Siapa sangka masih ada yang hidup tanpa bekalan mudahan asas dengan menjalani kehidupan serba daif . Ia diluar jangkaan kita di era negara serba modern.

Tiada siapa yang mahu kehidupan serba kemiskinan dan tanpa keluarga serta mempunyai kediaman yang selesa.

13 tahun tinggal di stor barang  

Kisah seorang lelaki tua yang berusia 60 tahun, Ismail Dolah mengundang simpati warga net sejak tular di media sosial setelah tinggal di bilik stor barang di Kampung Melati, Jalan Jirat, Kuala Krai selama 13 tahun tanpa bekalan elektrik dan air.

Mujur ada perigi sebagai sumber air dengan jarak kira-kira 300 meter di atas bukit. Manakala lilin pula sebagai bekalan waktu malam.

“Saya mencari rezeki sebagai penoreh getah di sini dan majikan membenarkan saya tinggal dalam stor ini namun tiada bekalan air dan elektrik.

“Disebabkan itu, cahaya lilin sahaja menerangi gelap malam dan bekalan air pula, selain mengangkut dari perigi, saya juga menadah air hujan yang dapat digunakan untuk membasuh dan mandi.

Barangkali ada yang kata ia tidak relevan apabila ada yang masih tingga sebegitu. Namun hakikatnya ia berlaku dalam masyarakat.

Cuba letakkan diri kita di dalam kasut orang lain untuk memahami mereka, kenapa mereka bertindak begitu dan berperangai begitu. Semua itu ada sebab tersendiri yang empunya diri sahaja yang tahu.

Mengimbau ranjau hidupnya, dia yang tidak pernah berkahwin hidup di kawasan itu bersendirian sejak 2008 selepas beberapa bulan menumpang rumah kakaknya di Kampung Sungai Durian di sini, sebaik kematian kedua orang tuanya. Dia

Makan nasi berkuah air garam

Dalam pada itu, kekangan kemiskinan memaksa dia hidup dengan seadanya dengan upah menoreh getah yang diterimanya hanyalah sekitar RM150 sahaja sebulan.

Meluahkan rasa syukur bekalan beras sentiasa ada, lauk pula menangkap ikan di anak sungai berhampiran dan jika tiada hasil hanya makan nasi berkuah air garam.

“Kuah garam itu pun sekadar untuk memberikan rasa sahaja kerana saya tidak amalkan makan budu disebabkan ada penyakit darah tinggi dan memandangkan tinggal berseorangan di lokasi agak terpencil sebegini, saya perlu menjaga kesihatan dengan baik.

Alhamdulillah, YB telah tampil membantu

Terdahulu, dia menerima kunjungan YB Guchil Hilmi Abdullah dan JKM telah terlebih dahulu melawat En. Ismail ini. Cakna dengan kesusahan masyarakat tempatan, beliau dan pasukannya bergegas ke kediaman memberi bantuan segera.

Semalam mendapat info drpd Abeyi Polis & M Jaya JM bahawa ada seorang lelaki yang tinggal sebatang kara di dalam ladang di penghujung jalan Jirat Cina tanpa bekalan air dan elektrik.

Perkara ini awalnya disedari oleh Abe Yie Polis yang kemudiannya bersama rakan2 NGO telah membantu membersihkan rumah dan membeli kelengkapan asas seperti katil, tilam dsbg serta memasang solar dan lampu.

Semalam, Waibi dan Penggawa Daerah Batu Mengkebang masuk ke ladang ini untuk lawatan serta membuat pemeriksaan. Lelaki yang dikenali sbg En Ismail ini memang tinggal seorang diri di berek lama ladang ini dan bekerja dengan mengambil upah menoreh secara pawah getah milik tauke dari Bukit Tiu, Machang seluas 40 ekar.

IKLAN

Beliau memang tidak pernah memohon bantuan dari JKM dan kelihatan lebih suka hidup bersendirian. Insha Allah, Penggawa Daerah akan melihat bentuk pertolongan & bantuan yang boleh diberikan kepada En Ismail.

Mohon kepada semua adik kakok jika ada kes terpencil seperti ini mohon segera maklumkan kepada kami atau agensi Kerajaan yang berkenaan. Insha Allah semoga tiada yang terabai & terlepas pandang terutama di musim Covid-19 yang sedang melanda yang membataskan pergerakan. Tambahan mereka yang tinggal terpencil dari msykt awam pastinya sukar untuk mendapat bantuan makanan.

YB tegur netizen jangan cepat ‘melatah’ tanpa selidik

Menurut YB Hilmi Abdullah kepada  warganet yang mahu memberi sumbangan barangan @ tunai kepada En Ismail boleh call dia direct (HP: 0138070796) . Semoleknya turun melawat sekali sebab tak silap Waibi En Ismail ni takda akaun bank.

IKLAN

Keluarga: Moga kehidupan pakcik Ismail ini dipermudahkan dan mendapat tempat tinggal yang sempurna. Mudahlah untuk dia melakukan ibadah solat dalam suasana yang bersih dan tenang.

Sumber: Hilmi Abdullah,  Abdul Latiff Abdul Rahman & Harian Metro