan air dan gunakan ‘hand sanitizer’.

Namun, ada yang mengambil kesempatan menaikkan harga terutama bagi Hand Sanitizer dan juga topeng muka. Biarpun pihak berkuasa  ada mengeluarkan amaran namun, ada yang masih berdegil. Tak kurang juga akibat kerisauan terhadap wabak yang semakin meruncing ini, ramai yang membeli barangan tersebut dengan kuantiti yang banyak. menyebakan kekurangan stok.

Justeru, saudara Ir Abdul Rahman Bahasa menerusi laman facebooknya berkongsi cara membuat sendiri hand sanitizer dengan modal yang cukup murah. Jom kita cuba!

IKLAN

COVID-19:CARA MUDAH NAK BUAT HOME MADE HAND SANITIZER
.
Semalam,saya borak2 ngan member pasal wabak COVID-19 kt Malaysia. Yes, agak critical sekarang ni. Setakat pukul 6.00pm tadi 93 orang confirm infected kat Malaysia berbanding ngan semalam hanya 83orang. Meningkat 10 lagi kes😣. 23 orang dah fully recovered👍🏻.
.
Korang boleh check dekat web ni: https://www.coronatracker.com/?country_code=MY
.
Semalam jugak, member ada highlight pasal susah betul nak cari instant hand sanitizer sekarang.
.
Kalau ada pun, harga untuk antabax hand sanitizer 50ml yg biasa beli RM4.80 dah jadi RM8.00!!😱😱.
.
So, hari ni masa saya habis nak cari hand sanitizer je sebab stock hand sanitizer saya nak habis dah. BUT SEMUA SOLD OUT!😩
.
Tapi bila saya tiba di satu pharmacy ni. Ada benda yg saya rasa bagus untuk di share ngn korang. Yes, macam tajuk posting ni.

IKLAN

CARA MUDAH NAK BUAT HOME MADE HAND SANITIZER.
.
Ni bahan2 nya mengikut suggestion pharmacy tu:
1.Dettol
2.Sterile Water

Cara2 nak buatnya pulak:
.
Campurkan..20% Dettol, 80% sterile water.
.
So, kalau nak buat 100ml hand sanitizer guna sukatan ni.. 20ml Dettol, 80ml sterile water.
.
Kalau nak buat 50ml hand sanitizer guna sukatan ni.. 10ml Dettol, 40ml sterile water.
.
Korang boleh lah sukat guna picagari atau lain2 alat sukatan yang bersesuaian ye..
.
Then finally letak dalam botol spray. Korg leh guna je botol2 spray kosong yg korg ada.
.
Tapi, ikut pharmacy tu. FORMULA NI HANYA SESUAI UNTUK ORANG DEWASA DAN KANAK2 UMURNYA 10 TAHUN KE ATAS JE TAU. INI DISEBABKAN ATAS FAKTOR KETEBALAN KULIT.
.
Dettol nye effect agak kuat jugak. Takut ada effect dekat kulit kanak2 yg umurnya bawah 10tahun.
.
Kalau kita cerita kos pulak, xda lah mahal sangat..
.
500ml sterile water: RM6.90
50ml Dettol: RM4.80
Total: RM11.70.
.
Dengan kos RM11.70.Boleh lah buat 5 botol 50ml hand sanitizer.
.
Kalau dengan harga semasa RM8.00 sebotol 50ml hand sanitizer. Total kos 5 botol, RM40. Tapi buat sendiri pakai formula Dettol+Sterile Water ni. Boleh lah SAVE RM28.30!
.
Dari tak ada langsung. OK jugak lah option ni.
.
Anyway, yg paling penting kita kena jaga kebersihan guys!
.
Kalau korang tak nak buat hand sanitizer versi Dettol+Sterile Water ni;
.
-Kerap2 lah basuh tangan
-Elakkan berada di tempat awam. Kalau terpaksa juga terdedah dekat tempat awam. Jangan lupa pakai mask ye!
.
Moga kita terhindar dari dijangkiti wabak COVID-19 ni.. Amin.. 🤲🏻🤲🏻
.
Moga bermanfaat😉
.
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
07 March 2020
#Covid19 #HomeMadeSanitizer