Ibu ayah mana yang tidak risau jika melihat anak yang pada kebiasaannya riang dan aktif tiba-tiba tidak sihat.

Umumnya bermula dengan demam, selesema kemudian batuk. Dari sehari ke sehari, jika tidak dirawat akan menyebabkan batuk semakin kerap dan lebih teruk jika anak mengalami batuk berkahak.

Keadaan ini menyebabkan anak akan rasa tidak selesa hingga ada yang berjaga sepanjang malam. Bagi memberi kelegaan apa kata anda lakukan tepukan dada yang dikongsikan oleh seorang doktor ini di aplikasi TikTok untuk panduan bersama.

Doktor Kongsi Teknik Tepukan Dada

Menerusi perkongsian video di Tik Tok, doktor ini berkongsi satu teknik tepukan dada yang boleh dipraktikkan oleh ibu ayah bagi memberi kelegaan untuk mengurangkan kesan batuk berkahak pada anak-anak.

Ujarnya teknik ini boleh dilakukan sejak anak-anak masih kecil hingga usia sekolah rendah  bagi membantu bukan sahaja memberi kelegaan jika batuk berkahak malah dapat merangsang paru-paru lebih sihat dan kuat dengan menggunakan teknik chest physio.

Cara yang dikongsikan cukup mudah, di mana ibu bapa perlu dudukkan anak dan pastikan mereka dalam kedudukan yang selesa.

@klinikputrabagan Musim anak-anak tak sihat sekarang.. Sini doktor kongsikan teknik tepukan CHEST PHYSIO untuk ibu-ibu lakukan di rumah untuk anak yang berkahak.. jangan lupa share ♥️ semoga kita semua beroleh manfaat 💝 #klinikputrabagan #klinikuntuksemua #kanak #ibu #ibuhamil #ilmu #manfaat #tips #mommy #fyp #fypシ ♬ Innal Habib – SHOLAWAT MUSIC PRO

Kemudian tepuk-tepuk dari atas ke bawah tetapi pastikan tangan sedikit curve seperti yang ditunjukkan di dalam video yang dikongsikan

Ulang langkah tersebut sama ada di bahagian depan dan belakang badan anak kita. Pastikan selalu buat agar kahak yang ada di bahagian paru-paru menerima getaran (vibrate) dan secara tidak langsung membantu untuk mengelakkan kahak terus melekat di bahagian paru-paru.

Selamat mencuba.

Sumber : Klinik Putra Bagan 

Jom saksikan video Challenge Pengumpul Marsmallow Teragung!

 

Selalu anak-anak tengok haiwan di buku atau tv je kan? Haa ni peluang anda untuk bawa seisi keluarga tengok secara VIRTUAL dengan sertai E-Keluarga Gader bersama kami.  Apa yang LEBIH SYOK, setiap penyertaan dengan bayaran RM30, anda layak menerima 1 TIKET FARM IN THE CITY secara PERCUMA!

Untuk keterangan lanjut boleh whatsapp http://www.wasap.my/60169647520

Jangan pandang ringan jika ada sebarang simptom tau! Lebih-lebih lagi yang membawa ke arah kanser. Jangan ambil mudah! Jom dengar perkongsian dari Dr Salmi Daraup tentang kanser serviks.

IKLAN

Tonton juga video ini rupanya macam-macam aksesori ada untuk memudahkan kita memasak menggunakan airfryer.

ARTIKEL MENARIK : Disangka Beguk Rupanya Petanda Hidap Kanser Limfoma. Wanita Ni Berjuang Untuk Sembuh, Jadikan Inspirasi!

 

 

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club