Soal memastikan anak-anak boleh membaca Al-quran biasanya ibu ayah mengambil hal ini dengan serius. Andai tidak dihantar kepada guru agama untuk mengajar al quran, ibu bapa hari ini juga ramai berpengetahuan dan boleh mengajar anak dalam mengenal huruf alif ba ta dan seterusnya mengaji dengan lancar. Tahniah diucapkan!

Pun begitu, terbaca perkongsian daripada Puan Siti Aminah Sulaiman ini tentu sahaja boleh membuatkan kita berfikir sejenak dan sekali gus terbuka minda. Rupa-rupanya ada perkara-perkara tertentu yang biasa kita lakukan saat mengajar anak boleh menjadi ‘pembunuh’ jiwa anak kecil mencintai Al Quran.

Ketahui lanjut tentang itu, jom semak perkongsian bermanfaat ini.


5 DEADLY MISTAKES yang biasa kita buat ketika ajar anak Al Quran

Kenapa saya berani panggil DEADLY?

Deadly= membunuh!

Kerana dengan kesalahan ini kita sebenarnya membunuh jiwa anak kecil dari mencintai Al Quran. Pengalaman saya sebelum ni berjumpa beratus ibu-ibu yang ajar sendiri anak Al Quran dirumah, komplen mereka ialah makin mereka rajin nak ajar anak,
tapi anak jadi makin liat atau tak nak langsung baca Al Quran !

Entah mana salah dan silapnya. Rupanya bila dikaji semula, ada beberapa kesalahan yang biasa kita lakukan tanpa sedar.

1) Marah atau Rotan

Kadang-kadang niat kita baik, nak anak pandai baca Al Quran dari kecil. Kita tak nak ulang lagi kesilapan kita yang buta huruf masa kecil dulu. Jadi kita halalkan rotan bila ajar anak mengaji Al Quran.

Silap sikit tertukar huruf, habis dihambur anak tu ‘lembap’ sebab tertukar huruf antara ج (jim) dan خ (kho). Kesian anak tu, agak-agaknya dah besar nanti dia suka ke baca AL Quran?

Kalau mungkin dulu kita pernah rasa sakitnya dirotan atau disebat masa mengaji, tolong jangan ulang lagi rasa sakit tu pada anak kita. Izinkan mereka jatuh cinta dengan Al Quran

Zaman kecil kita sudah berlalu, yang lepas tu biarlah sudah. Marah atau rotan anak ketika mengaji al Quran hanya akan mampu lahirkan anak boleh baca Al Quran dalam masa singkat kerana TAKUT tapi tidak akan berjaya lahirkan anak yang cinta Al Quran.

Muhasabah semula diri kita, ambil rotan tu sebat balik diri kita, sakit dan bisa tak rasa dia?

2) REWARD

IKLAN

Kaedah ini memang sangat cepat. Saya pun pernah tertipu bila guna kaedah reward untuk umpan anak baca dan hafaz Al Quran. Tapi at the end rupanya anak hanya mengaji bila dapat reward.

Perlahan-lahan saya berhenti guna kaedah reward ni dan saya sendiri mula lazimi dan rutinkan Al Quran setiap hari. Saya perasan anak saya mula rajin baca Al Quran tanpa perlu disuruh lagi. Pernah anak kedua saya datang ketika saya sedang membaca AL Quran dan bertanya:

“Mak suka baca al Quran eh?”

Saya mengangguk dan sambung semula baca. Tak lama lepas tu anak 4 tahun saya bawa juga Al Quran dia dan baca sebelah saya. Indah sekali momen tu, tak mampu dibeli dengan segunung duit pun.

Kita perlu mula dulu menjadi CONTOH kepada anak, mereka sangat mudah mengikut.

Ajar Anak Mengaji Bukan Sekadar Pandai Baca, Tapi Biarlah Hingga Mereka Cintakan Al Quran. Ni Caranya Perlu Buat!

3) COMPARE / PERBANDINGAN ANTARA ANAK

Ini juga kesalahan yang kerap ibu ayah lakukan. Saya juga hampir jatuh dalam kesilapan ini tapi suami saya berjaya selamatkan saya. Bila kita ada anak lebih dari seorang,
kita akan melihat pelbagai pattern cara belajar anak. Ada anak yang cepat baca, ada yang lambat.

