Akhirnya Cara Ini Paling Tak Beban Simpan Duit, Setahun Dapat RM3,300!

Tidak dinafikan untuk menyimpan duit agak sukar bagi mereka yang boros berbelanja. Bahkan setiap kali hendak menyimpan, ada yang beranggapan ia sebagai beban. Akibatnya hasrat menyimpan tak menjadi!

Sebenarnya ada pelbagai cara hendak menyimpan tanpa rasa beban. Namun perkongsian Nur Nilam Sari ini agak menarik apabila menyimpan mengikut jumlah duit.

Walaupun nampak mudah tetapi ia memerlukan komited.

Jom lihat cara ini. Boleh cuba tambah tabungan.

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

RM1 – Setiap hari masuk dlm tabung. Total setahun RM 365 so genapkan cikitt agi bagi RM400

RM5 – Simpan setiap minggu 2 keping. Total genapkan setahun RM500
RM10 – Simpan setiap minggu 2 keping. Total setahun genapkan RM1000
RM20 – Simpan setiap bulan 2 keping. Total setahun genapkan RM500
RM50 – Simpan ikut bulan genap (Feb, April, Jun, Ogos, Oktober, Disember) Total setahun RM300
RM100 – Simpan ikut bulan ganjil (Januari, Mac, Mei, Julai, September, November) Total setahun RM600
TOTAL keseluruhan simpan setahun RM3,300. Dah boleh plan nak bercuti kat mana-mana dah tu.
Akhirnya Cara Ini Paling Tak Beban Simpan Duit, Setahun Dapat RM3,300!

 

Akhirnya Cara Ini Paling Tak Beban Simpan Duit, Setahun Dapat RM3,300!

EXTRA TIP MENABUNG

Selain itu kita boleh menabung dengan cara mengamalkan konsep Labur dahulu baru belanja sebagaimana perkongsian daripada facebook, Sembang-sembang ASNB.

Tip mudah simpan duit

IKLAN

Ada banyak cara yang dikongsikan bagaimana untuk menyimpan duit tanpa rasa terbeban. Ada yang menyarankan supaya wang RM5 jangan digunakan, sebaliknya diketepikan dalam satu tabung dan hanya digunakan pada hujung tahun. Ada juga yang menyarankan simpan duit ikut hari, contohnya hari Isnin – RM1, Selasa – RM2 dan seterusnya.

Tiada cara yang salah ataupun betul, yang penting ada keinginan untuk menyimpan duit. Admin pun nak kongsikan satu kaedah mudah untuk menyimpan dan melabur, malahan dengan cara ini, anda mungkin tidak sedarpun yang anda melabur setiap bulan.

Bagaimana caranya? Pastilah dengan mengamalkan konsep ‘Labur Dahulu Baru Belanja’.

Jika dahulu nasihat yang sering kita dengar ialah ‘kalau ada lebih, jangan lupa melabur’, tetapi dalam zaman teknologi serba canggih ini, adalah lebih mudah kalau kita ‘melabur dahulu baru belanja’.

Anggap pelaburan sama seperti komitmen membayar hutang yang perlu diketepikan terlebih dahulu sebelum anda mula berbelanja untuk barangan keperluan.

Dengan mengamalkan konsep ini, pengurusan duit setiap bulan menjadi lebih mudah kerana anda sudah melabur, jadi tiadalah istilah terlebih berbelanja, tiada masa melabur atau tiada lebihan untuk melabur. Diam tak diam, anda sudah memiliki duit simpanan yang boleh digunakan pada bila-bila masa.

Kelebihan Labur Dahulu Baru Belanja

1. Anda sudah melabur terlebih dahulu setiap bulan, jadi tiada istilah terlupa untuk melabur. Anda boleh berbelanja berdasarkan wang yang masih tinggal selepas membayar hutang kerana sudah melabur sebaik gaji diterima

IKLAN

2. Anda berpeluang menerima dividen tahunan kerana instrumen pelaburan seperti ASB memberi dividen berdasarkan baki setiap bulan. Modal pelaburan juga tidak hilang kerana ASB berharga tetap

3. Sekiranya jumlah pelaburan sudah besar, anda boleh berbelanja menggunakan dividen sahaja tanpa mengeluarkan modal, menjadikannya sebagai sumber pendapatan pasif tahunan

4. Menabung tidak memberi pulangan, malahan jika kita menabung sahaja tanpa melaburkan wang berkenaan untuk satu tempoh yang panjang, nilai wang dalam tabung makin mengecil akibat inflasi. Malahan ada kemungkinan ia rosak dimakan anai-anai

Dalam menetapkan jumlah pelaburan bulanan, pastikan anda mengetepikan jumlah yang anda selesa dan tidak terlalu megganggu perbelanjaan untuk keperluan.

Pelaburan secara sistematik, walau serendah RM30 setiap bulan akan membantu membina tabungan dan pada masa yang sama, menjana pendapatan pasif menerusi dividen yang diterima.

Jangan pula anda ketepikan sehingga RM200 tetapi mengeluarkannya pula dihujung bulan. Sekiranya ini berlaku, wang yang dilaburkan memang tidak akan bertambah kerana sudah dikeluarkan sebelum sempat menjana keuntungan.

Akhirnya Cara Ini Paling Tak Beban Simpan Duit, Setahun Dapat RM3,300!

Sumber: Nur Nilam Sari & Sembang-sembang ASNB

IKLAN

 

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Akhirnya Cara Ini Paling Tak Beban Simpan Duit, Setahun Dapat RM3,300!