Gambar sekadar hiasan

Setiap hari kita baca doa. Sudah tentu ada doa bahasa Arab yang kita hafal untuk keluarga bahagia, dimurahkan rezeki dan kesihatan. Setelah doa dibaca sudah tentu kita akan aminnkan. Tetapi alangkah bagusnya jika doa itu kita fahami maksudnya dengan jelas. Maka sudah tentu menusuk di jiwa doa itu memohon pertolongan Allah.
Jangan buat main, doa dalam bahasa Melayu jika menusuk hati dan kusyuk pasti akan dimakbulkan Allah.

Sebagaimana firman Allah SWT bermaksud:

“Dan apabila hamba-hamba Ku bertanya kepadamu (Rasulullah SAW) tentang Aku, maka (jawablah) bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang-orang yang berdoa kepada-Ku.” (al-Baqarah: 186).

Dalam hal ini, tidak salah kita berdoa dengan bahasa Arab, tetapi lebih cakna jika berdoa dalam melayu. Tetapi kena ada caranya. Ayat tu kena jelas apabila memohon pertolongan Allah.

Contohnya untuk pasangan, anak-anak, ibu ayah kita serta orang yang tertentu. Jika kita sudah mempunyai anak, tidak salah untuk berdoa untuk ibu ayah kita diberikan kesihatan dan panjang umur dengan menyebutkan namanya dengan lengkap. Jelas dan nyata. Begitu juga dengan nama anak-anak dan suami.

Kesungguhan kita sebagai hambanya pasti Allah makbulkan. Jangan mudah putus asa untuk berdoa Lambat atau cepat pasti akan ada makbulnya.

Begitu juga seorang wanita ini Nur Aliah Mohd Nor berkongsi mengenai cara doa yang betul. Malah perkongsian ini telah mendapat 1.7 Share. Biarpun sudah sekian lama, namun ilmu doa ini sungguh inspirasi untuk kita ubah cara doa.

Ikuti perkongsian wanita ini.

IKLAN

Allah Tidak Pernah Abaikan Doa Tetapi Boleh Amalkan 10 Cara Ini. Menusuk Jiwa!
doa.

Amalkan 10 Teknik ‘Powerful Words’ Ni Di Dalam DOA Anda Untuk Rasakan Sendiri Perubahan Yang Sangat Dasyat!

.
Syukur Alhamdulillah, tak sangka hari ini dah masuk puasa yang ke 5 kan. Jadi, di bulan Ramadhan yang mulia ni, Lia ikhlas ingin kongsikan 10 teknik Powerful Words agar kita semua boleh manfaatkan bersama-sama.

#TEKNIK1

.
Sebelum ni kita selalu berdoa,
“Ya Allah berikanlah aku kekuatan”.
.
Jika doa begini, maka Allah akan sentiasa menguji hambaNya untuk test kekuatan kita.
.
Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah,
“Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi hari ini, Ya Allah keluarkanlah aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah diriku ini.”
.
#TEKNIK2

Sebelum ni kita selalu berdoa,
“Ya Allah BERILAH aku..”
.
Jadi cara doa yang kita boleh betulkan ialah,
“Ya Allah KURNIAKANLAH aku..”
.
Sebab bila kita sebut BERI, bila-bila masa Allah boleh ambil nikmat tersebut. Jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan sesuatu pada kita sampai bila-bila masa, InshaaAllah.
.
#TEKNIK3

IKLAN

Sebelum ni kita selalu berdoa,
“semoga DIMURAHKAN rezeki.”
.
Jadi cara doa yang kita boleh amalkan ialah,
“semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat.”
.
Bila kita sebut “dilimpahkan”, maka benar Allah betul-betul limpahkan rezeki yang sangat banyak, berbanding dengan dimurahkan, sebab bila sebut murah, Allah berikan rezeki yang biasa dan mencukupi sahaja.
.
#TEKNIK4

1 lagi perkataan selain dilimpahkan, boleh juga guna perkataan TAMBAHKANLAH. Dan ini doa yang boleh kita amalkan bersama setiap kali dalam sujud terakhir kita.
.
“Ya Allah, TAMBAHKANLAH bagiku rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang baik, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar.”
.
#TEKNIK5

Sebelum ni kita selalu meng’amin’kan doa begini,
“Amin Ya Rabbal Al-Amin.”
.
Jadi cara yang lebih baik untuk kita amalkan bersama-sama adalah,
“Amin Ya Allah Ya Mujib”.
.
Sebab maksud Mujib ni ialah memakbulkan. Kita bersungguh-sungguh nak Allah makbulkan doa kita ni, jadi sebut dengan penuh yakin Ya Mujib.
.
#TEKNIK6

Allah Tidak Pernah Abaikan Doa Tetapi Boleh Amalkan 10 Cara Ini. Menusuk Jiwa!
tangan-doa.

IKLAN

Sebelum ni kita selalu berdoa dengan cara kita ‘mengarahkan’ Allah untuk cepat-cepat keluarkan kita dari masalah-masalah yang kita hadapi.
.
Jadinya doa yang terbaik kita boleh amalkan sambil mendoakan juga untuk orang lain, adalah dengan cara ini,
.
“Allah.. Allahu Robbunaa.. Laa Nusyriku Bihii Syai’a”,
.
(Allah adalah Rabb kami yang kami tidak pernah sekutukan dengan siapa pun)
.
Baca 100x, doa ketika beramai-ramai.
.
“Allah.. Allahu Rabbi.. Laa Usriku Bihi Syai’a”,
.
(Allah adalah Rabbku yang aku tidak sekutukan dengan siapa pun)
.
Baca 100x, doa apabila seorang diri.
.
Kenapa kita baca doa atau zikir ini adalah sebab doa ini penyingkir kesulitan, kesusahan, kegelisahan, kekhawatiran dan keresahan.
.
Sekaligus doa ini boleh menghilangkan beban hutang, beban hati, beban fikiran, serta sangat baik sekali buat bantu sahabat-sahabat kita dalam mencapai hajat-hajat mereka.
.
#TEKNIK7

Sebelum ni kalau di masjid nak sedekah tu, mungkin ada yang sedekah dan berlalu pergi macam tu je tanpa berdoa, atau mungkin ada yang berdoa dan terlalu mengharapkan Allah bagi rezeki cepat-cepat kat kita. Allahu.
.
Jadi InshaaAllah selepas ini, betulkan niat kenapa kita nak sedekah dan berdoalah dengan bersungguh-sungguh kepada Allah,
.
“Ya Allah aku sedekahkan sejumlah ini kerana untuk digunakan demi mencari redhaMu. Semoga sedikit sumbangan ini dapat menghapuskan segala dosa-dosaku yang membuka segala pintu rezeki yang tidak pernahku duga.”
.
#TEKNIK8

Doa di bawah ini adalah khusus untuk orang yang sibuk berniaga siang malam, solat pon kadang hujung waktu dan lebih sedih lagi sampai tak ada masa nak ‘spend time’ bersama dengan keluarga tersayang.
.
Faktor jadi macam ini mungkin antara sebabnya doa kita tak ‘specific’ minta kepada Allah. Jadi, InshaaAllah doa di bawah ini dapat membantu anda yang berniaga.
.
“Ya Allah ilhamkanlah kami dengan perniagaan ini dapat membawa kami dekat denganMu, yang membuatkan kami banyak masa untuk beribadat denganMu, banyak masa bersama suami, anak-anak kami serta ahli keluarga kami. Ya Rabb, kurniakanlah kami jutawan Islam yang kembali menegakkan ekonomi Islam. Dan Engkau kurniakanlah kami hamba-hambaMu yang menyebarkan dakwah dalam berniaga.”
.
#TEKNIK9

Sebelum ni kita selalu berdoa,
“Ya Allah kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah”.
.
Dan setiap kali tak dapat pasti kita akan rasa kecewa. Jadi doa yang boleh kita amalkan bersama adalah,
.
“Ya Allah sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan diriku dengan diriMu, maka makbulkanlah Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau melihatku, maka kurniakanlah anak yang soleh dan solehah. Kerana Engkau sebaik-baik perancang dan Engkaulah Tuhan Yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu.”
.
#TEKNIK10

Paling penting sekali adalah tips yang terakhir ini, kita dah berdoa bersungguh-sungguh ni dan dah tukar cara berdoa kita. Namun kita terlupa, untuk bersyukur kepada Allah swt terlebih dahulu.
.
Sebab barangsiapa yang bersyukur, Allah akan tambahkan lagi nikmat buat dirinya. Waktu terbaik untuk kita ucapkan kesyukuran kita adalah setiap pagi bangun je dari tidur dan juga waktu malam sebelum tidur, buat terapi kesyukuran iaitu 7 rasa kesyukuran kita kepada Allah swt. Contohnya begini,
.
“Syukur Alhamdulillah terima kasih Ya Allah..
aku bersyukur masih lagi bernafas pada pagi ini, aku bersyukur Engkau kurniakanku kesihatan yang baik, aku bersyukur Engkau kurniakanku rezeki yang melimpah ruah buat diriku..”
.
Nampakkan 10 teknik di atas ini, hanya dengan tukar sikit je ayat doa dan cara kita berdoa, kesannya sangat dasyat.
.
Lia yakin dan percaya dengan izin Allah, selepas ini anda akan menjadi orang yang lebih tenang dan bahagia apabila anda sedang berdoa. Dan semoga kita menjadi seorang yang menjemput rezeki Allah.

Semoga perkongsian wanita ini memberi menfaat kepada kita. Moga muhasabah diri.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI