Apabila kita didik sejak kecil oleh ibu bapa mengenai sikap kemanusiaan, saling membantu dan pekerti mulia, sudah tentu ia menjadi amalan hidup kita seharian.

Tidak kiralah kita berharta atau tidak, sikap saling membantu dan menyantuni orang sekeliling menjadi amalan harian.

Begitulah yang dilakukan oleh seorang pemilik facebook,  Missy Ezain yang melahirkan rasa simpati melihat kegigihan seorang nenek yang berniaga untuk mencari rezeki buat keluarganya.

Malah, kegigigan nenek yang berusia 70an ini, mengundang simpati apabila gerainya tidak mendapat sambutan. Dengan niat ikhlas ingin membantu, pemilik facebook ini telah menyeru agar mereka yang tinggal berdekatan dengan gerai nenek itu singgah memberi sokongan membeli juadah jualan nenek itu.

Lebih mengujakan, perkongsian ini telah mendapat perhatian netizen sehingga share cecah 14K share!

Dengan tujuan yang sama ingin viral bagi membantu nenek ini mendapat pelanggan lebih ramai.

Tengahari tadi. Tetiba je suami aku suruh aku singgah belikan die mee jawa & mee hailam kt kedai embah. Padahal time makan tengahari tu.

Masa break lunch hour aku pun bawak lah keta menyusur jalan-jalan kecik menuju kesana. Aku bukan pandai sangat pun jalan ipoh ni. Tapi aku ingatlah skit-skit jalan ke kedai embah tu sebab suami aku penah bawak beberapa kali sebelum ni.

Sampai je depan kedai tu, aku parking tepi jalan. Matikan enjin. Kedai ni didirikan betul-betul depan umah kayu dua tingkat. Nampak lama. Tapi bersih. Ala-ala rumah kampung dulu-dulu. Kiri kanan rumah kampung. Nama pun kampung melayu. Tak jauh dari situ ade surau. Ade dewan orang ramai. Tapi suasana agak sunyi sikit sebab kereta-kerata tak lalu situ. Sebab terpencil sikit dari jalan utama.

Suami aku penah citer. Masa die kecik-kecik dulu, masa nk balik sekolah die selalu singgah kedai embah ni beli jajan, kalau ade duit lebih sikit die beli lah mee jawa ke mee hailam ke laksa ke kat kedai embah ni. Aku agak kedai ni dah lama lah bukak. Dari zaman suami aku masih beringus sampai lah die dh beranak bini.

TAK RAMAI DATANG KE GERAI 

Nak dijadikan citer, masa aku sampai tadi kedai tu sunyi. Takde orang. Kerusi meja banyak. Tapi kosong. Yang aku bleh agak kedai tu bukak bile aku nampak jajan-jajan bergantung. Tong plastik berisi biskut kacang, gula-gula bersusun atas meja kaunter.

Sampai je depan kaunter, aku bagi salam. Aku nampak pintu umah kayu tu terbukak. Kt dalam umah tu aku nampak ade sorang makcik tengah baring. Berehat agaknye. Sebelah die sorang pempuan. Ade sorang budak kecik dekat sebelah die. Anak cucu die gamaknye.

Bila deme nampak aku datang, makcik tu pun bangun perlahan—lahan ke depan kaunter.

“nak ape? ” tanya makcik.
“nak kutiyau hailam 1 ngan mee jawa 1”, balas aku.
“tapi kutiyau hailam nk tambah keropok yang macam dalam mee jawa tu yer” tambah aku lagi.
Makcik angguk je. Paham le kot gamaknye.

KEGIGIHAN SEORANG NENEK MENJUAL DEMI REZEKI

Dalam tempoh menunggu die siapkan order aku. Aku tengok kiri kanan atas bawah umah die dan kedai die. Aku nampak kt ampaian baju-baju opah & kain batik bersidai. Teringat kt mak aku kt kampung. Mak aku pun gemor pakai baju opah. Rumah die nampak season, cat dinding kayu pun mcm dh luntur.

