Diet Intermittent Fasting, mungkin ada yang berkira-kira untuk  berdiet menggunakan teknik tidak makan selama 12-16 jam, ada merasakan berat sungguh untuk dilakukan. Dapatkan perut kita bertahan dalam tempoh masa yang begitu lama.

Berkongsi pengalaman daripada Dr Zubaidi Hj Ahmadi, menarik juga untuk dibaca mengenai trik yang telah dilakukan hingga kini berjaya menurunkan berat badan dan mendapatkan berat badan ideal dengan mengamalkan diet Intermittent Fasting ini.

Ini perkongsiannya.

“Alhamdulillah Mampu Bertahan Dari 2015 Hingga Kini, Tak Makan 12 Jam Sehari.” Dr Ni Kongsi Rahsia Untuknya Lebih Sihat & Bertenaga!

Ada yang bertanya bagaimana saya boleh bertahan tidak makan selama 12-16 jam seperti mana yang diajarkan dalam Diet Intermittent Fasting.

Sebenarnya saya berlatih selama beberapa bulan nak dapat kebolehan tahan lapar ini. Masa mula-mula dulu asyik gagal. Tapi tidak putus asa. Kadang kala isteri ajak makan, kadang kala tengok makanan tu sedap terus jadi lapar dan ada pula rasa sugar craving. Itu yang menggagalkan.

IKLAN

Dulu saya ingat saya gastrik jika lambat makan. Terutama waktu pagi. Mesti sarapan. Kalau tak sarapan, gastrik menyerang. Makan pukul 7AM dan pukul 10AM dah lapar semula. Rupanya tidak. Ia hanyalah mainan minda.

Jadi saya latih minda dan minum air kosong secukupnya. Kalau tidak, asyik ingat nak makan saja.. Perut pula rasa pedih saja. Gagal, berjaya. Bersilih ganti. Jangan putus asa.

Sekarang saya mampu bertahan tidak makan sekurang-kurangnya 12 jam. Cara mudah saja. Kali terakhir makan pada 8PM, tidur awal. Bangun pagi 5AM ambil sesudu minyak zaitun dan segelas air kosong.

“Alhamdulillah Mampu Bertahan Dari 2015 Hingga Kini, Tak Makan 12 Jam Sehari.” Dr Ni Kongsi Rahsia Untuknya Lebih Sihat & Bertenaga!

IKLAN

Esok pagi 8AM sudah boleh bersarapan. Pilih sarapan yang mempunyai tahap fiber yang tinggi, protein dan lemak sihat. Contoh sekeping roti dengan dua biji telur rebus atau separuh masak, dan letakkan sedikit minyak zaitun. Jangan bimbang dengan pengambilan lemak sihat.

“Alhamdulillah Mampu Bertahan Dari 2015 Hingga Kini, Tak Makan 12 Jam Sehari.” Dr Ni Kongsi Rahsia Untuknya Lebih Sihat & Bertenaga!

Jika sibuk dengan tugas, saya akan gabungkan bersarapan dengan makan tengahari. Inilah yang dinamakan sebagai brunch.

Bila makan tengahari pukul 1PM, saya amalkan konsep Healthy Plate. Banyak sayur, sesenduk nasi, lebihkan protein seperti telur dan ikan. Ambil sesudu dua minyak zaitun lagi. Air kosong campur sesudu cuka teen.

IKLAN

Makan semula pukul 8PM. Kemudian air kosong sehingga waktu tidur dalam pikul 1030PM-11PM. Jika tidur lambat, kita akan rasa lapar semula.
Mudahkan?

Tidak…. Semuanya perlukan semangat, kesabaran dan jiwa kental. Alhamdulillah mampu bertahan dari 2015 hingga sekarang (2021). Sekarang berat 75kg.
Jadi jangan terperanjat jika saya rutin saya bersarapan atau brunch. Saya pastikan saya tidak makan sehingga 12 jam dari masa terakhir makan.

Alhamdulillah, lebih sihat, dan bertenaga. Dan lebih hensem (kata sesetengah orang). Hahaha… Korang yang belum kurus lagi, saya nak ingatkan. Dah masuk suku tahun pertama, azam tahun ini jadi macam azam tahun lepas ke? Simpan bawah karpet?
Hahaha saja nak bakar sampai hangit..Tidak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau telah meninggal dunia.

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club (https://t.me/keluargagaderclub) hyperlink kan pada ayat Keluargagader Club ye

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI