Anak Aliff Syukri berbakat besar rupanya. Qadejah El-Zahra, 12, mempunyai masalah gangguan kognitif berkaitan membaca iaitu disleksia.

Walaupun ada kekurangan tetapi dia mempunyai bakat kreatif melukis dan membuat solekan kesan khas atau lebih popular sebagai makeup special effect.

Ibunya, Datin Sri Shahida pernah mendedahkan simptom disleksia yang ditunjukkan oleh anak keduanya itu ketika Qadejah berusia 8 tahun di laman Instagram milik beliau.

Mengikut terma perubatan disleksia atau masalah perkembangan pembacaan ialah gejala yang berkait dengan kesukaran belajar membaca lancar dan dengan kefahaman yang tepat sungguhpun memiliki kecerdasan yang normal atau melebihi purata.

Anak Alif Syukri berbakat & kreatif

Biarpun mempunyai kekurangan tetapi ia tidak menghalang Qadejah untuk membesar sebagai anak yang mempunyai keistimewaan tersendiri.

Sepertimana pernah dikongsi oleh Shahida berkenaan ciri-ciri disleksia yang dimiliki oleh anaknya iaitu suka pakai kasut terbalik, suka menulis huruf terbalik, sukar fokus pada sesuatu perkara dalam masa yang lama, dia juga mempunyai kelebihan tersendiri iaitu imaginasi tinggi, suka melukis, berfikiran di luar kotak yang orang lain tak terfikir.

Tak hairanlah Qadejah mempunyai bakat besar dan kreatif sehingga boleh menghasilkan idea solekan kesan khas pada wajah ibunya.

Walaupun si ibu beranggapan anaknya mempunyai minat yang pelik tapi sebagai ibu dia tetap memberi sokongan.

Bahkan Datin Sri Shahida sendiri yang dari peringkat awal prihatin pada kekurangan Qadejah dan menghantarnya ke Pusat disleksia bagi mendapatkan rawatan dan terapi sehingga anaknya mampu membaca, menulis seperti normal selain mengasah bakat yang dimiliki.

Tengok sahaja bagaimana hasil kreativiti tangan Qadejah menyolek muka ibunya dengan kesan khas yang ala-ala seram seperti dikongsi dalam Instagram Datin.

IKLAN

 

Ramai followers memuji bakat yang dimiliki oleh Qadejah dan memberi saranan agar dia terus menggilap bakat tersebut supaya lebih berjaya di masa akan datang.

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

IKLAN

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Pastikan setiap ibu bapa join webinar ini kerana anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada speaker-speaker jemputan tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Webinar ini menjemput speaker-speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Mereka akan membincangkan pelbagai topik berkenaan perkembangan anak, menjadi ibu bapa hebat, tip mendidik anak dan bermacam lagi.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)