Lepas tu, aku tengok kt dalam kaunter tu. Ade la nampak 4 5 bijik periuk besi atas dapor gas tu. Mungkin dalamnye berisi kuah hailam atau kuah mee jawa dah siap masak tunggu untuk diceduk aje.
Saiz periuk biasa-biasa aje. Mungkin sebab customer tak ramai mcm kedai mamak. Sebab tu makcik masak skala kecik je. Teka aku.

Dalam suasana sunyi tu, sambil menunggu makcik tu panaskan kuah, angin pulak bertiup sepoi-sepoi bahasa. Mengingatkan aku pada mak ayah kt kampung. Sayu pulak rasa hati. Pandangan mata aku beralih pada tangan makcik yg tengah bungkuskan mi ke dalam plastik.

Urat-urat timbul menampakkan usianya memang dh terlalu tua. Cara pakaian die hanya berserkup kepala, berbaju opah & berkain batik aje buatkan aku rindu betul kt mak aku. Mak aku time-time mcm ni mesti tengah baring-baring depan pintu sementara tunggu waktu azan zohor. Tapi makcik ni nampaknya gigih berniaga di usia senja begini. Hati aku dipanah rasa simpati. Kesian pulak kat makcik.

Aku nampak order aku dh siap bungkus. Aku bangun pegi ke arah makcik. Aku pun tanya “berapa makcik?” (aku tau dah berapa harganya sebab aku nampak menu & harga terpampang kt white board dekat dalam kaunter tu. Tp just nk confirmation aje).
“Rm6” kata die.
“keropok extra tadi makcik tak kire ke?” tanya aku.
“RM6.30” jawab makcik.
Aku macam terkedu kejap. Die cas keropok extra tu 30 sen aje. (kome bayangkan zaman mcm sekarang serba serbi mahal ni makcik ni cuma cas 30 sen jer). Dah la mi die jual murah-murah je. Rm3 je semuanya. berapa la sangat die dapat untung kalau mcm ni.

Aku keluarkan duit kertas RM5. Dan ade la RM1 dalam 8 keping. Aku bagi semuanya pada makcik. Die belek sehelai-sehelai. Nampak mcm die nk pulangkan baki. Tapi aku cakap kt die “makcik ambiklah semua yer, saya sedekah”

Dekat situ baru aku nampak muka makcik berseri sikit. Suka die aku tengok. Aku lagi suke tengok muka die mcm tu. Dari tadi nampak muram jer. Ini baru bercahaya sikit.

BERNIAGA TAK MAHU SUSAHKAN ANAK

Aku pun ape lagi start lah borak. Dari tadi mcm-mcm persoalan dalam benak sanubari ni. Mana tahu kot-kot aku boleh tolong.

“suami saya bagitau dulu masa die kecik-kecik suka singgah sini. Die teringin nak makan mi embah. Die suruh saya singgah beli”. Kata aku memulakan perbualan.
“sape? Die duduk mana?” Tanya makcik.
“kt kg rapat jaya tambahan sana nun. Saya pun xtau ler embah kenal die ke tak.. ” sambil aku menuding jari arah kampung sana.
“ramai dulu budak-budak datang. Tengok muka makcik cam lah kot” balasnya.

Aku pun tanya lagi. “petang-petang ramai ke orang datang kedai?”
“sekarang tak ramai dah.. Dulu ramai lah..” jawab makcik. Ada getar sikit dihujung ayatnye.

“makcik tinggal dgn sape?” ini lah masa yg ditunggu-tunggu. Aku memang nak sangat tanya ni.
“dengan anak.. ” dia jawab.
“suami makcik ade lagi ke?” tanya aku.
“suami takde dah..” jawabnya.
“jadi makcik duduk berdua dengan anak ke?” tanya aku lagi.
“a’ah.. Suaminye ade juga” jawabnya.

“berapa umur makcik”
“77” dia jawab. Wahh lebih kurang baya ayah aku jer.
Aku memang nak tanya lagi. Belum cukup puas hati lagi.

“anak-anak makcik ade berapa orang?”
“anak ade 3. Yg kt tinggal kat rumah ni anak bongsu” jawabnya.
“anak-anak makcik ade kirim duit ke?” aku mula tanya soalan sensitif. Sebab ini yang aku betul-betul nak tahu. Segan jugak aku nk tanya ni.
“ade.. Tapi jarang-jaranglah bagi sebab diorang pun keje biasa-biasa jer” die menjawab sambil tunduk ke bawah. Mungkin segan nk cerita. Agak aku. “suami makcik ade tinggalkan pencen ke?” aku rendahkan suara sikit agar makcik rasa selesa dgn soalan aku yg makin mencabar ni.
“takde.. Harapkan berniaga je lah”. Suaranya makin tenggelam. Sedikit emosi. Buat aku rasa lagi simpati.

Di akhir perbualan sebelum aku meninggalkan kedai embah, die sempat berkirim salam kepada suami aku. Mungkin die rasa bersyukur, ade lagi anak-anak yang masih sudi nk datang membeli ke kedainye.

Sungguh.. Sungguh aku simpati. Di usia begini. Mak ayah aku tak kerja dah. Duduk rumah je tunggu anak-anak bagi duit tiap-tiap bulan. Tapi embah. Dalam usia begini. Masih perlu berniaga untuk cari rezeki yang tak seberapa. Mungkin ini aje pilihan yang dia ada untuk dapat duit untuk penuhi keperluan hidup. Nak baya bil api air semua.

MOGA BERTAMBAH REZEKI BUAT NENEK NI

Buatkan aku lebih kasihan, kedai dia kurang mendapat sambutan. Aku tahu masyarakat kawasan tu tahu kedai die beroperasi. Cuma mungkin saingan dari kedai lain yang tawar hidangan lebih sedap dan pelbagai. Dan lokasi yang lebih strategik. Iaitu di tepi jalan-jalan utama.

Aku terpanggil untuk menulis cerita tengahari tadi disini sebab aku kasihankan embah. Die ade effort untuk meniaga pelbagai jenis mi. Walaupun dia masak sedikit. Tapi menu itu ADA.

Harga jauh lebih murah. Simple. Setanding dengan harga. Tapi rasa serius sedap.

Boleh aku katakan rasa mcm air tangan mak-mak kite kt kampung. kalo tak sedap takkanlah suami & mak mertua aku mengidam nk mkn mi die tengahari buta. Bak kata suami aku. Rasanya x berubah dari zaman die kecik dulu sampai sekarang.

Bayangkan pulak kalau pelanggan dah tak ramai. Mcmana die nk cover modal yang die dh keluarkan untuk jualan hari tu? Bayangkanlah jika hanya aku sahaja pelanggan die untuk hari ini. Rm13 aje mana nak tanggung. Kesian beb..

Izinkan aku untuk menyeru semua. VIRALKAN post ni.

Aku tak mintak banyak. Korang datanglah, singgahlah kedai dia. Kalau taknak makan, bungkuslah sikit boleh bagi anak-anak atau kawan-kawan. Semoga niat baik kita nak membantu ekonomi die termakbul.

Kalau ade yang kenal embah bolehlah share dekat komen. Aku nk tahu jgk latar belakang die. aku tulis panjang-panjang ni sebab aku nak tolong die SAHAJA tak lebih dari itu.

Kalau ade yang nk datang kedai dia boleh cari kat alamat ni:

Regat rapat jaya 2, kg rapat jaya, 31350 ipoh.
(kedai die dalam kampung melayu dekat dengan TUDM)

#Aku nk mintak tolong korang komen yg baik-baik & yg positif aje. Mohon jgn kecam sesiapa. Maaf sbb penulisan aku x bape cantik sbb aku org biashe-biashe je.

TERKINI SETELAH VIRAL

Selepas viral, kedai nenek berkenaan dikunjungi ramai. Malah ada yang memberi turut berkongsi lokasi kedai nenek ini berserta alamat

Semoga niat baik pemilik facebook berkenaan dirahmati. Sesungguhnya setiap dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain.

Kredit: Missy Ezain