Di sini kita akan mudah bandingkan kelebihan mereka. Anak pertama saya sangat cepat belajar baca Al Quran, umur 3 tahun dah boleh baca sendiri al Quran.

Bila mengandung anak kedua, saya sangat confident anak kedua ni boleh baca lebih laju dari abangnya. Rupa yang berlaku adalah sebaliknya.

IKLAN

Allah Al Mussawwir menciptakan mahluknya dalam pelbagai rupa dan kelebihan.

Anak kedua ni lambat tangkap skil membaca tapi mempunyai daya hafazan yang luar biasa. Suami minta saya FOKUS kepada KELEBIHAN anak-anak dan lebihkan BERSYUKUR. Jangan bandingkan anak-anak, setiap anak ada fasa belajar mereka sendiri yang penting mereka ENJOY momen belajar Al Quran mudah mereka membesar menjadi Pencinta Al Quran

4) PAKSA

Jangan dipaksa anak menghafaz Al Quran kalau mereka tidak berminat. Kenal pasti kenapa anak jadi tidak berminat?

Ada sebab mereka tak nak mengaji atau hafaz Al Quran. Suburkan cinta dan minat secara semula jadi. Tapi bagaimana?

Ajar Anak Mengaji Bukan Sekadar Pandai Baca, Tapi Biarlah Hingga Mereka Cintakan Al Quran. Ni Caranya Perlu Buat!

Di sinilah kita perlu banyakkan bercerita kisah-kisah dalam Al Quran kisah ajaib seperti kisah pemuda al Kahfi, kisah-kisah nabi, kisah pemuda yang tidur 100 tahun dan banyak lagi kisah lain pasti akan buatkan anak teruja untuk mendalami sendiri al Quran

SubhanaAllah. Inilah kehebatan dan mukjizat AL Quran.

Saya sudah pernah cuba kaedah ini kepada sekumpulan anak kecil. Saya tidak paksa mereka hafaz surah Al Kahfi, saya mulakan dengan bercerita dulu kisah pemuda yang tidur dalam gua selama 309 tahun.

IKLAN

Kemudian anak-anak ini yang MINTA SENDIRI untuk hafaz ayat dalam surah al Kahfi

Ingat, jangan PAKSA anak hafaz, tapi tanamkan benih cinta dulu. Proses menghafaz akan jadi lebih mudah.

5) LUPA DOA PADA ALLAH

Sering kita tertipu bila anak pandai baca Al Quran, kita rasakan semuanya atas hasil usaha kita sendiri, dalam hati selalu bisik ” pandai aku ajar anak aku..” buang perkataan ‘AKU’ tukar pada ‘DIA’

DIA= ALLAH

Kita tidak akan mampu ajar anak al Quran tanpa pertolongan Allah. Allah yang beri kita sihat supaya dapat ajar anak. Kalau sakit mampu ke kita ajar?

Allah izinkan kita ada masa untuk ajar anak. Kalau kita sibuk ada masa ke nak ajar?

Ajar Anak Mengaji Bukan Sekadar Pandai Baca, Tapi Biarlah Hingga Mereka Cintakan Al Quran. Ni Caranya Perlu Buat!

Semua berlaku dengan IZIN ALLAH dan untuk dapat anak yang CINTA al Quran,
perlu minta pada ‘DIA’. Sangat perlu minta pada DIA kerana dia yang pegang hati setiap hambanNya

Allah yang berhak pilih siapa yang DIA nak beri NUR al Quran , tugas kita sebagai ibu bapa ialah terus menerus berdoa saya sentiasa mengingatkan diri saya untuk merebut waktu mustajab seperti petang Jumaat, waktu Hujan, sebelum berbuka puasa.

Saya pasti akan submit doa supaya Allah jadikan anak-anak saya orang yang cinta Al Quran, hati dipenuhi Nur dan lidah basah sentiasa membaca KalamNya..

Ibu-ayah sudah berdoa?

Jangan malu untuk minta pada yang Menjaga Hati iaitu Allah. Andai ada kita ada buat silap pada anak ketika mengajar AL Quran, minta maaf pada Allah dan pada anak kita.

sumber : Siti Aminah Sulaiman

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI