Bercerita tentang pilihan juadah sekeluarga, selain lauk pauk yang enak akan dipastikan terhidang di atas meja. Begitu juga sama pentingnya menghidangkan menu pencuci mulut, andai dapat disediakan akan bertambah lengkap untuk dinikmati seisi keluarga.
Jadi apa kata kali ini kita masak agar-agar lumut gula melaka yang comel ini. Resipi penyediaannya telah dikongsikan oleh puan Roshima dan bolehlah dicuba.
Agar-Agar Lumut Cute.
Mari saya kongsi cara membuatnya….
Bahan-bahannya:
Ads
1 bungkus agar2 tali 25 mg
4 cawan air biasa
1 cawan santan pekat
1 cawan air gula melaka / gula merah
1/4 gula pasir
1 biji telur
2 helai daun pandan
Sedikit garam jika suka
Cara memasaknya…
1. Panaskan 4 cawan air ke dalam periuk.
2. Basuh agar2 dan masukan ke dlm air yang mendidih. Biarkan agar2 hancur.
3. Masukan gula pasir. Biarkan hingga mendidih. Masukan daun pandan.
4. Kemudian masukan air gula melaka ke dalam agar-agar, masak seketika.
Ads
5. Masukan santan ke dalam mangkuk dan masukan telur. Pukul seketika.
6. Tuangkan ke dalam periuk. Masak hingga hingga mendidih apabila bancuhan telur dan santan dimasukan. Masukan sedikit garam jika suka. Kena kacau selalu.
Ads
7. Tutup api dan boleh dituang ke dalam acuan kuih lompang. Kalau tak ada acuan lompang boleh tuang dalam loyang atau bekas plastik. Bila sejuk boleh dihidangkan.
# Selamat mencuba. Saya sangat-sangat suka makan agar-agar Lumut ni. Nak-nak lagi kalau sejuk-sejuk. Dulu-dulu pun saya tak pandai buat. Nak makan harapkan jiran je bagi. Sekarang…. kita beri kepada jiran pula ya.
Salah satu menu sarapan paling mudah dan jimat untuk seisi keluarga adalah roti sandwich berintikan sardin. Malah resepi ni boleh dibawa untuk travel atau ketika bercuti.
Ikuti perkongsian puan Bahiah Saripuddin.
RESEPI SANDWICH SARDIN IBU
Sandwich sardin ni bukan sahaja menjadi kegemaran cheyah sekeluarga. Malah, kegemaran sahabat baik cheyah juga. Kalau kami ada gathering mesti sandwich ni wajib ada sekali.
Resepi asal adalah resepi dari ibu sahabat cheyah. Sangat simple. Sampai pernah masuk pertandingan buat sandwich cheyah menang.
Bahan-bahan
6 keping roti sandwich
1 tin kecil ikan sardin (2-3 ekor)
1/2 biji bawang besar dicincang
1/2 biji tomato dipotong dadu
4-5 biji cili hijau
1/3 batang timun batang (potong nipis)
1 pax mayonis ataupun 2-3 sudu makan
Secubit garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaannya
1. Buka sardin dan buang kuahnya. Ambil ikan sahaja dan hancurkan. Masukkan mayonis.
2. Kemudian, gaul sebati sebelum masukkan bahan yang kita hiris tadi kecuali timun. Tambahkan garam dan gula.
3. Ambil roti, letak timun dan sapu sardin kita tadi. Baru tutup. Potong empat macam dalam gambar.
Insiden menyayat hati di mana kanak-kanak dilanggar van sekolah sehingga mengakibatkan kematian baru-baru ini mengejutkan ramai pihak.
Kecuaian pihak pemandu van menyebabkan ramai melahirkan rasa tidak puas hati dan meminta pihak berkuasa melakulan sesuatu bagi mengelak kejadian sebegini berulang lagi.
Titik buta adalah salah satu punca kemalangan jalan raya berlaku. Setiap kenderaan mempunyai titik buta tersendiri. Semakin besar saiz sesebuah kenderaan, maka makin luas kawasan titik buta atau blind spot ini.
Sangat penting peranan ibu bapa penting bagi menerangkan kepada anak-anak supaya lebih berhati-hati apabila berada berdekatan dengan sesebuah kenderaan.
Justeru, Public Health Malaysia (PHM) menerusi Facebooknya berkongsi keadaan zon bahaya van atau bas sekolah yang patut diketahui anak-anak.
Jarak 10 kaki dari kenderaan adalah zon bahaya terutamanya kawasan titik buta (zon merah) iaitu di hadapan dan sisi belakang kenderaan.
Perkara ini bukan sahaja penting untuk ibu bapa tahu, tapi paling penting kena beritahu dan pesan pada anak 🙏🏻.
Jarak 10 kaki dari kenderaan adalah zon bahaya terutamanya di kawasan titik buta (zon merah)iaitu di hadapan kenderaan dan sisi belakang.
Selepas kenderaan berhenti, lihat kiri dan kanan dan terus keluar dari zon bahaya (lihat zon hijau). Sama juga ketika hendak naik bas/ van.
Ingatkan anak anak untuk elak dari mengutip barang yang terjatuh. Apabila mereka tunduk mengutip barang, pemandu tidak akan nampak langsung.
Peranan pemandu juga penting. Ingat, ada puluhan nyawa anak anak kecil dibawah tanggungjawab anda.
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di