Inspirasi sungguh keluarga ini! Biarpun tahu anaknya bakal buat perangai, keputusan nekad untuk membawa anak tersayang tiada penghalang buat dirinya. Begitulah yang perkongsian pelakon Zarina Zainuddin melalui instagramnya yang memaparkan percutian mereka sekeluarga di  London.

Lebih manis, percutian ini merupakan percutian pertama buat anaknya, Azil yang agak sukar dikawal kesan daripada autisme berbanding Azal. Mujur suami juga memahami dan turut sama membantu melengkapi percutian ini.

Biarpun menyedari anaknya akan tantrum ketika bercuti, Zarina seorang ibu yang cekap apabila menyediakan keperluan yang perlu dibawa untuk memastikan anaknya dapat dikawal dengan tenang. Malah percutian mereka ini telah menarik perhatian netizen yang teruja melihat Azal bercuti bersama keluarga. Nyata tiada mustahil bagi Zarina untuk membawa anak istimewanya pergi bercuti asalkan siap sedia dengan keperluan yang sepatutnya supaya percutian menjadi momen indah buat keluarganya.

_______________________________________________________________

Assalamualaikum
Bukan senang nak dapat berkumpul satu keluarga..
Sebenarnya permintaan ke London ini anak saya yang bongsu adam nak pergi dari cuti tahun lepas tapi tahun lepas saya bawa dia bercuti ke Penang..
Untuk anak ke 3 saya naim azrai permintaannya nak ke umrah nak ajak dia ikut sekali ni pun susah..untuk azal sia sebenarnya teringin ke bali ..azil saja takde permintaan tapi redup matanya mengatakan ibu jangan tinggalkan aku..


Percutian kali ini saya bawa p a saya sekali ..dia pun taknak ikut sebenarnya..tapi dia kesian kat saya nak handle empat anak lelaki ni bukan senang tambah ada azil sekali semua slander..azil pun last minutes suami cakap kita bawak azil sekali saya rasa lega..yes akhirnya azil ikut..

Tantrum ..memang akan ada.

Tadi saja Azil mengamuk di apartment tempat kami tinggal Azal pun dah tak tentu arah..hingga datang jiran dari bawah ketuk pintu.. selidik apa yang berlaku..nampaknya orang london begitu detail tentang ketentraman ,keselamatan anak-anak.

Tangan erat digenggam
Bercerita tentang dlm flight azil langsung tak tido dlm flight walaupun dah bagi ubat..sepanjang penerbangan tangan saya dia gengam kuat dia takut air pocket.. saya pun tak tido sebab takut azil nak ke tandas atau apa2..
Tak cuba tak tahu..ya..

Nak seribu daya tak nak seribu dalih

Soal anak takde alasan sebagai emak bapak. Dan keluarga hanya yang ada perasaan sayang akan ambil risiko, kalau takde perasaan itu mereka akan rasa ia menganggu dan menyusahkan ..
Anak anak autism mereka tahu siapa yang suka dan sayang mereka ..dan dengan siapa mereka selesa..
Kerana mereka ada deria rasa itu yang orang normal tak ada 

Bawa ubat penenang Minta nasihat pakar sebelum bercuti 
Kalau anda nak bawak anak ke msna2 jumpa doktor pakar mereka dulu..ambil ubat mereka kerana mereka kalau mengamuk tak kira masa jadi ubat ini membantu menenang kan perasaan mereka sementara..
InsyaAllah saya akan bawak mereka ke Mekah
Menunaikan umrah tahun depan 
Tq sharondhilon aturkan perjalanan kami sekeluarga ke London.

IKLAN

Kasih sayang ibu bapa  

Kawal tantrum

IKLAN

Tak kisahlah kasut terbalik Azil, janji dah sampai London dengan keluarga 

Dalam pada itu, netizen memberikan kata-kata motivasi dan melahirkan rasa kekaguman melihat kesungguhan Zarina dan suami membawa keluarga bercuti bersama anak istimewanya itu.

Semoga percutian ini menjadi momen indah buat Azil dan keluarganya. Bukan calang-calang ibu bapa yang sanggup bercuti membawa anak istimewa. Tahniah Zarina dan suami!

Sumber: Instagram zarinazainuddin_