Kotoran yang melekat pada pakaian putih terutama baju sekolah anak-anak memang memeningkan kepala para ibu. Jika sering menggunakan peluntur, warna pada baju itu pudar dan lebih kronik lagi baju mudah reput. Bagaimana caranya untuk mengatasi masalah ini?

Ikut 8 Tip ini jika mahu mengembalikan warna putih pada kemeja atau baju anak-anak. Jom cuba sama-sama:

1. Asingkan Daripada Pakaian Lain

Elak cuci baju putih dengan pakaian berwarna gelap, tuala dan cadar kerana ia boleh mempengaruhi pakaian berwarna putih. Akibatnya baju putih nampak seperti kusam.

2. Asingkan Ikut Material

Meskipun sudah diasingkan yang berwarna putih, sekali lagi perlu pastikan setiap pakaian diasingkan mengikut material iaitu:

– Acetates boleh digabung bersama acrylics

– Linen boleh dibasuh bersama kain kapas

– Wool tidak boleh bercampur dengan mana-mana material

IKLAN

– Delicate perlu dicuci tangan

3. Rendam Dalam Air Suam

Periksa dulu label baju sama ada boleh dicuci dengan air panas. Jika boleh, rendam baju putih dalam air suam kerana ia sebenarnya ‘setting’ terbaik untuk pakaian berwarna putih. Kemudian baru cuci dengan sabun seperti biasa.

4. Guna Jus Lemon Atau Cuka

Jika anda kurang berminat guna agen pemutih yang ada di pasar raya, boleh gantikannya dengan bahan semula jadi seperti jus lemon, cuka putih (1 cawan) atau hydrogen peroxide (3%). Bahan ini menjadikan pakaian putih kembali putih.

Caranya: Tuang ½ cawan jus lemon ke dalam mesin basuh/baldi. Kemudian jemur di bawah cahaya matahari kerana sinaran ultraviolet membantu mengembalikan warna putih pada pakaian

IKLAN

5. Periksa Mesin Basuh

Pastikan mesin basuh bersih daripada saki baki kotoran yang terhasil daripada mencuci pakaian terdahulu. Saki baki ini mudah melekat pada pakaian putih.

6. Elak Cuci Dengan Air Sejuk

Kalau nak putihkan baju, kena pastikan suhu air yang elok. Elak cuci baju putih dengan air sejuk kerana kandungan mineral dalam air sejuk memudahkan kotoran melekat pada pakaian.

7. Jauhi Klorin

IKLAN

Bahan kimia seperti chlorine bleach boleh menyebabkan baju putih nampak seperti warna kuning.

8. Elakkan Matahari Terik

Elak gantung baju putih di tempat yang redup, jauh daripada cahaya matahari terlalu terik kerana ia boleh menyebabkan warna putih nampak kusam. Selalulah jemur pakaian putih direct di bawah sinar matahari, kerana sinar matahari terbukti mampu mencerahkan warna putih, dan bonusnya adalah memberi aroma segar pada pakaian.

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI