Kerjaya seseorang sering dilihat sebagai kayu pengukur kepada status yang dimiliki, oleh yang demikian ada antaranya akan  terus ‘mengejar’ kerjaya hebat untuk dipandang mulia. Pun begitu, janganlah pula memandang  hina pada kerja-kerja tertentu hingga menyebabkan orang lain terasa.

Inilah yang terjadi pada seorang wanita ini yang berkerja sebagai pengawal keselamatan. Kisahnya dikongsikan di akaun TikTok @mamamuda2709 miliknya bila ada yang mempertikaian kerjayanya.

Kisahnya juga telah mendapat perhatian Harian Metro dan ini petikan temubual yang telah dilakukan.

Seronok Dengan Pekerjaan Yang Dilakukan

“Memang ada yang pandang rendah, gelarkan pekerjaan saya ‘low class’ (kelas bawahan) dan kata ia tidak sesuai dengan saya, namun saya anggap sudah ditakdirkan mencari rezeki dalam bidang ini,” kata pengawal keselamatan, Nurul Nazifah Zahari, 23.

Ibu tunggal anak dua itu berkata demikian sebagai reaksi kepada pertanyaan orang mengenai kerjayanya dalam bidang yang dipelopori lelaki.

Dia yang tinggal di Bukit Setongkol, di sini turut berkongsi kisahnya di TikTok yang mendapat perhatian pengguna media sosial, malah membuat video menjawab pertanyaan orang ramai mengenai pekerjaannya yang meraih lebih 360,000 tontonan.

“Ada Yang Gelarkan Pekerjaan Saya ‘Low Class’…”- Mak ‘Guard’ Cantik Ni Ikhlas Cari Rezeki Demi Anak!

Bercerita lanjut, Nurul Nazifah yang kini bertugas di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gudang Rasau berkata, dia tidak pernah malu hanya kerana mencari rezeki sebagai pengawal keselamatan sebaliknya seronok dengan pekerjaannya itu.

“Saya baru sebulan lebih bertugas di sekolah itu, tetapi sebelum ini pernah menjadi pengawal keselamatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) selama dua tahun.

“Pengalaman dahulu amat membantu, cuma ada beza suasana kerja di hospital dan sekolah.

“Di hospital lebih mencabar malah saya pernah ditampar pelawat yang enggan mengikut peraturan waktu melawat. Ia pengalaman yang tidak pernah buatkan saya serik,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

IKLAN

“Ada Yang Gelarkan Pekerjaan Saya ‘Low Class’…”- Mak ‘Guard’ Cantik Ni Ikhlas Cari Rezeki Demi Anak!

Mengawal Pintu Hadapan Sekolah

Menurut Nurul Nazifah, waktu kerjanya adalah 8 pagi hingga 8 malam setiap hari kecuali Ahad, dan dia ditugaskan mengawal pintu pagar hadapan dan memeriksa suhu guru yang masuk ke kawasan sekolah.

“Tugasan di sekolah kini tidak begitu berat kerana pelajar belum hadir ke kelas untuk sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) secara bersemuka.

“Akan datang mungkin lebih mencabar terutama apabila pelajar kembali memulakan sesi persekolahan.

“Apa pun, saya bersyukur kerana ada pekerjaan ketika ramai dibuang kerja akibat pandemik Covid-19,” katanya.

Dakwanya, ramai yang memandang hina sebaik tahu dia bekerja sebagai pengawal keselamatan termasuk orang terdekat dengannya, tetapi dia tidak mengambil serius pandangan itu sebaliknya mengambil sudut yang positif.

IKLAN

Katanya, dia hanya mahu aura positif mewarnai kehidupannya bahkan pengawal keselamatan adalah pekerjaan halal yang tidak perlu dipertikaikan sesiapa.

“Menjadi pengawal keselamatan menuntut saya untuk menghadap pelbagai kerenah dan ragam manusia walaupun segelintir orang luar fikir ia kerja yang santai.

“Itu hakikatnya dan kepada wanita di luar sana yang berminat lakukan pekerjaan ini, teruskan saja. Jangan malu dan persiapkan fizikal serta mental.

“Dorongan saya untuk terus bekerja adalah dua anak yang masih kecil, jadi saya perlu berusaha keras. Saya juga menjual kek dan kuih termasuk secara siaran langsung di Bigo dan TikTok bagi menambah pendapatan,” katanya.

@mamamuda2709 Balas kepada @wlgvafwfgvfg ♬ bunyi asal – MaMa muda – nurul nazifah

Sumber :TikTok @mammuda2709 & myMetro

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK:“Untuk Bahagia Kita Perlu Membahagiakan…” Cikgu Ni Kongsi Pengalaman Hidup, Jadikan Inspirasi.

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

“Ada Yang Gelarkan Pekerjaan Saya ‘Low Class’…”- Mak ‘Guard’ Cantik Ni Ikhlas Cari Rezeki Demi Anak!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Ada Yang Gelarkan Pekerjaan Saya ‘Low Class’…”- Mak ‘Guard’ Cantik Ni Ikhlas Cari Rezeki Demi Anak!