Apabila tiba musim durian, sudah tentu penggemar-penggemar durian akan ‘memburu’ gerai-gerai durian di tepi-tepi jalan.

Buah yang menjadi kegilaan ramai lebih-lebih lagi jika rasanya yang sedap, lemak dan manis.

Memang durian tidak boleh dipisahkan dengan selera kita. Walaupun harganya mahal, tetap akan nampak ada yang beratur panjang nak beli durian.

Tular di media sosial mengenai tip seorang anak penjual durian yang memiliki kebun durian. Malah tipnya memang menjadi hingga mendapat perkongsian yang tinggi.

Ikuti perkongsian puan Ida Royani moga bermanfaat untuk memilih durian dengan betul.

Tips Bila Membeli Durian.

Untuk pertama Kali cheq post . Sedikit ilmu utk yg xbiasa n kurang pengalaman Beli durian. Ilmu ni cheq belajar drpd pglaman hidup cheq Sebb cheq mmng anak to key n pemilik dusun2 durian ….drpd durian kampung hingga ke variety yg baru…

Bila mmbeli durian.

1. Pastikan bhgian tangkai masih lg bergetah..klu yg Baru luruh…pada bulatan tangkai tu akan Ada rasa blndir…..menandakan buah betul2 fresh.

Baru luruh…bahgian tampuk tangkaiii masih belendir…..saya xpotong…bila rasa….dpt rasa mnggerutu kat tangkai

2..jgn tertipu bile pnjual ckp Baru luruh….tangkai akan semkin mgecut dan mngecil ….mnandakn buah semkin kurang kualiti….
3..pilih buah yg tidak pecah bontot…buah yg Baru…xakan pecah…buah durian akan start merekah hari ke3 …ketika INI…rekahan bentuk line disetiap alur pangsa…semkin merosot kualiti semkin besar rekahan..kualiti tempoyak je…
4.jika suka rasa yg lemak manis2…pilih Duri pendek n Sekata……
5 .jika suka yg jenis manis melenting2 tetapi Ada rasa Pahit sedikit..pilih Duri yg melengkung sedikit….biase berduri pnjang seinci
6.untuk mngenal pasti buah elok x rosak atau bena….cium setiap pNgsa…buah yg masak Ada bau drpd setiap pangsa….ni paling mudah

Bentuk sebegini msksimum isi setiap pngsa Hanya 2..biaanye Hanya seulas…Duri pendek….jarak Antara Duri Sekata n jauh..Ciri2 durian bukit

7…BG yg professional….kami akan

A….goncang buah…buah masak elok Terasa Ada gegar..
B….teknik mnggaru buah…buah yg masak elok Ada bunyi lompong…mnkla buah yg muda bunyi padat …
C…durian bukit berbeza dgn durian kampung….drpd saiz(2.5-3.0 kg sebiji dan lebih)..tekstur isi ..ketebalan isi n bentuk duri… Duri lebih pendek berbanding durian kampung yg ditanam tanah rata…
D..untuk tentukan jenis warna isi durian…di bhgian tangkai tu Kikis ….ada beza warna Pada kulit Ari durian …t bile kikis sikit dgn kuku bole tgok kulit Ari durian….Ada yg hijau Ada yg coklat…coklat pun byk jenis….Sebb berbeza warna isI……jika kulit ari kuning…isi juga kuning….n jika dikikis kulit tebal. .isi pun tebal….BG durian bukit isi tembaga….buah durian sendiri coklat Perang MCm tembaga……..utk tip yg INI…cheq minta maaf Sebb x dpt buat live…Sebb cheq terikat dgn kije hakiki yg mnyebabkn xbole merentasI negeri……cheq a per nah wat video tahun 2019..abiss cheq kene Maki n kene kecam dgn peniaga2 durian…sampaikn fb cheq kn hacked Sebb cheq byk share ilmu pilih buah2 ..durian/cempedak / dokong / manggis….
Sedikit coretan ilmu ….n tip pilih durian…drpd seorg anak Kebun….cheq tidak berjual di

Ni contoh variety color durian bukit sahom….ditanam oleh moyang saya…pokok lebih 100 tahun..ni yg customer saya snap pic …

DLM group INI…sekadar berkongsi ilmu shj….Sebb kesian Beli mahal2 tp buruk….yg mnjual ITU dieorg bukan pemilik Kebun..Sebb tu mereka kejar untung……
Wassalammm
BG yg Bertanya….dimana…..durian ni durian bukit sahom…kampar perak …Kebun saya tepi Hi way plus….jika ke..utara…nmpk air terjun….situ lah antara lokasi Kebun n dusun2 .

Tip menjadi!

IKLAN

Dalam pada itu, Izwan Ahmad adalah salah seorang yang telah berjaya membeli durian hasil daripada perkongsian tip yang diberi oleh puan Ida Royani.

Sumber: Ida Royani & Izwan Ahmad

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club